Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pribúdajú obrovské kliešte a nebezpečné komáre: Experti sú v pozore! V jednej veci sú veľmi nebezpečné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Predzvesť klimatickej katastrofy? Obrovské kliešte a komáre tigrované sa v Rakúsku objavujú čoraz častejšie. Po prvýkrát ich zaregistrovali iba pred šiestimi rokmi. Odborníci bijú na poplach.

Teplá zima, horúca jar a suché leto. Klimatické zmeny nás pomaly dobiehajú a ich dôsledky už pociťujeme. Tam, kde si komáre podávali ruky iba počas teplých letných večerov, teraz vo vzduchu bzučia aj cez deň. Znepokojivý trend možno pozorovať aj z hľadiska kliešťov. Obrovský kliešť je na vzostupe.

J. Fehér: O postreky proti komárom vrtuľníkom je veľký záujem (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

V Rakúsku už tento rok našli dva obrovské kliešte

Prvýkrát sa objavil v Rakúsku v roku 2018, domáce podmienky bývali predtým príliš chladné a suché. V súčasnosti sa obrovské kliešte prevážané sťahovavými vtákmi a cítia dostatočne pohodlne na to, aby prezimovali v Rakúsku a na jar sa vydali na lov – dva obrovské kliešte už boli podľa stránky Falter nájdené v roku 2023 vo Vorarlbersku a Dolnom Rakúsku.

Dĺžka až šesť milimetrov

Obrovský kliešť, nazývaný aj Hyalomma marginatum, môže dorásť až šesť milimetrov do dĺžky, je podstatne väčší ako bežný kliešť. A z loveckého pudu obrovského kliešťa vám naskakuje husia koža: Lezúci pavúkovec svižným tempom prenasleduje svoju korisť až na 100 metrov. Každý, koho hyalomma poštípe, by si mal dávať pozor, pretože je považovaný za prenášača krymsko-konžskej hemoragickej horúčky, ktorá môže byť v najhorších prípadoch aj smrteľná.

Komárom prospievajú vysoké teploty

V Rakúsku sa celkovo vyskytuje 50 rôznych druhov komárov zo siedmich rôznych rodov. Komáre sú rozličné vzhľadom, prostredím alebo preferenciou hostiteľa. Najmä domáce komáre sú nepríjemným rušivým faktorom pri zaspávaní, ale môžu byť nebezpečné aj ako prenášače západonílskeho vírusu.

Čoraz častejšie sa objavujú exotické druhy, ako napríklad nepôvodný ázijský komár tigrovaný. Čoraz viac vytláča rakúskych krvilačníkov a na rozdiel od domácich komárov je aktívny aj cez deň a nielen v noci. Invázny druh sa do Rakúska dostal najskôr nákladnou dopravou. Mierne teploty povzbudzujú podľa odborníkov tieto komáre, aby kládli vajíčka aj v zime.

Pribúdajú obrovské kliešte a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalšie šírenie komára tigrovaného je problematické, pretože rovnako ako obrovský kliešť prenáša aj tropické choroby a pri uhryznutí môže prenášať vírus chikungunya, horúčku dengue alebo ziku.

Vymieranie druhov podporuje exotickú inváziu

„Biodiverzita nesmie klesať. V kombinácii s nárastom teploty to podporuje šírenie inváznych druhov,“ varuje odborník na životné prostredie Hans-Peter Hutter z MedUni Vienna. To, že obrovský kliešť bol tento rok v tejto krajine spozorovaný už dvakrát, naznačuje, že sa už šíri. "Hlavným problémom sú pôvodné druhy kliešťov, ako je kliešť lesný, pretože môžu prenášať aj exotické choroby a objavujú sa oveľa častejšie."

Viac o téme: KliešťKomár tigrovaný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu