Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lacné tankovanie? Z cenového tornáda vám spadnú sánky! Na energetickom trhu očakávajte pokles nielen pri benzíne

Ceny energií zaznamenávajú výrazný pokles: Očakávať môžeme aj pozitívnu zmenu v cenách pohonných hmôt. Zobraziť galériu (4)
Ceny energií zaznamenávajú výrazný pokles: Očakávať môžeme aj pozitívnu zmenu v cenách pohonných hmôt. (Zdroj: Getty Images, Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA – Už pár mesiacov dávajú ceny energií naším peňaženkám poriadne zabrať a väčšina domácnosti už len márne čaká na svetlo na konci tunela. Dobré správy však prichádzajú skôr, ako by jeden očakával. Po poklese cien ropy by sme sa tak mohli pripraviť na lacnejšie tankovanie. Zmena napokon prichádza v dobe, kedy sa ceny elektriny a plynu dostávajú rekordne nízko.

Ilustračné video:

Ceny na čerpacích staniciach sa opäť pohli: Znižujú sa každým týždňom (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Dobré správy pre slovenské domácnosti konečne dorazili a my sa dnes môžeme začať tešiť z pozitívneho trendu vo vývoji energetických komodít. Cena elektriny si už druhý mesiac drží stabilnú cenu na spote 115 €/MWh a cena plynu sa dostala pod neuveriteľných 40 €/MWh, informuje portál Dáta bez pátosu. Dodávajú, že obe hodnoty sa týmto poklesom dostali k úrovni 1/ 10 svojej maximálnej ceny z augusta 2022, kedy vrcholila energetická kríza.

Nord Stream 2
Zobraziť galériu (4)
Nord Stream 2  (Zdroj: TASR/AP)

Klesajúce ceny elektriny a plynu nie sú všetko, dobré časy čakajú aj motoristov  

Ešte minulý týždeň sme vás v našom článku informovali o poklese cien pohonných hmôt, ktorý konečne dorazil aj k našim dnes tak skúšaným peňaženkám. K pozitívnej predpovedi analytika Československej obchodnej banky (ČSOB) Marek Gábriša sa tak pripájajú dnes už pozorovateľné dáta.

Lacné tankovanie? Z cenového
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Podľa portálu Dáta bez pátosu by sme už onedlho mohli očakávať ceny benzínu a nafty, ktoré by mohli podliezť magickú hranicu 1,50 €/l. Podľa dostupných dát mala cena benzínu na burzách v posledných dvoch týždňoch klesať a dnes už môžeme pozorovať pokles o viac ako 10%. „Očakávali by sme s odstupom týždňa-dvoch, že podobný pokles uvidíme aj na našich pumpách. Bokom môžeme dať položku ceny, ktorou sa hýbať nedá: spotrebnú daň 51,4 centov z litra a z nej 20% DPH, čo robí spolu 62 centov,“ priblížili.

Lacné tankovanie? Z cenového
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Či už tankujete benzín alebo naftu, na svoje si príde každý

Zmena v cenách pohonných hmôt by tak mohla spôsobiť taký pohyb, pri ktorom by sa benzín, rovnako, ako dnes už nafta, dostal pod hranicu 1,50 €/l. Ak by k tomu došlo, benzín aj nafta by sa tak súbežne dostali pod túto hranicu po viac ako roku.

 

Benzín by sa mal dostať veľmi skoro pod €1,50 ☝️ Ceny Gasoline sú v roku 2023 ako na hojdačke, už 4 krát vyskočili a 4...

Posted by Dáta bez pátosu on Monday, April 24, 2023

 

Viac o téme: NaftaCenyPlynBenzínElektrinaTrhPohonné hmoty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu