Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dronom patrí budúcnosť: Na Slovensku vládne chaos a anarchia, má sa to zmeniť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Biznis budúcnosti. Trh s dronmi už dnes generuje miliardy a to sa zatiaľ využívajú väčšinou len na filmárske účely. O pár rokov však môžu bez problémov doručovať poštu či jedlo. Na Slovensku ale zatiaľ ich prevádzka nie je dostatočne regulovaná a chýba aj register ich užívateľov. Čoskoro sa to ale všetko zmení. Legislatívu, ktorá spôsobí revolúciu v letectve už pripravujú na ministerstve dopravy.

Šéf rezortu Andrej Doležal hovorí, že na Slovensku mesačne vzlietne do vzduchu asi 20 tisíc dronov, no štát v podstate ich pohyb nijakým spôsobom nereguluje. Chýba totiž register užívateľov, ktorý od členských štátov požaduje aj Brusel.

Doležal informoval o železničnej trati na trase Bratislava - Dunajská Streda - Komárno (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Slovensko je pritom poslednou krajinou, ktorá ho ešte nemá. To by sa ale malo v najbližších mesiacoch zmeniť, Doležalovo ministerstvo pripravuje nový letecký zákon, ktorý so sebou prinesie viaceré významné novinky.

Jednou z nich je tzv. U-space, čiže akési pravidlá premávky vo vzdušnom priestore. „Tak ako autá na cestách potrebujú usmerniť dopravnými značkami a predpismi, aby nevznikali nehody a premávka bola bezpečná, podobné pravidlá by mali vzniknúť aj pre nebo,“ povedal minister dopravy a výstavby Andrej Doležal.

Ak poslanci v parlamente návrh schvália, na Slovensku budú môcť spoločnosti využívať drony napríklad pri doručovaní pošty, donášku jedla, v poľnohospodárstve pri postrekovaní polí ale aj v zdravotníctve pri transporte krvi či ľudských orgánov. Hoci to znie ako scifi ide o realitu. 

„V zahraničí sa drony postupne začínajú využívať v rôznych segmentoch pri každodenných činnostiach, a to je len zlomok toho, kde je ich potenciál. Môžu poslúžiť v zdravotníctve, v priemysle alebo poľnohospodárstve. Zavedenie vzdušného priestoru U-space a poskytovateľa manažmentu riadenia prevádzky dronov zvýši bezpečnosť a výrazne prispeje k širokej implementácii dronov pre potreby spoločnosti,“ hovorí Marek Košuda z Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach.

Pátranie po dvojročnom chlapcovi, lokalizoval ho až dron s termovíziou (Zdroj: Facebook/Policie České republiky)

Štát uvažuje nad možnosťou, že pri novinke využije aj unikátnu technológiu blockchain, ktorá umožní spätne kontrolovať všetky transakcie v systéme, bez možnosti zmeny. Experti o nej hovoria ako o technológii pravdy: „Predstavte si to ako digitálnu stopu, ktorú spätne nedokáže zmeniť ani zadávateľ U-space implementácie, v tomto prípade štát. Čiže neexistuje žiaden priestor na špekulácie alebo dohody,“ hovorí švajčiarsky odborník na blockchain zo spoločnosti Decent AG Helmut Kaufmann. 

Zákon o civilnom letectve ešte z roku 1998 od základov prekopali, zamerali sa na bezpečnosť vo vzduchu a špeciálne práve na spomínané drony. Materiál už prešiel medzirezortným pripomienkovým konaním a v parlamente o ňom budú poslanci hlasovať v najbližších mesiacoch. 

Významnou novinkou bude aj register používateľov dronov. Štát tak bude mať prehľad o tom, kto všetko dron vlastní. „Len nad Bratislavou máme mesačne asi 3-tisíc preletov dronu, regulovaných je ale iba 6%. Je teda jasné, že potrebujeme novú legislatívu, nové nástroje pre reguláciu“, vysvetľuje predseda Dopravného úradu Pavol Hudák. 

O tom, že drony majú obrovský komerčný potenciál, svedčia aj odhady svetových leteckých autorít, podľa ktorých že ročne sú ročné tržby za prácu dronom na úrovni 5 miliárd dolárov a v budúcnosti budú tieto príjmy len stúpať.

Viac o téme: ReguláciaPrevádzkaRegisterDronyAndrej Doležal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu