Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

PRIESKUM Slováci majú už krízy v koalícii dosť! Očakávajú predčasné voľby a krátku životnosť menšinovej vlády

V prieskume dávajú ľudia šancu predčasným voľbám. Zobraziť galériu (4)
V prieskume dávajú ľudia šancu predčasným voľbám. (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Aj keď by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že odchodom SaS, sa politická kríza "vyriešila", ďalšie pokojné vládnutie nemusí byť na programe. Už aj koaličná Sme rodina sa vyjadrila, že ak nebudú prechádzať zákony, tak nemá zmysel ostávať v takejto koalícii. Predčasné voľby sú tak horúcejšou témou, ako kedykoľvek predtým a tejto problematika venuje aj posledný prieskum.

archívne video

ROZHOVOR Šutaj Eštok: Vláda nech od nás nečaká akúkoľvek pomocnú ruku, Matovič je narušený človek (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Tieto a ďalšie čísla odhalil prieskum pre televíziu TA3 z agentúry Ipsos. Tento prieskum bol na podnet televízie realizovaný on-line metódou na reprezentatívnej vzorke 1050 respondentov. Prieskumu sa zúčastnili osoby staršie ako 18 rokov a zber dát prebiehal od 13. do 15. septembra 2022.

Krátky život menšinovej koalície

Menšinová koalícia sa v očiach voličov však neukazuje ako životaschopná a jej koniec predpokladá väčšina (43%) ešte tento rok. To, že nevydrží dlhšie, ako do leta 2023 si zas myslí 19% opýtaných. Ďalších 14% jej nedáva ani mesiac, no iných 14% si zas myslí, že sú schopní dovládnuť do riadnych volieb.

PRIESKUM Slováci majú už
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: repro TA3)

Najlepšie riešenie koaličnej krízy?

V prieskume rovnako tak padla aj otázka riešenia aktuálnej koaličnej krízy. Nezdá sa totiž, že by sa skončila odchodom SaS. Až 61% respondentov si myslí, že riešenie sú predčasné voľby. Viac ako polovica opýtaných (52%) by chcela odchod ministra financií Igora Matoviča z vlády a následný návrat strany SaS. Ďalších 39% respondentov je úplne alebo skôr za riešenie v podobe prezidentkou vymenovanej úradníckej vlády, 37% by zas chcelo menšinovú vládu s podporou SaS a 33% návrat SaS do vlády. Najnižšiu podporu (13%) malo riešenie v podobe menšinovej vlády s podporou ĽSNS.

PRIESKUM Slováci majú už
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: repro TA3)

Čo ak by sa muselo spolupracovať s SaS?

V rámci otázky riešenia koaličnej krízy sa počítalo aj s tým, že by vláda jednoducho musela začať spoluprácu so stranou SaS. Ministri liberálov podali demisie ešte pred necelým mesiacom. 52% opýtaných vyjadrilo za odchod Igora Matoviča z vlády a následný návrat SaS do bývalej vlády štvorkoalície. 37% respondentov je úplne alebo skôr za menšinovú vládu s podporou SaS a 33% opýtaných by privítalo návrat SaS do vlády.

PRIESKUM Slováci majú už
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: repro TA3)

Viac o téme: PrieskumPredčasné voľbyVládna krízaIgor MatovičSaSRichard SulíkOĽaNOIpsos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu