Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

MIMORIADNY ONLINE Je po všetkom: Vláda Eduarda Hegera padla!

Vláda Eduarda Hegera padla. Zobraziť galériu (32)
Vláda Eduarda Hegera padla. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Je to definitívne. Po niekoľkomesačnom konflikte so stranou SaS, ktorá opustila koalíciu sa po dnešnom hlasovaní v parlamente definitívne rúca vláda Eduarda Hegera (OĽaNO). Nedôveru jej vyslovilo 78 poslancov, čo je o dvoch viac, než je minimálny počet. Teraz je na ťahu prezidentka! Matovič robil do poslednej chvíľe s vlastnou demisiou okľuky.

VIDEO Hlasovanie o nedôvere vláde Eduarda Hegera:

Poslanci v parlamente definitívne vyslovili nedôveru vláde Eduarda Hegera (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


  • parlament o 18:30 hlasoval o nedôvere vláde Eduarda Hegera
  • vláda Hegera padla krátko po pol siedmej večer, keďže za návrh bolo 78 poslancov, minimálny počet bol 76
  • Boris Kollár spolu s premiérom teraz smerujú za prezidentkou
  • prezidentka odvolá vládu Hegera v piatok o 13:00

ONLINE

21:21 Vážení čitatelia, týmto dnešný online ukončujeme a ďakujeme, že ste s nami sledovali dianie v parlamente. Dobrú noc.

21:04 O ďalšom postupe informuje kancelária prezidentky. "Dovoľte mi informovať Vás, že prezidentka Zuzana Čaputová odvolá vládu Eduarda Hegera zajtra (v piatok, pozn. red.) o 13.30 a zároveň ju v zmysle Ústavy SR musí dočasne poveriť vykonávaním funkcie v obmedzenom rozsahu. O ďalšom postupe bude prezidentka informovať zajtra," napísala kancelária.

Martin Strižinec ako hovorca prezidentky vyhlásil stanovisko k vysloveniu nedôvery vláde (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

21:01 Svoj pohľad na incident s demisiou ponúkol z druhej strany aj vedúci Úradu vlády Július Jakab, ktorý je vraj rád, že pri tejto udalosti bol osobne.

Vedúci ÚV Július Jakab bráni Matoviča: V paláci nikomu demisiu z ruky netrhal (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

20:28 Pracovník z Prezidentského paláca Metod Špaček vysvetľuje novinárom, ako došlo k incidentnu Igora Matoviča s "vytrhnutím demisie z rúk". "Následne počas toho, ako sme vytvárali kópiu, vytrhol si z mojich rúk obidve kópie demisie. Následne zazneli slová "Viete čo? Rozmyslel som si to"," povedal Špaček.

Vedúci Kancelárie prezidentky SR Metod Špaček vysvetľuje, ako mu Igor Matovič vytrhol demisiu z rúk (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

20:15 Premiér v demisii Eduard Heger s Borisom Kollárom prišiel za Zuzanou Čaputovou do Prezidentského paláca.

Premiér E. Heger a predseda NR SR B. Kollár prišli po páde vlády za prezidentkou Zuzanou Čaputovou (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

19:27 Matovič vysvetľuje svoj krok v parlamente. "V kancelárii Kollára a premiéra som povedal, že som ochotný podať demisiu. Chcel som len stanovisko od SaS, či v tom prípade podržia vládu. Išiel som do paláca, odpoveď neprichádzala. Nakoniec prišla od premiéra, že Sulík nevie garantovať, ako sa zachovajú, podal som svoju demisiu, požiadal som o kópiu, zároveň som volal s človekom, ktorý mi povedal, že bojovníci sa pred mafiou neskláňajú. Potom mi kancelár doniesol demisiu aj kópiu, zobral som si obidve," vysvetľuje Matovič. Odmieta výklad paláca, že by dokumenty "vytrhol". Uznáva však, že to bolo nezvyklé.

19:18 Tlačovú konferenciu má aj hnutie OĽaNO. "Naša vláda nevisela na hlasoch fašitov a extrémistov," reaguje na výsledok premiér Heger. "Mrzí ma, že strana potrebovala na to, aby sa o tom presvedčila, pád protikorupčnej vlády," povedal premiér. Matovič na tlačovej konferencii vystupuje s ďalším transparentom o tom, kto povalil vládu. Ten si zrejme už nachystal vopred pre prípad, že vláda skutočne padne. Matovič na tlačovke obvinil Jána Krošláka z toho, že vraj v minulosti hovoril o podplácaní "čestných policajtov", aby vraj "vláde kryla chrbát". Krošlák podľa neho s ďalšími ľuďmi vraj rozhodol o páde vlády. Matovič je presvedčený, že takýto ľudia sa dajú kúpiť, lebo "ich pozná".

TB OĽaNO po hlasovaní, v ktorom poslanci vyslovili vláde E. Hegera nedôveru (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

18:58 Poslanci neparlamentného Hlasu-SD majú na tlačovej konferencii mimoriadne dobrú náladu. "Žiada sa mi povedať, že ľudia dostali najkrajší vianočný darček pod vianočný stromček. Bol vyslyšaný hlas veľkej väčšiny slovenskej spoločnosti, ktorí volali po páde vlády," skonštatoval Pellegrini. Skonštatoval, že vláda nevedela ani elegantne padnúť, pričom narážal na incident Matoviča v paláci.

18:55 Juraj Šeliga si ešte kopol do Matoviča s tým, že vláda vraj mohla pokračovať, keby riadne doručil svoju demisiu.

 

Vláda Eduarda Hegera mohla pokračovať, stačilo riadne doručiť demisiu …

Posted by Juraj Šeliga on Thursday, December 15, 2022

18:50 Robert Fico skonštatoval, že je ochotný sa rozprávať o štátnom rozpočte so zvyškom poslancov, no nie o tom, ktorý predložil Matovič. "Pokiaľ budú dohodnuté veci okolo predčasných volieb, ideálny termín je máj, začiatok júna, tak sme pripravení hovoriť aj o potrebných úpravách v návrhu štátneho rozpočtu," skonštatoval Fico na margo predčasných volieb.

Robert Fico (Smer-SD) po hlasovaní o páde vlády Eduarda Hegera (OĽaNO) (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

18:49 Boris Kollár (Sme rodina) a premiér Eduard Heger (OĽaNO) idú po tom, čo parlament vyslovil nedôveru vláde, k prezidentke Zuzane Čaputovej. Kollár je za predčasné voľby, ktoré by sa podľa neho mohli konať v máji či júni. Informoval o tom médiá.

18:46 SaS má tlačovú konferenciu. "O Matovičovi to dnes celé bolo. Samotná opozícia nemala dostatok hlasov. Začali hlasovať už aj koaliční poslanci. Máme teraz 3 scenáre. Ľubovoľná dohoda na rekonštrukcii vlády, po druhé vláda pod vedením prezidentky a po tretie predčasné voľby," povedal Sulík s tým, že nie sú fanúšikovia predčasných volieb. Dodal však, že "konečne" prišlo k vysloveniu nedôvery tejto vláde.

Sulík: Matovič išiel prezidentke podať demisiu, podpísanú ju zamestnancovi vytrhol z ruky (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

18:45 Matovičov incident v paláci potvrdzuje aj prezidentka v statuse.

 

Chcem aj na tomto mieste potvrdiť, ako dnes Igor Matovič nedoručil demisiu do prezidentskej kancelárie. Igor Matovič...

Posted by Zuzana Čaputová on Thursday, December 15, 2022

18:38 Pozrite si prehľad hlasovania jednotlivých poslancov.

MIMORIADNY ONLINE Je po
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: NRSR.sk)

18:35 Boris Kollár prerušil schôdzu, očakávajú sa reakcie formou tlačových konferencií.

18:33 To, že Matovič robil do poslednej chvíle s vlastnou demisiou okľuky potvrdila aj prezidentská kancelária. "Pred zamestnancami prezidentskej kancelárie svoju demisiu podpísal, napokon si však podanie svojej demisie v poslednej chvíli rozmyslel a podpísaný dokument vytrhol vedúcemu KP SR Metodovi Špačekovi z rúk. Demisia tak nebola doručená do KP SR," popisuje incident kancelária prezidentky Zuzany Čaputovej.

18:23 Vláda Eduarda Hegera definitívne padá. Za vyslovenie nedôvery bolo 78 poslancov. Minimálny počet poslancov bol 76.

MIMORIADNY ONLINE Je po
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: nrsr)

 

Viac o téme: HlasovanieNedôveraIgor MatovičPád vládyOĽaNOMartin BorguľaEduard HegerJán KrošlákPatrick LinhartParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu