Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Aká ja pravda o stave našich zásobníkov plynu? Analytici ukázali dáta: Vystačiť by mal do TOHTO dátumu!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Možno to nebude nakoniec tak zlé, ako sme sa obávali. Ako upozornili analytici z projektu Dáta bez pátosu, zásoby plynu narástli na rekordných 94 percent kapacity zásobníkov v Európskej únii. Mnohé krajiny sa dokonca dostávajú na hranu svojej kapacity.

Praje nám aj počasie. Pritekajúci plyn je možné spaľovať v elektrárňach, nakoľko je stále teplo a na kúrenie ho netreba. „Vykurovacia sezóna už beží viac ako mesiac, za ktorý pribudlo 7 percent plynu v zásobníkoch a tie sú na 100 miliardách m3, čo je o 17 miliárd viac ako pred rokom o tomto čase. Tieto fakty tlačia cenu plynu dole a tá naďalej klesá z rekordných cien koncom augusta,“ uviedli analytici.

Ilustračné video: Hospodárska a sociálna rada mala na Úrade vlády rokovanie o cenách energií

Hospodárska a sociálna rada mala na Úrade vlády rokovanie o cenách energií (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na Slovensku sú zásobníky plné na rekordných 93 percent kapacity. Započítaný do toho nie je zásobník nachádzajúci sa v Česku, ktorý slúži ako železná rezerva pre domácnosti. Podľa analytikov tieto zásoby predstavujú 74 percent ročnej spotreby Slovenska a postačiť by nám mali do konca apríla. Okrem toho treba mať na pamäti aj to, že plyn k nám naďalej priteká – dve tretiny z Nórska a z LNG, jedna tretina stále z Ruska.

„Rusko dodáva na dennej báze LEN asi 7 percent importu EÚ. Dnes za týždeň dodá toľko (500 mil. m3) ako pred pár rokmi dodávalo Rusko za 1 deň. Sme v pluse a najbližšie dni má byť teplo sa situácia sa ešte zlepší. Je pravdepodobné, že väčšina krajín naplní zásobníky pred zimou na 100 percent,“ upozornili.

Nord Stream 2
Zobraziť galériu (3)
Nord Stream 2  (Zdroj: TASR/AP)

Okrem toho klesli aj ceny plynu a to na tretinu z maximálnych hodnôt z konca augusta, konkrétne z 340 USD na 115 USD. Pri tejto cene plynu je podľa analytikov možné vyrobiť z neho elektrickú energiu s nákladmi okolo 250 USD za 1 MWhodinu.

Čo sa týka samotnej elektrickej energie, tak jej cena klesla na približne štvrtinu maximálnych hodnôt z konca augusta. Dnes predstavuje zhruba 175 eur za 1 MWhodinu. „Priemer zobchodovanej elektriny na krátkodobom trhu OKTE je za celý október tesne nad 200 eur. V najdrahšom mesiaci august to bolo 492 eur a september bol 386 eur. Pokles je značný a silný, blížime sa minuloročným októbrovým hodnotám,“ pripomenuli analytici.

Tankovanie paliva
Zobraziť galériu (3)
Tankovanie paliva

Trend poklesu palív sa zlomil

Menej pozitívne sú však správy týkajúce sa palív. „Bohužiaľ, tak BRENT, ako aj URAL sú na vzostupe a citeľnom, za mesiac je to viac ako +10 percent. Ural je dnes ale o 10 percent nižšie ako v októbri pred rokom,“ uviedli analytici.

Trend poklesu palív, ktorí tešil motoristov, sa zlomil. Benzín aj nafta zdraželi o 10, respektíve 12 centov oproti minimám spred mesiaca. Analytici vysvetlili, že ruská ropa je síce lacnejšia ako pred rokom, ale vďaka vysokej cene plynu a elektriny je výroba palív výrazne nákladnejšia. V prípade benzínu je to o 20 percent viac ako minulý rok, v prípade nafty o 40 percent. A to ešte môžu byť naši šoféri radi. „Na Slovensku sú palivá v porovnaní s EÚ výrazne lacnejšie. Vývoju ich ceny škodia štrajky v rafinériach vo Francúzsku, nedostatok hlavne nafty v Európe a aj zvýšené nákupy dieselu na vykurovanie (do zásob),“ upozornili.

Čo nás ešte čaká?

Podľa slov analytikov pokračuje pozitívny vývoj v prípade plynu a následne aj elektriny. V prípade plynu podľa nich ešte stúpnu zásoby a ku koncu októbra dosiahne v Únii špičku nad 95 percent v plnosti zásobníkov. „To bude do konca zimy (koniec marca) už len 5 mesiacov = 22 týždňov. Už máme 5 týždňov ´plynovej zimy´ za sebou,“ dodali.

„Ropa je stále pod 100 USD a zvlášť ruská ropa s cenou okolo 75 USD je lacnejšia ako minulý rok. Pokles je ale kompenzovaný poklesom kurzu EUR / USD,“ uviedli.

„Palivá na Slovensku lacné nie sú (výnimkou sú čerpačky ORLEN pri Kauflandoch) a obrat z poklesu cien na rast nás zaskočil,“ pripúšťajú. „Stále veríme, že do konca roka nás čaká pokles cien palív, a nie rast. S návratom pracovníkov do rafinériek vo Francúzsku, pokles cien plynu a elektriny, ktoré sa používajú na výrobu v rafinérkach a stabilita/rast kurzu EUR / USD by mali prispieť k poklesu v cenách palív z "dnešných 1,74 eur za benzín a z 1,89 eur za naftu,“ dodali na záver.

Viac o téme: NaftaZimaPlynBenzínEnergieElektrická energiaRopaZásobyAnalyticiZásobníkyDáta bez pátosu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu