Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poplach na východe: V sprchách útočí smrtiaca baktéria! Prípad škôlkarky z Košíc vystrašil rodičov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KOŠICE - Každý to dnes pozná - samé prechladnutia, teploty, nádcha či kašeľ. V Košiciach sa jedna rodina však musela trápiť so závažnejším ochorením. Malú škôlkarku trápil kašeľ a vysoké teploty, ktoré ustúpili, ale opäť sa po pár dňoch vrátili a to aj napriek užívaniu antibiotík. Matka preto požiadala o výtery a krvné testy. Výsledky ukázali, že dievčatko malo baktériu Legionella pneumophila, ktorá spôsobuje legionársku chorobu. Matka potom začala zisťovať, ako mohlo k nakazeniu dôjsť.

„Lekárka jej chcela predpísať antibiotiká, ale malá ich už nedávno užívala, tak som požiadala o výtery a krvné testy. Z krvi jej vyšla baktéria Legionella pneumophila. Trvalo takmer dva mesiace, kým sme sa tej pliagy zbavili. Na legionellu zaberajú niektoré druhy antibiotík, ale nie všetky,“ opísala Košičanka Jana situáciu pre portál Korzár. Preto sa rodina rozhodla pátrať, odkiaľ sa k nim baktéria dostala.

„Som správcom vyše 40 rokov, ale nikdy v živote tu nebola legionella, ani Tepelné hospodárstvo Košice si to nepamätá, boli tiež prekvapení ako ja,“ povedal pre Korzár Miron Simko, vedúci energetického a údržbárskeho strediska Stavebné bytové družstvo I Košice, pod ktoré spadá aj bytovka matky Jany. 

Poplach na východe: V
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

„Hneď sme dali urobiť rozbor vody, ale bolo tesne pred Vianocami a bol vážny problém zohnať niekoho, kto ten rozbor urobí, lebo regionálny úrad verejného zdravotníctva už nevykonával rozbory. Museli sme zohnať súkromnú firmu s oprávnením," hovorí Simko. Testy z laboratória potvrdili štvornásobne prekročenú hranicu baktérie Legionella pneumophila zo sprchovej hlavice.

Problém riešili s dodávateľom teplej vody

Vodárne ale tvrdia, že z ich strany je všetko v poriadku a voda je zdravotne bezpečná a vo všetkých ukazovateľoch zodpovedá prísnym legislatívnym požiadavkám. Podľa správcu Simka tak problém riešili s dodávateľom teplej vody, teda s Tepelným hospodárstvom Košice. „Urobili krátkodobé, myslím dvojhodinové prehriatie vody na 70 – 80 stupňov Celzia a potom kontrolné odbery,“ informuje Simko. Kontrolné testy už prítomnosť baktérie nepotvrdili. 

„Zdôrazníme pri tom skutočnosť, že vzorky boli v našom prípade odobraté priamo laboratóriom. Všetky tieto vzorky z 15. januára 2024 boli negatívne. Pravidelné odbery vzoriek v celom meste vykonáva náš dodávateľ pitnej vody,“ uviedol pre Korzár Miroslav Andrejco, námestník riaditeľa pre prevádzku a obchod Tepelného hospodárstva Košice. Dodal, že ich spoločnosti podľa platnej legislatívy nevyplýva povinnosť odoberať vzorky na legionellu, čo potvrdil aj správca Simko.

Poplach na východe: V
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

„Aj keď legionella sa preukázala iba u nás, nechce sa mi veriť, že by nikde inde nebola. Rovnaký kašeľ a teploty malo veľa ľudí a susedov v okolí. Akurát, že kontrolné vzorky sa z iných miest brali až po prehreve vody, ktorý zničí túto baktériu,“ povedala matka Jana z Košíc.

Viac o baktérii Legionella

Človek sa môže infikovať vdýchnutím vodných aerosólov, teda drobných kvapôčok vody kontaminovaných touto baktériou a zriedkavo aspiráciou vody. Pitie vody v bežnej populácii nepredstavuje riziko a u väčšiny zdravých ľudí s dostatočnou imunitou sa vznik ochorenia nepredpokladá.

"Vo všeobecnosti platí, že najčastejšími rizikovými faktormi sú vek nad 50 rokov, pridružené ochorenia, fajčenie, nadmerná konzumácia alkoholu, chronické ochorenia pľúc, ako aj ďalšie chronické ochorenia napríklad kardiovaskulárne ochorenia alebo imunodeficiencia," konštatuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Poplach na východe: V
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

"Aerosóly obsahujúce baktérie sa najčastejšie vytvárajú napríklad pri spustení sprchy, vo vírivkách, fontánach a v klimatizačných systémoch. Treba preto zabezpečiť, aby teplá voda dosahovala 50 až 55 stupňov Celzia a zaistiť v celom vodovodnom systéme jej cirkuláciu," priblížil ÚVZ SR.

Množí sa pri teplotách vody medzi 35 – 45 stupňov Celzia, jej výskyt podporuje aj to, ak voda v potrubí necirkuluje. Preto je podľa ÚVZ dôležité zabrániť stagnácii vody. Apeluje na ľudí, aby odpúšťali raz týždenne vodu zo spŕch aj kohútikov, ktoré dlhší čas neboli používané. Treba podľa neho tiež udržiavať hlavice a vodovodné kohútiky čisté, bez slizov, povlakov a usadenín. Apeluje tiež na dostatočne izolované rozvody s teplou vodou, aby nedochádzalo k ohrievaniu studenej vody.

archívne video

Úrad verejného zdravotníctva upozornuje na prípady osýpok v hlavnom meste (Zdroj: ÚVZ SR)

Viac o téme: Pitná vodaKošiceLegionela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu