Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

POZOR Obľúbený liek na liečbu koronavírusu sťahujú kontrolóri z trhu! TOTO je dôvod

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Sťahujú ho! Reč je o liečive Isoprinosine, ktoré sa do povedomia verejnosti vo veľkom dostalo počas tretej vlny pandémie koronavírusu. Antivirotikum, ktoré mnohí všeobecní lekári predpisovali svojim pacientom s COVID-19, pomohlo mnohým. Teraz však sťahujú jednu zo šarží. Dôvod je prostý - zlý leták s informáciami pre používateľa.

O tom, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv sťahuje jednu zo šarží liečiva, informovali v pondelok dopoludnia. Konkrétne ide o Isoprinosine 50mg/ml v sirupovej forme, ktorý sa predávam v 150-mililitrovej hnedej sklenenej fľaštičke zo šarže 21KQ151.

"Dôvodom stiahnutia predmetnej šarže z trhu je zistenie, že k baleniu sirupovej liekovej formy je priložená nesprávna informácia pre používateľa, ktorá je určená pre Isoprinosine 1000mg granulát na perorálny roztok vo vrecku," informoval ústav prostredníctvom aplikácie Moje ezdravie. 

Archívne VIDEO Ľudia by sa mali naučiť vracať nepoužité lieky naspäť do lekárne

Ľudia by sa mali naučiť vracať nepoužité lieky naspäť do lekárne (Zdroj: TASR - Martina Kriková)

Spolu s informáciou o stiahnutí šarže však ŠÚKL priložil aj informáciu pre pacientov. V nej tých, ktorí už predmetnú šaržu užívajú, neodporúča prerušenie liečby. A to z dôvodu, že im pri užívaní lieku nehrozí žiadne riziko. 

POZOR Obľúbený liek na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Moje ezdravie)

Isoprinosine je antivirotikum, ktoré sa používa na liečbu niektorých vírusových infekcií. Liek sa používa na stimuláciu imunitného systému, aby zdolal vírusové infekcie, ako sú napríklad vírusové infekcie dýchacích ciest, ovčie kiahne, osýpky, žltačka, opary, či iné vírusové infekcie. Vo veľkom sa využíval na stimuláciu imiunitného systému pri liečbe koronavírusu počas tretej a štvrtej vlny pandémie. Podľa slov odborníkov môže totiž Isoprinosine pri včasnom podaní výrazne pomôcť pri naštarovaní obrany imunitného systému. 

Viac o téme: Liečba koronavírusuIsoprinosine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu