Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovenku na dovolenke v USA zastihlo nepríjemné ochorenie: Päťdňová hospitalizácia stála celý majetok!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odvolala nedávno globálny stav núdze v súvislosti s pandémiou koronavírusu, takže prakticky už do do celého sveta sa už dá cestovať bez väčších obmedzení. Rast záujmu o cestovanie eviduje aj poisťovňa Allianz. Rovnako stúpa aj škodovosť v tomto odvetví.

"Za minulý rok nám klienti nahlásili 3675 poistných udalostí zo svojich dovoleniek, čo je dvojnásobok oproti predchádzajúcemu roku. Náklady za tieto škody presiahli 2,66 milióna eur," konštatuje riaditeľ odboru likvidácie poistných udalostí Allianz - Slovenskej poisťovne Dárius Nógli. 

archívne video

Sociálna poisťovňa vyzýva ľudí, aby si u nej aktualizovali svoje kontakty (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Škoda za 160-tisíc v USA

Najviac hlásení klienti Allianz v minulej sezóne nahlásili z dovoleniek v Chorvátsku (291), Turecku (217) a prekvapivo aj z USA (171). Nasledovali destinácie Taliansko (166) a Rakúsko (155). "Najčastejšie nám klienti hlásia drobné a stredné úrazy, ktoré vzniknú pri športových aktivitách alebo kúpaní, či seknutia v krížoch a krku spôsobené striedaním horúceho podnebia s vychladenými klimatizovanými priestormi. Zaznamenávame aj tráviace ťažkosti najmä z exotických krajín ako Egypt či Omán, ale aj úpaly a zlomeniny končatín," dopĺňa Nógli. 

Poisťovňa pravidelne rieši aj vážnejšie ochorenia, napríklad infarkty či ťažké zranenia pri dopravných nehodách. Minulý rok to bol infarkt klienta v Spojených Arabských Emirátoch. Účet za zdravotnú starostlivosť a šestnásťdňovú hospitalizáciu sa vyšplhal na 127-tisíc eur. Preplácať náklady ale musela aj istej žene s močovými kameňmi. "Jednoznačne najväčšou poistnou udalosťou v minulom roku bolo ochorenie klientky súvisiace s močovými kameňmi v USA, kde sme za liečbu a päťdňovú hospitalizáciu uhradili viac ako 160-tisíc eur." V inom prípade Allianz riešila ochorenie klienta na maláriu v Sudáne. Jeho prevoz do Juhoafrickej republiky, hospitalizácia a liečba vyšla na 58-tisíc eur. 

Slovenku na dovolenke v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Rolf Vennenbernd/dpa via AP)

Neobmedzené krytie liečby je užitočné

Pred návštevou do zahraničia si cestujúci najčastejšie uzatvárajú balík cestovného poistenia, v ktorom majú kryté liečebné náklady, teda náklady za ošetrenie, hospitalizáciu, lieky, lekárske vyšetrenia, prevoz naspäť do vlasti v prípade náhleho ochorenia alebo úrazu. Zahrnuté je tam aj odškodnenie v prípade úrazu, poistenie batožiny, poistenie zodpovednosti za spôsobenú škodu a asistenčné služby. Okrem rizík si klienti zvolia aj geografickú oblasť, do ktorej cestujú, teda buď Slovensko, Európa spolu s Tureckom, Svet bez USA a Kanady alebo celý svet. "Rozdiel je tu najmä cenový, keďže zdravotná starostlivosť vo vyspelých krajinách ako USA či Kanada je výrazne vyššia ako inde." 

V rámci Európy odborníci neodporúčajú spoliehať sa len na Európsky preukaz zdravotného poistenia, pretože ten nekryje prevoz na Slovensko, doplatky za lieky a takisto v mnohých dovolenkových rezortoch sú k dispozícií len súkromné zdravotnícke zariadenia, kde európsky preukaz neplatí.

Viac o téme: PoistenieDovolenkaCestovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu