Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Do konfliktu na Ukrajine zatiahli aj Česko: Obvinenie z prípravy teroristického útoku v Donecku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka, File)

MOSKVA - Proruskí separatisti z medzinárodne neuznávanej Doneckej ľudovej republiky (DNR) tvrdia, že odvrátili teroristický útok, ktorý mal podľa nich v čase konania pripravovaného referenda o pripojení DNR k Rusku spáchať Ukrajinec, vycvičený v Česku. Uviedla to dnes ruská štátna agentúra TASS.

"Všetky dostupné informácie o teroristickom čine, pripravovanom Ukrajinou na území DNR, a o podiele Českej republiky na ňom sme odovzdali ruskému ministerstvu zahraničných vecí, aby tieto materiály rozšírilo v zahraničných krajinách, v medzinárodných organizáciách a cez ďalšie komunikačné kanály k svetovej verejnosti," uviedol. Vyhlásil to na tlačovej konferencii prvý námestník ministra zahraničných vecí DNR Sergej Peresada. České ministerstvo zahraničia na twitteri uviedlo, že nebude komentovať tvrdenia "nikým neuznaného bábkového režimu Kremľa".

Ešte predtým ministerstvo štátnej bezpečnosti DNR podľa TASS uviedlo, že sa na neho obrátil ukrajinský občan Jevgenij Karpenko (ukrajinsky Jevhen Karpenko), ktorý uviedol, že ho počas práce v Česku zverbovali ukrajinské tajné služby. Potom absolvoval v Česku výcvik vedený českými a ukrajinskými inštruktormi. Výcvik bol zameraný na streľbu a zaobchádzanie s trhavinami. Potom ho poslali na východ Ukrajiny s úlohou uskutočniť teroristický útok počas referenda o pripojení DNR k Rusku.

Za útok mu mali sľúbiť peniaze

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja večer na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku uviedol, že situácia ohľadom Karpenka je príkladom, ako západné štáty pomáhajú ukrajinským tajným službám. "Karpenko bol naverbovaný ukrajinskými tajnými službami v Českej republike a podstúpil sabotážny výcvik na vojenskej základni v Českom Krumlove," uviedol Nebenzja, kde sa vraj napríklad učil prácu s výbušninami.

Karpenko sa na tlačovej konferencii s hovorcom ministerstva štátnej bezpečnosti podľa TASS zúčastnil a tvrdil, že za útok mal sľúbených 2000 eur (asi 60.000 korún). Ukrajinské služby sa podľa hovorcu ministerstva štátnej bezpečnosti Michaila Popova chystali, že po atentáte jeho strojcu zlikvidujú.

Médiá predpokladajú, že referendum o pripojení okupovaných ukrajinských území k Rusku sa uskutoční na budúci mesiac, súbežne s voľbami v ruských regiónoch, ktoré sú naplánované na 11. septembra. Oficiálne ale termín referenda nebol vyhlásený.

Súhrn 178. dňa vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Viac o téme: ČeskoTeroristický útokRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu