Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nový návrh poslanca Suju: DPH na základné potraviny by mala klesnúť na 5% , obchodná prirážka na 40%

(Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Daň z pridanej hodnoty (DPH) na základné potraviny by sa mala znížiť na 5 % a maximálna obchodná prirážka u týchto potravín na úroveň 40 %. Vyplýva to z návrhu novely zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami, ktorý do parlamentu predložil nezaradený poslanec Miroslav Suja.

"Cieľom predloženej novely zákona je zastaviť neúmerný a neudržateľný nárast koncových cien základných potravín prostredníctvom zníženia sadzby DPH pre tieto potraviny na úroveň 5 % a určenia maximálnej obchodnej prirážky u týchto potravín na úroveň 40 %," uviedol predkladateľ v dôvodovej správe. Návrh definuje obchodnú prirážku ako vyčíslenie percentuálneho podielu rozdielu medzi predajnou cenou a nákupnou cenou voči nákupnej cene. V prípade, ak je táto obchodná prirážka u predajcu potravín - s výnimkou samotného prvovýrobcu alebo spracovateľa potravín, vyššia ako 40 %, tak sa podľa novely považuje za neprimeranú obchodnú podmienku.

archívne video 

Podľa Hegera nižšia DPH ceny potravín nezníži, vláda pôjde cestou adresnej pomoci (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Suja vidí priestor na zníženie rastu cien

Predkladateľ poznamenal, že v súčasnej maloobchodnej praxi je totiž bežným javom, že najmä veľké obchodné reťazce pracujú pri základných potravinách s obchodnými prirážkami na úrovni 80 a viac percent. To považuje predkladateľ za neakceptovateľné a práve tu vidí priestor na zníženie rastu cien základných potravín. Stanovením maximálnej obchodnej prirážky pri základných potravinách budú podľa poslanca obchodné reťazce aj naďalej schopné dosahovať adekvátne zisky a nebude nijakým spôsobom obmedzená ich schopnosť ďalej investovať. Po nadmerných ziskoch, najmä za posledné dva roky, to predkladateľ novely považuje zo strany reťazcov aj za správny, žiaduci a spoločensky očakávaný prínos k riešeniu vysokej inflácie.

"Vďaka navrhovanému zastropovaniu obchodných prirážok by sa ceny základných potravín pre spotrebiteľov mali znížiť minimálne o 25 %. Predkladateľ taktiež navrhuje zníženie sadzby DPH aplikovanej na základné potraviny na úroveň 5 %. V súčasnosti sa sadzba DPH pre tento typ potravín pohybuje zväčša na úrovni 10 %. Náklady na tlmenie rastu koncových cien potravín sa tak primerane rozložia medzi obchodníkov a štát, v prospech občanov a zabezpečenia ich základných životných potrieb," dodal poslanec NR SR.

Viac o téme: PotravinyDPHMiroslav SujaObchodná prirážka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu