Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obrovské výpadky liekov: Chýba Hylak, spreje do nosa, aj životu dôležité medikamenty! Hrozia veľké problémy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Obrovské problémy s liekmi na slovenskom trhu. Mnohé voľnopredajné lieky, ale aj tie na predpis majú teraz obrovský výpadok a nedajú sa zohnať ako v kamenných lekárňach, tak ani v internetových. Lekári a lekárnici preto bijú na poplach. Nedostatok liekov totiž môže spôsobiť obrovské problémy!

Archívne VIDEO Ľudia by sa mali naučiť vracať nepoužité lieky naspäť do lekárne

Ľudia by sa mali naučiť vracať nepoužité lieky naspäť do lekárne (Zdroj: TASR - Martina Kriková)

Situácia s liekmi na slovenskom trhu je doslova napätá. V lekárňach totiž chýbajú mnohé lieky, ktoré v domácich lekárničkách nesmú chýbať. Ide o lieky na liečbu črevných problémov, či tých na liečbu problému s plným nosom a nosnými dutinami. Zväčša ide o voľnopredajné lieky, ktoré ľudia vo veľkom kupujú. Avšak, chýbajú aj tie, ktoré lekári predpisujú cez erecept. Ide najmä o tie, ktoré pacienti používajú na úpravu krvného tlaku, liečbu krvných zrazenín či kardiologického a cievneho systému. Tie sú pre mnohých pacientov životne dôležité. Podľa portálu hnonline ide o lieky Ebrantil, Fraxiparín, Clexane či Enelbin retard. Z voľne dostupných to je Muconasal, Olynth HA, Nasivin a Hylak. 

Obrovské výpadky liekov: Chýba
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Na problém sa už sťažujú aj farmaceuti, ktorí tvrdia, že ide o život ohrozujúci stav. V prípade liekov na predpis totiž v mnohých prípadoch neexistuje alternatíva, ktorú by lekári mohli pacientom predpísať. Ak sa aj farmaceuti snažia dodávky obnoviť a tovar zohnať, zvyčajne nepochodia. Liekmi totiž nedisponujú ani distribútori. Ba čo viac, mnohé z liekov sa už nedajú zohnať ani v internetových lekárňach, ako je napríklad Dr. Max či Pilulka.

Napríklad, Hylak, ktorý sa užíva na črevné problémy, nie je dostupný vôbec. O tom, že je hlásený jeho výpadok, informoval na stránke aj Štátny ústav na kontrolu liečiv ešte v utorok. A to ako v prípade veľkého, tak aj malého balenia. "Dňa 16. 8. 2022 oznámil držiteľ na ŠÚKL prerušenie dodávok lieku do SR s účinnosťou od 16. 8. 2022," oznamuje inštitúcia na stránke. Nie je však jasné, kedy sa dodávky lieku obnovia. Dlhšie sa však podľa farmaceutov čaká aj na väčšie dodávky niektorých antibiotík, paracetamolu či bežného kalciového sirupu. 

Obrovské výpadky liekov: Chýba
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ŠÚKL)

Na problémy upozornila aj Unipharma, ktorá je jedna z najväčších dodávateľských firiem liekov na Slovensku. Podľa jej šéfa Milana Vrúbela je výpadkov viac, ako bývalo zvykom. Vidí aj dôvody tohto stavu. "Cez pandémiu sa spotreba niektorých liekov úplne zastavila, ale pri iných niekoľkokrát znásobila. To je dôvod nedostatku, ktorý ešte prehĺbila vojnová situácia na Ukrajine a problém so základnými surovinami,“ vysvetlil.

Avšak, nedostatok liekov pre pacientov so srdcovo-cievnymi chorobami spôsobuje problémy. V Medzilaborciach už dokonca evidujú aj následky výpadku. Informuje o tom portál noviny.sk"Jediný liek, ktorý vypíšeme, je Urapidil. Časť pacientov tým trpí, prišli aj nežiaduce príhody. Či už infarkt alebo cievna mozgová príhoda, krvácanie do mozgu, boli aj také fatálne následky," upozornila kardiologička Tatiana Hrabovčinová. Ide o liek na liečbu vysokého tlaku krvi a v kombinácii s inými látkami aj na cievne príhody či ako prevencia trombóz.

Obrovské výpadky liekov: Chýba
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Dr. Max, Pilulka)
Obrovské výpadky liekov: Chýba
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Dr. Max, Pilulka)
Obrovské výpadky liekov: Chýba
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Dr. Max, Pilulka)

Vysadiť ho len tak nemožno. V prípade menej vážnych prípadov sa snažia výpadok riešiť kombináciou iných liekov a navýšením dávkovania. V niektorých prípadoch to však už nie je možné. Kk má pacient aj ďalšie závažné diagnózy, iná alternatíva lieku preňho prípustná nie je. "S diagnózami ako je cukrovka alebo ochorenie obličiek sa bez toho lieku nezaobídu. U nich je potrebný," uzavrela Hrabovčinová.

Jasné slová ŠÚKL

K celej veci sa už vyjadril aj Štátny ústav na kontrolu liečiv. Podľa ich slov sa výpadok konkrétneho lieku často netýka len Slovenska, ale ide o problém celého regiónu, celej Európskej únie alebo sveta. "Prerušenie dodávok liekov je komplexný problém, ktorý nemá jednoduché riešenie. Aj keď lieky nie sú bežný tovar a vzťahujú sa na ne určité zákonné obmedzenia a povinnosti pre výrobcov, distribútorov či držiteľov registrácie, ovplyvňujú ich zároveň aj trhové mechanizmy," skonštatoval ústav.

Na snímke tabuľa na budove sídla Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL)
Zobraziť galériu (7)
Na snímke tabuľa na budove sídla Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL)  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Ozrejmil, že nedisponuje zákonnými mechanizmami, ktoré by mu umožňovali zabezpečiť dostupnosť liekov na slovenskom trhu. "Za dostupnosť liekov zodpovedá držiteľ rozhodnutia o registrácii lieku a výrobca," podotkol s tým, že dôvody nedostupnosti sú mnohokrát objektívne. Medzi príčiny dlhodobej či krátkodobej nedostupnosti liekov patria podľa neho napríklad reexport, výrobné dôvody, ako nedostatočné kapacity či nedostatok personálu alebo logistické dôvody, napríklad omeškanie vstupných surovín vrátane účinných látok. Ovplyvňuje to aj neúčelné hromadenie liekov pacientmi či nárazovo zvýšený dopyt po niektorých typoch liekov, napríklad pri rozšírení respiračných ochorení.

Príčinou môžu podľa ŠÚKL byť i mimoriadne situácie, ako napríklad pandémia ochorenia COVID-19 alebo vojenský konflikt na Ukrajine. "Spôsobili vyšší dopyt po určitých liekoch, a zároveň priniesli obmedzenia pri distribúcii liekov, ako aj výpadky personálu pre práceneschopnosť," ozrejmil. Výpadky môžu mať podľa neho závažný dosah aj na pacientov. Ústav preto upozornil, že sú viaceré možnosti, ktoré majú za cieľ zabezpečiť dostupnosť liekov pre pacientov, napríklad dovoz cudzojazyčných balení liekov, generická substitúcia či terapeutické použitie neregistrovaného lieku. Medzi dlhodobé riešenia, ktoré môžu pomôcť slovenským pacientom, patria podľa neho podpora lokálneho farmaceutického priemyslu, podpora individuálnej prípravy liekov v lekárňach či zefektívnenie regulácie mimoriadneho dovozu liekov.

Viac o téme: LiekyLekáriLekárneChronickí pacientiŠtátny ústav na kontrolu liečivVýpadky liekovProblémy s liekmi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu