Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čaputová reaguje na rušenie špeciálnej prokuratúry: Je to neprípustný zásah do fungovania zabehnutej schémy!

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (4)
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Po tom, ako sa koalícia rozhodla zrušiť inštitúciu špeciálnej prokuratúry, sa začala ozývať politická opozícia, mimovládne organizácie či neziskovky. Po dnešku je tu aj reakcia hlavy štátu. Zuzana Čaputová ako prezidentka Slovenskej republiky si myslí, že takéto zmeny sú nemysliteľné, hlavne keď prebehnú v skrátenom legislatívnom konaní a bez odbornej diskusie. Hodnotí to ako neodôvodnenú zmenu.

VIDEO Reakcia prezidentky na plány koalície zrušiť ÚŠP:

Prezidentka Zuzana Čaputová si myslí, že náhle rušenie špeciálnej prokuratúry bez odbornej diskusie je vážny problém (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Inštitúcia mala svoj účel

Prezidentka v prejave uviedla, že jej nedáva zmysel, aby bol tento zákon pretlačený v skrátenom legislatívnom konaní. "Všetky tieto navrhované zmeny sa majú udiať v skrátenom legislatívnom konaní. Bez odbornej diskusie. Súčasťou navrhovanej zmeny je aj zrušenie ÚŠP. Táto inštitúcia vznikla na Slovensku pred 20 rokmi za účelom boja s organizovanou kriminalitou a korupciou," pripomenula verejnosti prezidentka.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (4)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Nie sú na to reálne dôvody, mne tam tie dôvody chýbajú. Neviem, ako by sa to malo uskutočniť bez odbornej diskusie," skonštatovala s tým, že do tohto procesu už začala hovoriť aj Európska komisia. 

Vážne narušenie fungujúcej schémy

"Zrušenie ÚŠP predstavuje výraznú zmenu fungujúcej schémy orgánov na presadzovanie spravodlivosti," povedala rázne hlava štátu. "Samotná rada prokurátorov, tvorená reprezentantmi krajských prokuratúr však tvrdí, že tento krok by viedol k oslabeniu boja proti závažnej organizovanej kriminalite a korupcii. Zároveň dôrazne odmietajú, aby k takýmto zásadným zmenám dochádzalo skrytým spôsobom, vynechaním štandardného legislatívneho procesu," pokračuje Čaputová.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (4)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Tá neobišla ani kritické postoje koalície k Danielovi Lipšicovi ako čelného predstaviteľa ÚŠP. "Takýto krok sa javí ako účelový a personálny zásah. Tento návrh navyše oslabuje aj oznamovateľov korupcie. Vyberá jednu profesijnú skupinu - príslušníkov policajného zboru," pripomína Čaputová. "To je iba niekoľko, avšak dostatok dôvodov na to, aby sme zišli z kratšej cesty," varuje Čaputová.

Tá zároveň na záver nevylúčila ako "realistickú možnosť", že sa ako hlava štátu obráti na Ústavný súd SR, a to aj preto, že považuje návrh za neodôvodnený.

Hlas reaguje v zmysle, že zodpovednosť bude na vláde a Národnej rade SR

Koaličná strana Hlas-SD rešpektuje právo prezidentky Zuzany Čaputovej na jej názor i na jej kroky, no tvrdí, že zodpovednosť za podobu trestného práva napokon ponesie vláda a Národná rada (NR) SR. Strana dodala, že právny štát nesmie byť viazaný na existenciu jednej inštitúcie a už vôbec nie konkrétnej osoby na jej čele. Uviedla to v reakcii na vyjadrenie prezidentky, ktorá nevylučuje prípadné veto ani podanie na Ústavný súd SR v prípade rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

"Špeciálne inštitúcie trestného práva sú v Európskej únii absolútnou výnimkou, preto v rámci približovania trestného práva vyspelým krajinám pristupuje vláda aj k tomuto kroku," uviedla v stanovisku Hlasu-SD jeho hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

 

Viac o téme: ReakciaPrezidentkaZuzana ČaputováÚrad špeciálnej prokuratúryŠpeciálna prokuratúraRušenie ÚŠP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu