Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hlas vyzval Šimka, aby nemenil postoj Slovenska v otázke nelegálnej migrácie

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Hlas-SD vyzval ministra vnútra Ivana Šimka, aby nemenil kurz zahraničnej politiky Slovenska, a to ani v otázke nelegálnej migrácie. Ako člen vlády odborníkov nemá politický mandát ani dôveru parlamentu. Povedal to líder Hlasu-SD Peter Pellegrini v súvislosti so štvrtkovým rokovaním ministrov vnútra členských štátov EÚ o nových migračných podmienkach.

Minister už avizoval, že plánuje prezentovať pozíciu, ktorú malo Slovensko od začiatku, keď hovorilo o flexibilnej solidarite.

Archívne video

Ako neprísť o eurofondy podľa strany Hlas-SD a o mimoriadnom zvýšení dôchodkov (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pellegrini na štvrtkovej tlačovej konferencii pripomenul, že Slovensko posledné roky držalo jednotnú pozíciu, a preto je dôležité, aby v nej pokračoval aj Šimko. Hovorí o informáciách, že v rade chcú zmeniť dokument so snahou zaviesť mieru solidarity a "povinné prerozdelenie určitého počtu migrantov vzhľadom na počet obyvateľov a veľkosť krajiny". Pellegrini pripomenul, že v minulosti slovenské vlády odmietli akékoľvek kvóty. Slovensko podľa neho presadzovalo flexibilnú solidaritu, ktorá spočíva v tom, že ak krajina odmietne migrantov, môže pomáhať iným spôsobom. A to finančne či technicky, napríklad pomáhať chrániť vonkajšiu hranicu Schengenského priestoru.

Hlas-SD nebude tolerovať nelegálnu migráciu a povinné prerozdeľovanie migrantov. "Na Slovensku môže bývať a žiť človek, s ktorým Slovensko súhlasí a ktorému Slovensko dovolí na našom území žiť," povedal Pellegrini. Šimko by mal podľa neho po návrate z rokovania informovať poslancov na brannobezpečnostnom výbore. Aj SaS vyzvala vládu, aby na rokovaní odmietla povinné kvóty a presadzovala status quo.

 

HLAS odmieta povinné kvóty na nelegálnu migráciu. Úradnícka vláda nemá právo meniť tento zásadný postoj Slovenska. Vyzývame úradnícku vládu, aby ochránila Slovensko pred nastávajúcou migračnou vlnou.

Posted by Peter Pellegrini on Thursday, June 8, 2023

Líder Smeru-SD na štvrtkovej tlačovej konferencii zdôraznil, že ak súčasná vláda nezíska dôveru parlamentu, nebude môcť prijímať zásadné rozhodnutia v zahraničnopolitických otázkach, ako je migrácia. Minister Šimko podľa jeho slov začína používať inú rétoriku pri migrácii, než na akú bola verejnosť naučená. Podotkol, že minister aj prezidentka Zuzana Čaputová môžu sľubovať čokoľvek, no ak po voľbách príde nová vláda zložená zo Smeru-SD, nikdy nebude súhlasiť s povinnými kvótami a rozdeľovaním migrantov.

Milan Majerský
Zobraziť galériu (4)
Milan Majerský  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Povinné kvóty označilo za neprijateľné a neefektívne riešenie aj mimoparlamentné KDH. Pri hľadaní koordinovaného prístupu k migračnej a azylovej politike apeluje na úzku spoluprácu so stredoeurópskymi krajinami, hlavne V4 a Rakúskom. Zdôraznilo potrebu posilnenia ochrany vonkajších hraníc únie a efektívnejšiu rozvojovú a humanitárnu pomoc pre krajiny, v ktorých problém vzniká. "Nikto nemôže tvrdiť, že Slovensko nie je solidárne. Preukázali sme pri odídencoch z Ukrajiny, že sme solidárna krajina, ale nemôže nám nikto nanútiť, koho máme prijať na naše územie a koho nie. Keďže táto vláda neprešla voľbami, a teda nemá mandát občanov, minister vnútra Ivan Šimko by mal pozíciu Slovenska koordinovať s NR SR," uviedlo hnutie.

Hlas vyzval Šimka, aby
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Mimoparlamentná SNS rovnako vyzvala Šimka, aby v Bruseli nepodporil povinné kvóty pre nelegálnych migrantov. "Ak to minister Šimko urobí, je zrejmé, že zradí záujmy Slovenska. Tiež tým dokáže, že Čaputovej vláda má za cieľ slúžiť Bruselu a pomáhať Ukrajine. Slovensko ju vôbec nezaujíma," uviedla strana. Obdobnú výzvu Šimkovi adresoval aj predseda hnutia Republika Milan Uhrík. Pripomenul Šimkovi jeho kompetencie.

Úrad vlády SR informoval, že ministri nemajú rokovať o prerozdeľovaní migrantov. "Slovensko kvóty nepodporuje a tento postoj je rovnaký od roku 2016. Debata v EÚ sa od roku 2016 pohla a aj vďaka zásluhám Slovenska sa presadil koncept, na základe ktorého si členské štáty budú môcť vybrať, akou formou solidarity budú chcieť pomôcť," uviedol hovorca premiéra Peter Majer. Potvrdil, že na rade bude Slovensko spolu so svojimi kľúčovými partnermi trvať na flexibilnej solidarite a presadzovať zvýšenú ochranu vonkajších hraníc.

Hlas vyzval Šimka, aby
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Šimko v stredu (7. 6.) povedal, že sa nebráni solidarite, pretože EÚ je založená práve na princípe solidarity. "Aj v tejto ťažkej téme, ktorá sa dotýka niektorých štátov viac, niektorých menej, sme za solidaritu. Ale nech je tá solidarita flexibilná, založená na tom, že si budeme môcť rozhodnúť o tom, ako sa na nej budeme podieľať," vyhlásil.

Ministri vnútra členských štátov EÚ rokujú vo štvrtok v Luxemburgu okrem iného aj o plánovanej reforme spoločného európskeho azylového systému.

Viac o téme: MigráciaHlasPeter PellegriniIvan Šimko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu