Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tajili to do poslednej chvíle! Heger oznámil predvolebné spájanie: Do parlamentu ho má potiahnuť známa tvár

Demokrati a Jablko pôjdu do volieb spoločne Zobraziť galériu (14)
Demokrati a Jablko pôjdu do volieb spoločne (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Mimoparlamentní Demokrati idú do volieb spoločne so vznikajúcou stranou europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej. Informovali o tom na spoločnej pondelkovej tlačovej konferencii. Presadzovať chcú spoločné priority. Osobnosti zo strany Jablko dostanú posledných päť miest na kandidátnej listine Demokratov.

"S takýmto kompromisom sme spokojní," deklarovala Ďuriš Nicholsonová s tým, že pôvodne požadovali posledných 20 miest na kandidátke. Druhou požiadavkou bolo, aby sa financie vložené na transparentný účet Demokratov zo strany Jablka využili na propagáciu jej kandidátov. Podčiarkla, že dohoda je o demokracii a nie o stranách, ktoré ju vytvorili. Zdôraznila potrebu spolupráce menších strán a nevidí prekážky v tom, aby v spájaní pokračovali.

Demokrati pôjdu do volieb s Jablkom

Demokrati pôjdu do volieb s Jablkom (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Predseda strany Demokrati Eduard Heger zdôraznil ambíciu vytvoriť aj po voľbách proreformnú vládu. "V mnohých našich programových tézach nachádzame spoločné cesty," uviedol šéf Demokratov. Na margo ďalšieho spájania sa a rokovaní poznamenal, že na ich strane vôľa je. Apeluje pritom aj na spoluprácu konzervatívneho a liberálneho spektra.

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Zobraziť galériu (14)
Lucia Ďuriš Nicholsonová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ďuriš Nicholsonová už dávnejšie informovala, že jej subjekt vyzbieral podpisy potrebné na registráciu strany, a avizovala, že ak nebudú mať dostatočné preferencie, pôjdu cestou spájania alebo z boja odstúpia.

Demokrati a Jablko pôjdu do volieb spoločne
Zobraziť galériu (14)
Demokrati a Jablko pôjdu do volieb spoločne  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Demokrati rokovali o možnej spolupráci napríklad aj s Modrými okolo Mikuláša Dzurindu, ktorí idú do volieb s Mostom-Híd. Heger rokoval aj s KDH, ktoré chce ísť do volieb samostatne.

Jaroslav Naď
Zobraziť galériu (14)
Jaroslav Naď  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Predčasné voľby do Národnej rady SR majú byť v sobotu 30. septembra. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zatiaľ termín oficiálne nevyhlásil.

Viac o téme: VoľbySpájanieJablkoLucia Ďuriš NicholsonováDemokratiEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu