Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V slovenských lesoch straší nebezpečná húsenica: Prudké alergické reakcie! Nechytajte ju, vdýchnutie môže byť fatálne

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/LOS Banská Štiavnica)

BRATISLAVA – Nie len medvede a kliešte na vás číhajú v našich lesoch. Pozor by ste si mali dať aj pred na prvý pohľad nenápadnou a neškodnou húsenicou. Zdanie totiž klame. Po kontakte s pokožkou chlpy tohto malého živočícha vyvolávajú silné alergické reakcie. Ešte horší scenár môže nastať, ak ich vdýchnete.

Archívne video: Kliešťová meningoencefalitída má dvojfázový priebeh, upozornil primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny košickej nemocnice Ladislav Virág

Kliešťová meningoencefalitída má dvojfázový priebeh, upozornil primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny košickej nemocnice Ladislav Virág (Zdroj: TASR / Maroš Černý)

V prípade nebezpečnej húsenice ide o živočích s názvom priadkovček dubový, ktorý sa vyskytuje najmä na dube cerovom. „Jeho húsenice majú na tele krehké chĺpky, ktoré keď sa dostanú do styku s pokožkou vyvolávajú silné alergické reakcie, najmä svrbenie trvajúce niekoľko dní,“ uviedla LOS Banská Štiavnica. Varuje, že ešte horšie reakcie môžu vzniknúť po vdýchnutí chĺpkov. „Vyhýbajte sa im zďaleka a poučte o tom najmä svoje deti,“ odkázali.

V slovenských lesoch straší
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/LOS Banská Štiavnica)

Priadkovček dubový kladie vajcia na vetvy dubov, pričom larvy, ktoré sa vyliahnu, žijú v skupinách a tvoria hniezda, z ktorých potom v zástupe migrujú s cieľom nakŕmiť sa v korunách stromov. Migrovať môžu aj vzduchom a nebezpečenstvo nepredstavujú len pre vás, ale aj vašich domácich miláčikov. Okrem silných alergických reakcií môžu tieto húsenice tiež ovplyvniť zdravie rastlín a je považovaná za škodcu. Pravidelne sa objavujú správy o problémoch s nimi. V minulosti ohrozoval duby vo Veľkej Británii. Pred štyrmi rokmi spôsobil pohromu v západnej Európe.

Viac o téme: HusenicaPriadkovček dubový
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu