Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nepredstaviteľná vec len desiatky kilometrov od nás: Na rakúskom území úradovalo tornádo!

Tornádo sa malo objaviť len desiatky kilometrov od nás.
Tornádo sa malo objaviť len desiatky kilometrov od nás. (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Už pred dvoma rokmi sme sa u našich českých susedov presvedčili, že už aj počasie v našich zemepisných šírkach dokáže poriadne potrápiť obyvateľov a už je to tu zas - tornádo! Tento u nás doposiaľ veľmi zriedkavý jav sa objavil len vyše 60 kilometrov od našich hraníc v Rakúsku!

archívne video

Nové video zo včerajšej búrky na juhu Moravy: S takmer stopercentnou istotou išlo o tornádo! (Zdroj: FB / Počasí online Morava - Milena Zonygova)

Supercelová búrka vyprodukovala tornádo

O tom, že veľmi zlé počasie u našich susedov a kombinácia viacerých faktorov spôsobila vznik tornáda píše portál imeteo.sk.

Tento jav dokonca zachytil na sociálnej sieti jeden z tamojších obyvateľov.

Víkend v znamení búrok

Meteorológovia pripomínajú, že dnešný deň a vlastne víkend sa z hľadiska počasia nezačal vôbec pozitívne a aj naše územie zasiali viaceré mraky, miestami sa vyskytli aj hromy z búrok.

Práve jedna zo silnejších búrok sa vyskytla aj neďaleko Viedne, neďaleko našich hraníc. Len 65 kilometrov od nás v Rakúsku totiž takáto búrka vyprodukovala tornádo. Všetko sa malo stať asi o trištvrte na tri poobede pri Ziersdorfe v okrese Hollabrunn. Z oblakov sa začal formovať akýsi lievikovitý tvar, ktorý prerástol až v tornádo, ktoré je charakteristické hlavne tým, že pri ňom dochádza ku kontaktu so zemou.

Viac o téme: PočasieTornádoHraniceČeskoNemeckoSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu