Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Viaceré politické strany zverejnili transparentné účty: Minúť môžu 3 milióny eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Viaceré politické strany už zverejnili svoje transparentné účty v súvislosti s financovaním volebnej kampane pred septembrovými parlamentnými voľbami. Adresy účtov sú zverejnené na webe Ministerstva vnútra (MV) SR. Strany môžu na kampaň minúť najviac tri milióny eur s DPH.

Transparentný účet majú prístupný strany Hlas-SD, ĽSNS, KDH, zoskupenie Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana, takisto hnutie OĽANO a priatelia, Republika, SaS, Sme rodina, Smer-SD, Aliancia a Progresívne Slovensko. Strana alebo koalícia, ktorá bude vynakladať na kampaň financie, ich musí viesť na osobitnom platobnom účte. Musí ísť o účet, ktorý patrí konkrétnej osobe a ktokoľvek má prístup k prehľadu transakcií.

Video: Smer odmieta, aby na Slovensku prebiehala údajná kampaň na pomoc propagácie NATO pred voľbami

Smer odmieta, aby na Slovensku prebiehala údajná kampaň na pomoc propagácie NATO pred voľbami (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Peniaze sa vkladajú výlučne prevodom z iného účtu

Na transparentný účet môže strana vkladať peniaze výlučne prevodom z iného účtu. "Rovnako platí, že politická strana môže prijať peňažný dar od inej osoby na svoj osobitný platobný účet, len ak bol poukázaný prevodom z iného účtu," upozorňuje rezort vnútra. Na jeho požiadanie musí strana preukázať, kto je vlastníkom účtu, z ktorého prišiel dar. Na transparentný účet možno vložiť peniaze najneskôr do 48 hodín predo dňom konania volieb.

Ak potrebuje strana zaplatiť v hotovosti, musí najprv vybrať peniaze z transparentného účtu. "Politická strana je však v takomto prípade povinná viesť evidenciu o použití týchto prostriedkov," priblížilo MV. Politická strana musí doručiť najneskôr v 30. deň po voľbách záverečnú správu o nákladoch na volebnú kampaň.

Do limitu nákladov si môžu zarátať prostriedky na propagáciu

"Do limitu nákladov politickej strany sa okrem nákladov vynaložených na volebnú kampaň započítavajú aj náklady vynaložené na propagáciu politickej strany v čase začínajúcom 180 dní predo dňom vyhlásenia volieb," informuje MV. Do nákladov sa ráta tiež rozdiel medzi cenou daru alebo iného bezodplatného plnenia uvedenou v zmluve a cenou obvyklou.

Predčasné parlamentné voľby sa majú konať 30. septembra. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) ich má vyhlásiť v piatok 9. júna. Volebná kampaň sa začína dňom uverejnenia rozhodnutia o vyhlásení volieb v Zbierke zákonov SR.

Viac o téme: Parlamentné voľbyPolitické stranyTransparentné účty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu