Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Fico reaguje na Čaputovú: Chápeme, že za každú cenu chce chrániť Lipšica, ale my napriek tomu ideme podľa svojho plánu

Fico reaguje na Čaputovú. Zobraziť galériu (3)
Fico reaguje na Čaputovú. (Zdroj: Facebook/Robert Fico, Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Aktuálne dni sú plné vyjadrení a aj protestov po ohlásení, že sa vládna koalícia chystá nadobro zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v plnom rozsahu. Premiér Robert Fico (Smer-SD) má na to svoje dôvody, s ktorými sa však nestotožňuje ani opozícia, či najnovšie ani hlava štátu. Fico teraz na oficiálne vystúpenie prezidentky rázne zareagoval. Jej kroky podľa neho svedčia o tom, že chce chrániť vedúcu osobnosť ÚŠP špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

VIDEO Reakcia premiéra Roberta Fica na vyhlásenie Zuzany Čaputovej:

Robert Fico si myslí, že nie je prekvapivé, ak sa prezidentka vraj postavila za Daniela Lipšica (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Neprekvapuje ma, že sa postavila za Lipšica, povedal o Čaputovej Fico

Fico svoju reakciu zavesil na sociálnu sieť formou videa. "Po tom, čo sa pani prezidentka otvorene postavila za vyšetrovateľov NAKA obvinených zo závažných zločinov, nepovažujem za prekvapujúce, že sa postavila aj na stranu špeciálneho prokurátora pána Lipšica nesúceho plnú zodpovednosť za masívne manipulácie trestného konania z politických dôvodov," reagoval premiér.

Nesúhlasíme s tým, že neexistujú dôvody na skrátené legislatívne konanie, tvrdí premiér

Fico súhlasí s vyhlásením pani prezidentky z októbra tohto roku, kedy vraj uznala, že samotné zrušenie ÚŠP nemožno automaticky kvalifikovať ako rozporné s Ústavou SR. "Ako hlavný argument na spochybňovanie predloženej novelizácie trestnej legislatívy pani prezidentka predkladá neúmernú rýchlosť konania vlády. Pani prezidentka je presvedčená, že vláda nemá na návrh na skrátené legislatívne konanie zákonné dôvody.  Rešpektujem jej právo vrátiť zákon na opätovné prerokovanie v NR SR a nikto jej nemôže zabrániť ani v podaní návrhu na ÚS SR, aby zachránila pána Lipšica vo funkcii. Ale nemôžeme súhlasiť s tým, že neexistujú dôvody na skrátené legislatívne konanie," tvrdí Fico, ktorý to celé vidí inak.

Skrátené legislatívne konanie je podľa jeho výkladu povolené, okrem iných prípadov, aj vtedy, ak sú ohrozené základné práva a slobody. Ostatné tri roky činnosti ÚŠP sú podľa premiéra "plné porušovania základných práv a slobôd". "Ako predseda vlády vyviniem v spolupráci s mojimi koaličnými partnermi maximálne úsilie, aby sme významný programový cieľ mojej vlády – zásadné zmeny v trestnom systéme schválili v plánovanom termíne do konca roku 2023," potvrdil Fico.

Čaputová nevidí dôvod na skrátené legislatívne konanie a ani na rušenie ÚŠP v tejto podobe

Prezidentka v piatok kritizovala koalíciu, že chce zmeny prijať v skrátenom legislatívnom konaní bez diskusie s odbornou a laickou verejnosťou. Rušenie ÚŠP sa javí Čaputovej ako účelový a neprípustný personálny zásah zo strany politickej moci do fungovania prokuratúry. V návrhu podľa nej absentujú reálne dôvody na skrátené legislatívne konanie. Zároveň poukázala, že vládny návrh oslabuje aj ochranu oznamovateľov korupcie. Z právnej ochrany sa má vybrať jedna celá profesijná skupina policajtov.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (3)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Boris Susko trvá na dôvodnosti skráteného konania pri novele Trestného zákona

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) rešpektuje vyjadrenie prezidentky SR Zuzany Čaputovej v súvislosti s novelou Trestného zákona. Dôvody na skrátené legislatívne konanie však podľa neho sú. Hovorí o porušovaní základných práv a slobôd v trestných konaniach. Tvrdí, že o obsahu novelizácie rokovali aj s odborníkmi.

"Rešpektujeme vyjadrenie prezidentky, má na to právo. Budeme sa s tým musieť potom vysporiadať v legislatívnom procese a v parlamente," povedal Susko v súvislosti s možným vetovaním novelizácie zo strany hlavy štátu. Mrzí ho, že sa takto prezidentka vyjadrila práve pri tomto zákone, pričom v minulom volebnom období sa v zrýchlenom režime schvaľovalo množstvo zákonov.

Fico reaguje na Čaputovú:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Čo sa týka diskusie s odborníkmi, Susko podľa vlastných slov zriadil v rezorte k téme kolégium odborníkov. Jeho súčasťou mali byť dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduard Burda, štátna tajomníčka rezortu vnútra Lucia Kurilovská, ale aj predseda trestnoprávneho kolégia z Najvyššieho súdu SR František Mozner či zástupca generálnej prokuratúry Jozef Kandera. "Myslím si, že sú to všetci zástupcovia najvyšších odborných právnych inštitúcií, ktoré k tomu majú čo povedať," povedal. Odmieta, že by si vyberali len odborníkov, ktorí podporujú vládne návrhy.

Minister zároveň poukázal na potrebu zosúladiť trestné sadzby s ostatnými krajinami Európskej únie tak, aby boli tresty primerané. Dôraz kladie aj na alternatívne tresty. Pripomenul, že o týchto zmenách dlhodobo hovorili pred voľbami, ale aj vo vládnom programe. Preto podľa neho novela nie je prekvapením pre verejnosť. Deklaroval tiež, že sú v kontakte aj s Európskou komisiou, ktorá namietala rýchlosť prijímania novely. Neobáva sa zásadných postihov pre Slovensko. Rovnako sa neobáva ani prípadných prieťahov v konaniach po presune agendy Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na krajských prokurátorov. "Sú to takisto špecializovaní prokurátori na jednotlivé agendy," dodal.

Viac o téme: ReakciaRobert FicoDaniel LipšicZuzana ČaputováRušenie ÚŠP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu