Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Skvelá správa! VIDEO Prerazili diaľničný tunel na D1: Prví motoristi by sa po ňom mali previezť do dvoch rokov

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

RUŽOMBEROK – Diaľničný tunel Čebrať pri Ružomberku sa v utorok podarilo preraziť. Oznámil to minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Po dostavbe bude tunel s dĺžkou viac ako 3600 metrov súčasťou úseku liptovskej diaľnice D1 Ivachnová - Hubová. Motoristi by sa ním po prvý raz mali previezť do dvoch rokov.

"Ešte pred pol rokom sme mali krízovú situáciu, kedy sme museli stavbu znovu naštartovať a vyriešiť isté problémy. O to radšej som, že kolegovia našli cestu k riešeniu, aby stavba mohla ďalej napredovať. Zhotoviteľ ma uistil, že s vysokou pravdepodobnosťou neočakávajú ďalšie komplikácie v stavebnej časti," uviedol v utorok na stavbe minister dopravy. Doležal dodal, že definitívna suma za dostavbu ešte stále nie je známa, aktuálne o nej rokujú.

VIDEO Slávnostne prerazenie tunela Čenrať: Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal

Slávnostné prerazenie tunela Čebrať: Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Tunel začali raziť na jeseň 2014

Tunel pri Ružomberku začali raziť na jeseň 2014, no pre nestabilné podložie práce v roku 2015 zastavili. Stavbu tunela následne preprojektovali. Namiesto pôvodných 2026 metrov tak meria viac ako tri a pol kilometra. Raziace práce obnovili v roku 2018, aktuálne prerazili južnú rúru. V severnej tunelovej rúre sa razí z oboch strán, zostáva ešte 77 metrov. V tuneli by sa malo jazdiť rýchlosťou 100 kilometrov za hodinu.

Skvelá správa! VIDEO Prerazili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Podľa generálneho riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Vladimíra Jacka dielo nebudú odovzdávať po etapách, ale celé. "Chceme ho odovzdať celé, aby bolo prejazdné z bodu A do bodu B," podotkol. V tuneli po jeho dokončení podľa štúdií očakávajú dopravnú intenzitu na úrovni približne 20.000 áut denne. Pätinu z toho by mala tvoriť nákladná doprava.

Skvelá správa! VIDEO Prerazili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Tunel Čebrať je súčasťou úseku diaľnice D1 Ivachnová - Hubová, ktorý je aktuálne vo výstavbe a bude mať dĺžku 14,92 kilometra. Dostavať by ho mali predbežne v druhej polovici roku 2024. Úsek vytvorí obchvat mesta Ružomberok a po dobudovaní sa napojí na diaľnicu do Košíc. Diaľnica pri Ružomberku ušetrí motoristom 16 minút v porovnaní s jazdou po ceste prvej triedy

Viac o téme: TunelD1RužomberokČebrať
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu