Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Čo sa odohrávalo v hlave strelca Juraja (†19) zo Zámockej? Motiváciou vraždy bola nenávisť

V centre Bratislavy na Zámockej ulici sa strieľalo Zobraziť galériu (3)
V centre Bratislavy na Zámockej ulici sa strieľalo (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - V stredu podvečer v centre Bratislavy zastrelil len 19-ročný Juraj dvoch mladých mužov Juraja (†27) a Matúša (†23). Obaja patrili k LGBTI+ komunite a ich vražda bola vraždou z nenávisti. Potvrdzuje to aj list na rozlúčku, ktorý strelec Juraj zanechal. List máme v redakcii k dispozícii.

List na rozlúčku, ktorý zanechal vrah, začína tým, že zaútočí na "nepriateľa". Celý čin mal naplánovaný a z listu vyplýva, že vraždil z antisemitských pohnútok. To potvrdzuje, že išlo predovšetkým o zločin z nenávisti. Juraj mal antisemitistické, homofóbne a rasistické názory. Tie zverejnil aj v manifeste na sociálnej sieti Twitter, kde po vražde ešte komunikoval s ľuďmi a priznal sa k tomu, čo spravil. 

Z listu vyplýva, že Juraj nemal žiadne výčitky svedomia, ba dokonca, mal radosť z toho, čo vykonal. Trápilo ho len to, že neuvidí dôsledky svojho odporného činu a dopad na spoločnosť na Slovensku.

AKTUÁLNE V centre Bratislavy sa v stredu večer strieľalo (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Záhadná "ona"

Väčšiu časť listu adresuje svojej rodine, ktorej zdôvodnil, prečo sa rozhodol pre tento čin. Juraj list adresuje, okrem svojich rodičov a sestry, aj záhadnej žene, do ktorej bol zrejme zamilovaný. Svoje slová venuje aj mladšej sestre a rodičom odkazuje, aby nedovolili, aby sa jej niečo stalo. 

Čo sa odohrávalo v
Zobraziť galériu (3)

Masaker na Zámockej

Juraj sa vybral v stredu večer do centra mesta. Krátko po 19-tej hodine začal zblízka strieľať na troch ľudí, ktorí sedeli a pili limonádu pred podnikom Tepláreň, v ktorom sa stretáva LGBTI+ komunita. Aj Matúš a Juraj, ktorých strelec chladnokrvne zavraždil, do nej patrili. Matúš v podniku pracoval a s Jurajom boli dobrí kamaráti. Vrah postrelil aj mladú ženu, tá však mala šťastie a prežila. 

ŠIALENCA z Bratislavy našli mŕtveho: Policajné manévre v Jaskovom rade, na mieste je aj špeciálny prokurátor! (Zdroj: Topky/Maarty)

Juraj pred vraždou na sociálnej sieti Twitter zverejnil 65-stranový manifest, ktorý bol namierený proti Židom, homosexuálom a moslimom. Krátko pred vraždou napísal, že sa rozhodol a po tom, čo zavraždil Juraja s Matúšom, ešte komunikoval na Twitteri a priznal sa, čo urobil. Polícia po ňom pátrala celú noc. Vrah sa mal medzičasom vrátiť domov k rodičom, tam sa mal s nimi pohádať. Zanechal list na rozlúčku, vymenil zbraň, ktorú zobral z otcovho trezora a ráno okolo pol ôsmej ho našiel náhodný okoloidúci v blízkosti Jaskovho radu. 

K stredajšej streľbe na Zámockej sa vyjadril aj Lipšic: Vrah doma nechal list na rozlúčku a aj vražednú zbraň! (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

 

Viac o téme: StreľbaVraždaList na rozlúčkuLGBTIZámocká
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu