Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenským elektrárňam hrozí bankrot: Vláda chce spoločnosti prikázať, za akú cenu má energie predávať

Na archívnej snímke dostavba tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Zobraziť galériu (2)
Na archívnej snímke dostavba tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce. (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

BRATISLAVA - Najväčší výrobca elektriny na Slovensku, spoločnosť Slovenské elektrárne (SE), pohrozil zastavením dostavby štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce a samotným bankrotom spoločnosti v súvislosti s pripravovaným zákonom, na základe ktorého by úrady v čase vysokých cien energií mohli firme prikázať, aby dodávala elektrinu slovenským odberateľom za ceny určené vládou. Ministerstvo hospodárstva v reakcii uviedlo, že podnik ho informoval o svojich finančných ťažkostiach a požiadal o finančnú pomoc ešte pred prípravou zákona.

Väčšinový podiel v SE má pod kontrolou taliansky koncern Enel so skupinou Energetický a priemyselný holding (EPH) českého podnikateľa Daniela Křetínského. Ďalších 34 percent akcií SE drží slovenská vláda.

Hirman na prvej vláde ohľadom cien energií upokojuje verejnosť, nie je dôvod na paniku (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Generálny riaditeľ SE Branislav Strýček novinárom povedal, že podnik predal do zahraničia zhruba polovicu z plánovanej produkcie na budúci rok. Ak by vláda prikázala firme dodávať spomínaný prúd na Slovensko, podnik by musel splniť svoje kontrakty a pre svojich odberateľov nakúpiť elektrinu za trhové ceny, ktoré už predtým výrazne stúpli. To by podľa firmy viedlo k jej krachu. Slovenské elektrárne sú silne zadlžené v súvislosti s dostavbou dvoch blokov jadrovej elektrárne Mochovce. Firma tento mesiac po získaní príslušného povolenia začala pracovať na spustení tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce, štvrtý blok tam ešte dobudovaný nebol.

Minister hospodárstva Karel Hirman
Zobraziť galériu (2)
Minister hospodárstva Karel Hirman  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Spomínané tvrdenia SE označilo ministerstvo hospodárstva za nekorektné, podnik ho podľa svojho tlačového odboru informoval o svojich finančných ťažkostiach ešte pred prípravou spomínaného zákona.

"Možné finančné problémy Slovenských elektrární môžu byť dôsledkom nesprávnych manažérskych rozhodnutí, nie dôsledkom parlamentom prijatých opatrení, ktoré nemusia byť realizované," uviedol minister hospodárstva Karel Hirman. Pripravované opatrenie by podľa neho štát uplatnil len v prípade astronomicky vysokých cien energií, ktoré by sa stali nedostupnými.

Slovensko sa tento rok dohodlo so súkromnými akcionármi SE, že podnik časť svojej produkcie v nasledujúcich dvoch rokoch dodá slovenským domácnostiam za cenu, ktorá je výrazne nižšia oproti súčasnej cene na trhu.

Viac o téme: BankrotElektrinaMochovceKarel Hirman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu