Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Začali sa oslavy 78. výročia SNP: Prišli veteráni, hlava štátu, ale aj zástupcovia viac ako 35 krajín sveta

Oslavy SNP v Banskej Bystrici. Zobraziť galériu (17)
Oslavy SNP v Banskej Bystrici. (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

BANSKÁ BYSTRICA - Preletom leteckej techniky Ozbrojených síl SR a pietnym aktom kladenia vencov sa v pondelok v Banskej Bystrici začali celoštátne oslavy 78. výročia Slovenského národného povstania (SNP). Konajú sa v areáli Múzea SNP a zúčastňujú sa na nich prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina), premiér Eduard Heger (OĽANO), ako aj zástupcovia diplomatických zborov z viac ako 35 krajín sveta.

Podľa Dalibora Lesníka, vedúceho úseku marketingu a propagácie Múzea SNP, za posledných viac ako 15 rokov organizujú oslavy spôsobom, aby naplnili literu, koľko národov a národností participovalo na SNP, toľko zastúpení bude v Banskej Bystrici. "Teší nás, že za posledné zhruba štyri roky sa nám nahlasujú aj krajiny, ktoré neparticipovali na SNP a náš štátny sviatok je pre zahraničie významným symbolom," konštatoval Lesník.

Prezidentka Zuzana Čaputová: Autoritatívne režimy sú hrozbou aj v súčasnosti

Prezidentka Zuzana Čaputová: Autoritatívne režimy sú hrozbou aj v súčasnosti (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Oficiálna časť programu celonárodných osláv je určená len pre pozvaných hostí, priamych žijúcich účastníkov Povstania, ktorých prišlo do Banskej Bystrice deväť na rozdiel od vlaňajška, keď boli štyria, a členov Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Verejnosť sa nedostala ani pred areál Múzea SNP.

Oslavy SNP v Banskej Bystrici.
Zobraziť galériu (17)
Oslavy SNP v Banskej Bystrici.  (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

Vstup do priestoru Pamätníka SNP bude pre širokú verejnosť možný až od 13.30 h a čakajú na nich rôzne sprievodné aktivity a kultúrny program, v ktorom vystúpi napríklad Katarína Knechtová s kapelou, Slovenský ľudový umelecký kolektív (SĽUK) či Geišbergovci. Záver tohtoročných osláv bude patriť koncertu domácej Štátnej opery.

Autoritatívne režimy sú hrozbou aj v súčasnosti, hovorí prezidentka

Autoritatívne režimy sú hrozbou aj v súčasnosti. Majú ambíciu sa vracať, a to v nových, reinkarnovaných podobách. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová v príhovore na oslavách 78. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici. "Dnes, rovnako ako pred desaťročiami, je hrozbou snaha podmaňovať si hrubou silou národy, krajiny aj ľudí," skonštatovala prezidentka.

Zuzana Čaputová počas osláv výročia SNP.
Zobraziť galériu (17)
Zuzana Čaputová počas osláv výročia SNP.  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Imunitu spoločnosti voči radikálnym a extrémistickým ideológiám podľa nej znižuje zlyhávanie demokraticky volených zástupcov. "Oslabuje ju aj to, keď sa nám niektorí snažia vnútiť, že sú jedinými nositeľmi odkazu SNP, podávajúc si pri tom ruky s novodobými fašistami. Dávajú tak slovám iný obsah a rozdeľujú spoločnosť," doplnila.

Oslavy SNP v Banskej Bystrici.
Zobraziť galériu (17)
Oslavy SNP v Banskej Bystrici.  (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

Výročie SNP je podľa nej okrem iného príležitosťou pripomenúť si, aký ťažký je zápas za znovunadobudnutie stratenej slobody. "Je našou povinnosťou urobiť všetko pre to, aby sme ho už nemuseli podstúpiť," zdôraznila hlava štátu. SNP podľa nej nesie odkaz, že pre väčšinu Slovákov bolo neprijateľné žiť v režime, ktorý stál na nadradenosti jedných nad druhými a na potláčaní ľudských práv.  

Priamy účastník Slovenského národného povstania (SNP) Vladimír Strmeň.
Zobraziť galériu (17)
Priamy účastník Slovenského národného povstania (SNP) Vladimír Strmeň.  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Čaputová ocenila statočnosť účastníkov SNP. "Ste inšpiráciou pre nás ostatných, pretože, ako potvrdzujú udalosti v našom susedstve, aj v 21. storočí sa môžu národy ocitnúť v situácii, keď musia čeliť agresii a bojovať za svoju slobodu," podotkla. Vyzdvihla chrabrosť ľudí, ktorí prenášali informácie, ukrývali partizánov či židov, či poskytovali materiálnu pomoc.

Slovensko musí zostať verné antifašistickým a povstaleckým tradíciám, hovorí Kollár

Slovensko musí zostať verné svojim antifašistickým a povstaleckým tradíciám. Je na nich postavený vývin slovenského národa od roku 1944. Vyhlásil to predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v príhovore na oslavách 78. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici. "Ak chceme upevňovať slovenskú štátnosť v dnešnej Slovenskej republike, musíme sa hlásiť k odkazu Slovenského národného povstania. Slovenské národné povstanie je živá tradícia nášho národa, a tak by to aj malo zostať," skonštatoval.

Príhovor Borisa Kollár v Banskej Bystrici.
Zobraziť galériu (17)
Príhovor Borisa Kollár v Banskej Bystrici.  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Udalosti z roku 1944 podľa neho ovplyvnili chod moderných slovenských dejín. "Ich vplyv a význam bol tak výrazný, že žiadna politická reprezentácia Slovenska sa ich neodvážila marginalizovať. Práve, naopak," skonštatoval Kollár. Poukázal pritom, že SNP si pripomínali demokrati i komunisti. Ozrejmil, že antifašistický odboj a SNP po rozpade ČSFR boli jednými z nosných myšlienok, na ktorých sa mala budovať slovenská štátnosť. "Preto aj slovenský parlament prijal zákon, ktorým povýšil 29. august, teda deň vypuknutia SNP roku 1944, na štátny sviatok Slovenskej republiky," doplnil.

Členovia vlády prichádzajú na oslavy výročia SNP
Zobraziť galériu (17)
Členovia vlády prichádzajú na oslavy výročia SNP  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Predseda parlamentu poukázal, že v súčasnosti je možné pozorovať politické sily, ktoré sa odťahujú od oslavovania udalostí spojených s porážkou nacistického Nemecka. "Hrdinami prestávajú byť tí, ktorí neváhali vystaviť svoj vlastný život v boji proti hydre, ktorá vyvolala dovtedy najstrašnejšiu vojnu v histórii ľudstva. Hľadajú sa noví hrdinovia, často kontroverzní," upozornil.

Minister obrany Naď: Ľudia, ktorí sa sťažujú, že nemohli prísť do areálu SNP, robili v minulosti počas osláv nepríjemné momenty

Minister obrany Naď: Ľudia, ktorí sa sťažujú, že nemohli prísť do areálu SNP, robili v minulosti počas osláv nepríjemné momenty (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

SNP je podľa neho dôkazom, že medzi európskymi národmi môže panovať zhoda. Poukázal, že sa na ňom zúčastnili okrem iných i Rusi, Ukrajinci, Srbi, Chorváti, Francúzi, Maďari či Nemci. "Európa nemusí byť len zdrojom konfliktov, ktoré ohrozovali a ohrozujú svetový mier," podotkol. Pre budúcnosť Európy by bol podľa neho najprijateľnejší mier "v duchu antihitlerovskej koalície".

Fašisti nepatria do slušnej politickej spoločnosti ani na oslavy SNP

Fašisti nepatria do slušnej politickej spoločnosti ani na oslavy Slovenského národného povstania (SNP). Bolo by to popretím všetkého, za čo ľudia v roku 1944 bojovali. Myslí si to predseda platformy Most-Híd mimoparlamentnej Aliancie Konrád Rigó. Uviedol to pri príležitosti 78. výročia SNP.

Priamy účastník Slovenského národného povstania (SNP) Vladimír Strmeň.
Zobraziť galériu (17)
Priamy účastník Slovenského národného povstania (SNP) Vladimír Strmeň.  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Povstania a revolúcie podľa neho menia dejiny a chod štátov, časom sa mení aj pohľad historikov na ne. Stáva sa tiež, že svoj názor na významné udalosti krajiny menia aj politici. Fašisti si podľa neho výročie nepripomenú čiernymi zástavami, ale účasťou na pietnych oslavách. "Medzi rečníkov nepatria ani v oblekoch. A nepatria ani do slušnej politickej spoločnosti. Bolo by to popretím všetkého, za čo ľudia v 1944 bojovali," odkázal Rigó.

Slovensko sa podľa neho vďaka povstalcom a ľuďom, ktorí im pomáhali, nakoniec ocitlo na správnej strane dejín. Pripomína, že krajina je opäť v situácii, keď nie je jedno, kde sa postavíme.

Politici vydávajúci sa za ochrancov odkazu SNP sa bratajú s jeho odporcami

Zažívame dobu, keď sa politici, ktorí sa dlhé roky vydávali za ochrancov odkazu Slovenského národného povstania (SNP), bratajú s jeho odporcami. Demokraticky zmýšľajúci občania by im mali preto ukázať, že okrem iného popierajú základné princípy slovenskej štátnosti. Pri príležitosti 78. výročia SNP to skonštatoval predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí (ÚZŽNO) v SR Richard Duda.

"Dnes je deň, keď všetci demokraticky zmýšľajúci občania musia jasne týmto politikom ukázať, že sa zahrávajú s ohňom. Popierajú základné princípy slovenskej štátnosti a vysmievajú sa tým ľuďom, ktorí si želajú žiť v demokratickej a najmä hodnotovo orientovanej spoločnosti," odkázal Duda vo svojom vyhlásení.

SNP podľa neho ukázalo, že nie všetci občania vojnového Slovenska podľahli "demagogickému vábeniu" ľudáckej vlády, ktorá rabovala majetok vlastných občanov, odnímala im ľudské práva, ponižovala ich, degradovala či väznila. Voči režimu exitoval od samotného počiatku okrem zahraničného aj odboj vnútroštátny, teda občianskodemokratický, sociálny a aj vojenský.

Niektorí politici budujú v občanoch extrémizmus, tvrdí premiér

Niektorí politici zneužívajú ťažké postavenie občanov a budujú v nich extrémizmus. Upozornil na to predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) v príhovore na oslavách 78. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici. V súčasnosti je podľa neho treba zabojovať o to, aby fašizmus už nikdy nemal priestor v spoločnosti. Vyzdvihol tiež hrdinstvo účastníkov SNP. "Nesme každý deň odkaz SNP a premieňajme Slovensko na krajinu odvahy, spolupráce a prosperity rovnako, ako to robili účastníci Slovenského národného povstania," skonštatoval premiér. Odkaz SNP znie podľa neho v kontexte s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine živšie.

Premiér: Niektorí politici budujú v občanoch extrémizmus

Premiér: Niektorí politici budujú v občanoch extrémizmus (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Príhovor Eduarda Hegera.
Zobraziť galériu (17)
Príhovor Eduarda Hegera.  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

"Tak, ako účastníci SNP nechceli žiť vo svete, ktorý pripravovali nacisti, ani my nechceme žiť vo svete, o ktorý sa usiluje ruský prezident," upozornil. Heger ocenil odvahu a hrdinstvo účastníkov SNP. Poukázal, že sa postavili zlu, ktoré ničilo celý svet, potupovalo ľudskú dôstojnosť a bralo ľuďom slobodu. Slovensko sa vďaka nim ocitlo na "správnej strane dejín". "Nebyť totiž Slovenského národného povstania, druhá svetová vojna by bola našou národnou hanbou bez svetlého bodu, v ktorom dnes nachádzame inšpiráciu," doplnil.

Členovia vlády prichádzajú na oslavy výročia SNP
Zobraziť galériu (17)
Členovia vlády prichádzajú na oslavy výročia SNP  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Zdôraznil, že za slobodu sa oplatí bojovať, hoci nemáme istotu, či ten boj nebude posledný. Poukázal pri tom, že za slobodu museli Slováci bojovať aj počas komunizmu. Aj v súčasnosti podľa neho odkaz SNP zneužívajú demokratickí politici, ktorí s jeho ideálmi nemali nič spoločné.

Smer-SD si vo Zvolene pripomenul SNP, nevyhol sa však kritike situácie v krajine

Predstavitelia opozičného Smeru-SD si v pondelok vo Zvolene pripomenuli 78. výročie Slovenského národného povstania (SNP). Vyzvali na to, aby si ľudia ctili svojich predkov a to, čo pre krajinu v rámci bojov proti fašizmu urobili. Nevyhli sa však ani kritike súčasnej vládnej garnitúry a situácii v krajine. "Treba si uctievať SNP," odkázal líder Smeru Robert Fico. V úcte podľa neho treba mať všetkých tých, ktorí stáli za povstaním nielen politicky, ale aj tí, ktorí odišli bojovať do hôr. Nemyslí si však, že odkaz účastníkov SNP sa podarilo naplniť.

Príhovory predstaviteľov strany Smer-SD pri príležitosti osláv SNP vo Zvolene (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Krajina podľa neho nie je demokratická, nestojí na pluralizme politických strán a hovorí o snahe zmariť opäť referendum. Slovensko podľa neho nie je ani slobodné, keďže si nie každý môže povedať vlastný názor. Odmieta tiež, že by SR bolo suverénnym a zvrchovaným štátom, kde by sa občanom dobre žilo. "Pre nezmyselné a nefunkčné sankcie sme vystavení najväčšiemu zdražovaniu," zdôraznil Fico. Podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Blanár označil SNP nielen za najväčšie povstanie národa proti fašizmu v Európe, ale pripomenul tiež položenie základov budúceho štátu SR.

Podľa Ľuboša Blahu netreba zabúdať na to, že zásadnú úlohu pri SNP zohrali komunisti a že fašizmus v súčasnej vláde pretrváva, Richard Takáč podotkol, že mier pre krajinu pred 78 rokmi neprišiel zo západu, ale z východu. Čestným hosťom osláv SNP vo Zvolene, ktoré usporiadal Smer-SD, bol aj ruský veľvyslanec na Slovensku Igor Bratčikov. Ako rečník vystúpil tiež zástupca bieloruskej ambasády. Fico ich prítomnosť odôvodnil tým, že pozývali zástupcov krajín bývalého ZSSR, ale aj krajín, ktoré SNP podporovali. Okrem spomínaných dvoch sa údajne ostatní za neúčasť ospravedlnili.

Viacerí slovenskí ministri vyzdvihli hrdinstvo účastníkov SNP

Pri príležitosti 78. výročia Slovenského národného povstania (SNP) vyzdvihli viacerí slovenskí ministri hrdinstvo jeho účastníkov. V tejto súvislosti poukázali i na prebiehajúcu vojnu na Ukrajine. "Všetci tí, aj u nás doma, ktorí si zatvárajú oči pred agresiou voči Ukrajine, porušovaním ľudských práv a medzinárodného práva či snahou upierať iným krajinám právo slobodne si zvoliť vlastnú cestu, pošliapavajú odkaz SNP," skonštatoval minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS).

Zuzana Čaputová počas osláv výročia SNP.
Zobraziť galériu (17)
Zuzana Čaputová počas osláv výročia SNP.  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

SNP považuje za dôležitý míľnik, keď Slovensko dokázalo, že chce byť súčasťou demokratického sveta. Princípy mieru, slobody a demokracie, ktoré boli motiváciou k postaveniu sa nemeckej okupačnej armáde, je podľa šéfa rezortu vnútra Romana Mikulca (OĽANO) treba presadzovať aj v súčasnosti. "Nepoľavme v tomto boji. Hrdinovia SNP nám sú príkladom v odhodlaní a vytrvalosti zápasu o svetlejšie zajtrajšky," doplnil na sociálnej sieti. SNP má podľa neho pripomínať, aby ľudia nezatvárali oči pred vojnou na Ukrajine.

Členovia vlády prichádzajú na oslavy výročia SNP
Zobraziť galériu (17)
Členovia vlády prichádzajú na oslavy výročia SNP  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) tiež ocenila hrdinstvo účastníkov SNP. "Ďakujeme za vašu statočnosť a cestu, ktorú nám dodnes ukazujete," odkázala na sociálnej sieti. Zdôraznila, že Slováci v súčasnosti nesmú prehliadať a ani tolerovať čo i len náznaky tieňov minulosti. "Aby sa naši dedovia za nás nemuseli hanbiť," doplnila. Hlavným odkazom SNP je podľa šéfky ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniky Remišovej (Za ľudí) hrdinstvo. Zdôraznila, že Slovensko potrebuje hrdinov aj v súčasnosti. "Každý z nás môže byť hrdinom tak, ako z mnohých spravilo hrdinov povstanie. Hrdinom sa človek nerodí, ale môže sa ním stať," dodala.

Na oslavy 78. výročia SNP v Banskej Bystrici nepozvali Ruskú federáciu ani Bielorusko

Na celoštátnych oslavách 78. výročia Slovenského národného povstania (SNP), ktoré sa v pondelok konajú v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici, chýbala účasť zástupcov Ruskej federácie a Bieloruska. "Ruská federácia a Bielorusko realizujú vojnovú agresiu na Ukrajine a zároveň našu krajinu dali na zoznam nepriateľov. Rešpektujem stanovené pravidlá zo strany ústredných orgánov štátnej správy na naše pripomenutie si mieru. Je to správne," reagoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), pod ktorého rezort patrí Múzeum SNP od januára tohto roka.

Oficiálna časť programu celonárodných osláv bola určená len pre pozvaných hostí, zástupcov diplomatických zborov, priamych žijúcich účastníkov Povstania a členov Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Verejnosť sa dopoludnia nedostala ani pred areál Múzea SNP. "Podľa organizátorov prišlo až 800 ľudí, z toho 400 pozvaných zo strany Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a bolo tu ďalších 400 hostí. Nemyslím si, že je to málo. Asi posledných päť rokov však oslavy narúšali niektoré skupiny. Myslím si, že dnes sa nám podarilo aspoň do takej miery, do akej to bolo možné, zachovať pietu a úctu tomuto výročiu, aby priami účastníci a hostia nemuseli počúvať ľudí, ktorí by pískali alebo šírili fašistické heslá, ako to bolo vlani," zdôvodnil Naď. Popoludní otvorili areál už aj pre širokú verejnosť. Organizátori do 21.00 h očakávajú viac ako 5000 návštevníkov.

Oslavy 78. výročia SNP sa uskutočnili pri obnovenom pamätníku

Oslavy 78. výročia Slovenského národného povstania (SNP) sa v pondelok v obci Dargov v okrese Košice uskutočnili pri obnovenom pamätníku. Pietne miesto pripomínajúce boje za oslobodenie východného Slovenska v Dargovskom priesmyku získalo podľa hovorcu Košického samosprávneho kraja (KSK) rekonštrukciou späť svoj reprezentatívny vzhľad.

Dargovský priesmyk Pamätník dargovských hrdinov

Dargovský priesmyk Pamätník dargovských hrdinov (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Pochod vďaky pri príležitosti výročia SNP zorganizoval kraj spolu so svojou kultúrnou organizáciou Centrum kultúry Košického kraja, okolitými obcami a Okresným úradom Košice-okolie. Na pietnom akte kladenia vencov pri pamätníku sa zúčastnili zástupcovia štátnej a verejnej správy, samospráv, občianskych združení, ako aj široká verejnosť.

Pamätník dargovských hrdinov na Dargovskom priesmyku.
Zobraziť galériu (17)
Pamätník dargovských hrdinov na Dargovskom priesmyku.  (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

"Dargovský priesmyk je tichým svedkom Slovenského národného povstania, ktoré sa tu odohralo pred 78 rokmi. Na Dargove sa stretávame v mieri, no o to dôležitejšie je každý rok sa zísť a pripomínať, že vojna nie je len história. To vidíme aj za našimi východnými hranicami. V každom boji si zaslúžia úctu odvážni a čestní hrdinovia," povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

Pamätník dargovských hrdinov na Dargovskom priesmyku.
Zobraziť galériu (17)
Pamätník dargovských hrdinov na Dargovskom priesmyku.  (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Súčasťou osláv bolo symbolické odovzdanie zrekonštruovaného pamätníka oslobodenia a víťazstva do užívania verejnosti. Práce kraj realizoval od augusta 2021 do júna 2022. Celkové náklady predstavujú takmer 300.000 eur. "Pripomína 22.000 padlých v bojoch za oslobodenie východného Slovenska na prelome rokov 1944/1945. Rekonštrukciou sme zároveň zachránili aj vzácne umelecké dielo od košického akademického sochára Vojtecha Löfflera," doplnil Trnka.

Pamätník dargovských hrdinov na Dargovskom priesmyku.
Zobraziť galériu (17)
Pamätník dargovských hrdinov na Dargovskom priesmyku.  (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

V rámci osláv si organizátori pre návštevníkov pripravili bohatý program vrátane celodennej prezentácie Klubu vojenskej histórie Svoboda či expozície súčasnej modernej bojovej techniky v podaní 21. zmiešaného mechanizovaného práporu Trebišov v interiéri Siene bojovej slávy.

Viac o téme: OslavaVýročieBanská BystricaSNPBoris KollárZuzana ČaputováEduard Heher
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu