Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

AKTUÁLNE Ropná kríza by mala byť zažehnaná: Sulík neobviňuje ani Ukrajinu a ani Rusko, pochybila banka?!

Sulík vysvetľuje, kde nastala chyba pri pozastavení ropy cez ropovod Družba. Zobraziť galériu (3)
Sulík vysvetľuje, kde nastala chyba pri pozastavení ropy cez ropovod Družba. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) predstúpil pred verejnosť a vysvetlil, čo sa vlastne v súvislosti s pozastavením ropy cez ropovod Družba stalo. Minister prekvapil a upozornil, že chybu neurobila ani Ukrajina a ani Rusko. Našli sa totiž komplikácie pri platbe za tranzit ropy, ku ktorému však došlo v jednej z bánk na západe Európy.

VIDEO Tlačová konferencia Richarda Sulíka:

Sulík vysvetľuje, prečo došlo k zastávke dodávky ropy cez ropovod Družba, Ukrajina ani Rusko za tým nie sú (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Sulík vysvetlil na tlačovej konferencii, kedy presne došlo k zastávke ropy. "Došlo k tomu minulý štvrtok nad ránom o piatej hodine ráno," povedal rovno na úvod Sulík.

Richard Sulík o výnimkách pre Slovensko v rámci dohody EÚ o úspore plynu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Nebolo to prvýkrát, ale asi štvrtýkrát od vojny. Problém bol v prípade expresných platieb. Niekto zas domotal nejaké čísla... Minulý štvrtok to bolo štvrtýkrát. V piatok ráno som sa spojil s ukrajinským kolegom a poprosil som ho o súčinnosť. Potom prišiel víkend. Problém je taký, že toto nie je ani vina ukrajinskej a ani ruskej strany. Problém sa stal niekde v Portugalsku alebo v Belgicku v menšej centrále banky, ktorá bola využitá na túto platbu. Tamojší pracovníci majú 3 dni na vyhodnocovanie porušovania sankcií. Vyhodnocovali to v piatok, v pondelok a v utorok. Včera napokon oznámili, že túto platbu nepustia. Ukrajinská strana po tomto kroku logicky uzavrela dodávky ropy. Nehľadal by som za tým nejaký politický dôvod, išlo čisto o technický omyl," pokračuje Sulík.

 

Ropa cez ropovod Družba potečie v najbližších hodinách. Problémom bola banková transakcia, z ktorej sa nedá viniť Ukrajina, ani Rusko. O spustení vás budem informovať.

Posted by Richard Sulik on Wednesday, August 10, 2022

Máme aj zásoby na prípadný výpadok

"Máme zásoby na 98 dní. Ak by sa nepodarilo dosiahnuť, aby ropa tiekla čím skôr, tak by došlo k čerpaniu ôsmich dní z tých 98 dní. Takto by som zrejme aj rozhodol. Takto to mám aj so Slovnaftom dohodnuté," upokojil Sulík. "Veci sa však pohli. Komunikoval som s Germanom Galušenkom, mojím kolegom o tom, že ak prídu peniaze ešte dnes, tak ropa bude tiecť," prisľúbil minister.

AKTUÁLNE Ropná kríza by
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Ropa by mala tiecť v najbližších hodinách. Takto, ako je to riešené, je to len provizórne riešenie, a to bude trvať len do konca augusta. Chceme to robiť inak," podotkol.

Krátko popoludní oznámili obnovenie dodávok. Ropa začne prúdiť z Ruska na Slovensko  v stredu popoludní. Ruská spoločnosť Transnefť uviedla, že opätovne začne pumpovať do južnej vetvy ropovodu Družba ropu o 15.00 h SELČ. Ukrajina totiž potvrdila, že dostala poplatok za tranzit ruskej ropy cez svoje územie.
 

AKTUÁLNE Ropná kríza by
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: BankaPlatbaRopaRuskoRichard SulíkUkrajinaDružba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu