Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ochranári, poľovníci a zástupcovia envirorezortu rokovali o problémových jedincoch medveďa hnedého

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ochranári, poľovníci a zástupcovia envirorezortu v utorok (1. 8.) rokovali o problémových jedincoch medveďa hnedého. Zhodli sa, že aktuálna situácia v tejto súvislosti je vyhrotená a politicky manipulovaná. Deklarovali tiež záujem na spoločnom riešení problematiky. Informovali o tom z odboru komunikácie a propagácie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.

Cieľom stretnutia bolo nadviazať spoluprácu medzi pracovníkmi Zásahového tímu pre medveďa hnedého ŠOP SR a poľovníckymi subjektmi, ktoré zastrešuje Slovenská poľovnícka komora (SPK) a Slovenský poľovnícky zväz (SPZ). "Štátni ochranári navrhli zástupcom SPK a SPZ možnosť využitia dohôd o spolupráci medzi ŠOP SR a poľovníckymi subjektami pri riešení konkrétnych identifikovaných problémových jedincoch medveďa hnedého," ozrejmili ochranári.

archívne video Nie je riešením vyhubiť medvede na Slovensku, tvrdí hovorca Ministerstva životného prostredia

Nie je riešením vyhubiť medvede na Slovensku, tvrdí hovorca Ministerstva životného prostredia (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Po preskúmaní návrhu dohôd sa účastníci zhodli, že ho je potrebné prerokovať aj s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, a že diskusia s oboma rezortmi bude naďalej pokračovať. Vymenili si aj názory na návrh zástupcov poľovníckej samosprávy, týkajúci sa vyhodnotenia a aktualizácie opatrení programu starostlivosti o medveďa hnedého.

Aktuálna situácia je vyhrotená a politicky manipulovaná

Účastníci sa tiež zhodli, že aktuálna situácia medzi poľovníkmi, lesníkmi, ochrancami prírody či obyvateľmi vidieka i miest je vyhrotená a politicky manipulovaná. "MŽP SR, ŠOP SR, SPZ a SPK majú záujem na spolupráci pri riešení problémových jedincov medveďa hnedého a je vhodné, aby spoločne urobili efektívne opatrenia smerujúce k upokojeniu situácie," doplnila ŠOP.

Viac o téme: OchranáriMedveď hnedýPoľovníciRokovanie Ministerstvo životného prostredia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu