Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na Záhorí bojujú s komármi! Kalamitná situácia, táto obec pristúpila k ráznym opatreniam

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Shutterstock)

KOSTOLIŠTE – Leto ešte ani poriadne nezačalo, no malebná obec na Záhorí už musí riešiť problém s komármi. Dotieravému hmyzu sa v dôsledku tohtoročného počasia darí už od začiatku sezóny. Dokonca museli vydať usmernenie pre svojich obyvateľov, v ktorom im radia čo by mali urobiť na svojich pozemkoch, aby jeho výskyt eliminovali. Hovorí sa dokonca o kalamite.

Archívne video: Bratislava pokračuje v boji proti komárom, zasahovala už na viacerých miestach

Bratislava pokračuje v boji proti komárom, zasahovala už na viacerých miestach (Zdroj: Facebook/Bratislava - hlavné mesto SR)

Obec pripisuje premnoženie komárov vplyvom počasia a zaplaveniu alúvia rieky Moravy a zdvihnutia hladiny potoku Ježovka. „Obec Kostolište v súčasnej dobe monitoruje plochy ako potencionálne liahniská tohto hmyzu v blízkom okolí zastavaného územia obce a vo vhodnom čase by chcela použiť aplikáciu s prípravkom BTI, ktorá výlučne ničí len larvy komárov v stojatej vode,“ uviedli. Chemický postrek, ktorý sa používal počas minulých období, je totiž podľa ich vyjadrení zdraviu škodlivý, karcinogénny a škodí aj inému hmyzu, nie len komárom.

Na Záhorí bojujú s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Obyvateľom tiež radia, čo robiť, aby zbytočne neprispievali k množeniu hmyzu. „Pravidelne vylievajte všetku vodu zo sudov v záhradke. V najteplejších dňoch komárom stačí na vyliahnutie len pár dní, preto použite všetku vodu zo sudov na polievanie minimálne raz týždenne. Dôležité je zužitkovať všetku vodu na týždennej báze. Ak vám v sude ostane čo i len trochu vody, tá sa môže rýchlo zohriať a larvy sa o to rýchlejšie vyvinú na komáre,“ vysvetlili.

Počas teplých dní sa v krátkom čase môžu stovky až tisíce komárov vyliahnuť aj na miestach, kde sú staré pneumatiky, vedrá, krhly, misky, plechovky, vaničky či nádobky pod kvetináčmi. Je preto dôležité ukryť pred dažďom, respektíve vylievať aj tieto menšie nádoby, v ktorých sa môže zhromažďovať voda. Menšie vodné plôšky sa tiež rýchlejšie zohrejú, vďaka čomu sa v nich larvy komárov vyvíjajú ešte rýchlejšie. Tým, ktorí majú jazierka, odporúčajú jeho zarybnenie, keďže ryby sú prirodzenými predátormi lariev komárov.

Zaútočte proti komárom vlastným prírodným repelentom.
Zobraziť galériu (3)
Zaútočte proti komárom vlastným prírodným repelentom.  (Zdroj: thinkstock.com)

„Ak nechcete vylievať zachytenú dažďovú vodu zo sudov, je potrebné ich zakrývať, aby komáre nenakládli do vody vajíčka, prípadne nalejte na hladinu vody trochu kuchynského oleja, tým sa zamedzí dýchanie lariev,“ odkazuje obec. Na ľudí tiež apelujú, aby si v dohľadnej dobe pokosili svoje trávnaté pozemky, nakoľko sú ideálnym útočiskom a skrýšou pred slnkom tomuto nepríjemnému hmyzu.

Obyvatelia môžu taktiež zabrániť aj prezimovaniu komárov vo svojom okolí. „S klesajúcimi teplotami sa oplodnené samice komárov snažia využiť každé mrazuvzdorné miesto na prezimovanie. A to aj v našich domovoch. Skontrolujte preto predovšetkým pivnice a starostlivo premyte ťažšie dostupné priestory. Zabráňte vniknutiu komárov do vašej pivnice napríklad aj sieťkami. Keďže samice komára zimujú už oplodnené, stačí im na jar po prezimovaní aj malé množstvo vody, kam nakladú stovky potomkov, ktoré nám strpčia život,“ dodáva obec na Záhorí.

Príspevok zdieľala aj na sociálnej sieti, kde sa k téme vyjadrili aj ďalší obyvatelia z blízkeho okolia. Zhodujú sa v tom, že podobné problémy sú na celom Záhorí.

Viac o téme: KomáreZáhorieKostolište
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu