Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

REAKCIE na rozhodnutie Čaputovej: Ďakujem, pani prezidentka! Heger to rešpektuje, poslanci by to mali využiť

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová dnes oznámila, že vráti parlamentu na opätovné prerokovanie takzvaný protiinflačný balík. Vetuje ho vo všetkých častiach týkajúcich sa opatrení, ktoré by mali byť účinné od januára 2023. Minister školstva Branislav Grohling jej poďakoval.

V prípade prelomenia veta sa prezidentka obráti na Ústavný súd SR. Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala vládu, aby ľuďom v chudobe pomohla ešte viac a to čo najskôr. Ministra školstva rozhodnutie potešilo, Hlas sa opäť zdrží, ak nedôjde k zmenám.

Zuzana Čaputová vracia do parlamentu prorodinný balík Igora Matoviča, prekáža jej hlavne skrátený legislatívny proces (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Heger sa musí oboznámiť s postupom

Premiér Eduard Heger rešpektuje rozhodnutie prezidentky. "Potrebujem sa oboznámiť s detailami jej rozhodnutia a na základe toho zvolím postup a budem vás informovať," vyhlásil.

Premiér Eduard Heger rešpektuje rozhodnutie Čaputovej: Postoj SaS vetovať zvyšovanie daní odmietam, dohoda k rope je dobrá (Zdroj: Topky/Maarty)

Ďakujem, pani prezidentka!

Minister školstva Branislav Gröhling sa poďakoval prezidentke za jej rozhodnutie vrátiť parlamentu na opätovné prerokovanie takzvaný protiinflačný balíček. Vďaku vyjadril šéf rezortu školstva hlave štátu aj za zodpovedný postoj i "za vypočutie dotknutých k chybnému a urýchlenému zákonu." "Poslanci tak majú šancu nehlasovať za rozvrat verejných financií," uviedol na sociálnej sieti.

REAKCIE na rozhodnutie Čaputovej:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB/Branislav Gröhling - Vzdelanie je budúcnosť krajiny)

Strana SaS podľa slov jej hovorcu Ondreja Šprláka rešpektuje rozhodnutie prezidentky. "Považujeme za správne, že poslanci koalície dostanú ďalšiu šancu, aby sa nepodieľali na rozvrate verejných financií a tiež aby nerokovali s fašistami," píše sa v stanovisku strany. Liberáli deklarovali, že v parlamente budú hlasovať proti prelomeniu veta hlavy štátu.

Útoky na prezidentku nie sú na mieste

Poslanec za stranu Za ľudí Juraj Šeliga rešpektuje rozhodnutie prezidentky. "Počkám na písomné vyhotovenie jej pripomienok a potom ako poslanci povieme, ako sa k hlasovaniu postavíme. Vopred však jasne hovorím, že akékoľvek útoky na pani prezidentku za to, že vrátila zákon nie sú na mieste. Práve naopak, aj toto “veto” by sme mali využiť ako príležitosť na korektnú spoluprácu medzi Národnou radou Slovenskej republiky a pani prezidentkou Čaputovou," napísal Šeliga na sociálnej sieti.

REAKCIE na rozhodnutie Čaputovej:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB/Juraj Šeliga - Za ľudí)

Reakcia kontroverzného poslanca OĽaNO Györgya Gyimesiho bola stručná. "Prezidentka Čaputová dnes rodinám s deťmi vztýčila prostredník!" napísal na sociálnej sieti.

REAKCIE na rozhodnutie Čaputovej:
Zobraziť galériu (7)
 

Ak nedôjde k zmenám, opäť sa zdržíme

Mimoparlamentná strana Hlas rešpektuje rozhodnutie prezidentky. "Ak bude balík opatrení schvaľovaný v rovnakej a nedostatočnej podobe, poslanci Hlasu sa opäť zdržia hlasovania. Balík opatrení predstavuje určitú pomoc rodinám, no v žiadnom prípade nejde o protiinflačný balíček. Vláda pri zdražovaní pomohla ľuďom len minimálne a obrovské skupiny ľudí, ako sú dôchodcovia či pracujúci bez nezaopatrených detí, vylúčila z pomoci úplne. Preto si doteraz nesplnila domácu úlohu a občania oprávnene čakajú na skutočnú pomoc od štátu," vyhlásil líder Hlasu Peter Pellegrini.

ÚMS víta rozhodnutie prezidentky, podľa Rybníčka sa vytvára priestor na diskusiu

Únia miest Slovenska (ÚMS) víta rozhodnutie prezidentky Čaputovej. Prezident ÚMS a primátora Trenčína Richard Rybníček uviedol, že sa tým vytvára priestor na serióznu diskusiu. Šéf ÚMS tvrdí, že je potrebné sa baviť o reálnych dosahoch na mestá, obce i poskytované služby pre obyvateľov.

Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček
Zobraziť galériu (7)
Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Musíme sa pokúsiť nájsť riešenie, ktoré bude skutočnou prorodinnou politikou pre tých, ktorí to naozaj potrebujú, a zároveň nebude dramatické pre verejný rozpočet i pre mestá a obce," povedal Rybníček. Deklaruje, že ÚMS je pripravená rokovať a nájsť zmysluplné riešenie. Zástupcovia miest a obcí kritizovali parlamentom prijatý protiinflačný balík a vyzvali hlavu štátu, aby legislatívu z dielne ministra financií Igora Matoviča nepodpísala. Viaceré samosprávy avizovali, že im budú v rozpočtoch chýbať financie, nevylúčili zvyšovanie daní a poplatkov. Ministerstvo financií sa voči kritike samospráv ohradilo a argumentovalo, že samosprávy nebudú mať menej peňazí, ako majú v súčasnosti.

Mimoparlamentné strany rozhodnutie vítajú

 Mimoparlamentná strana Spolu víta rozhodnutie prezidentky. Považuje za správne, že podporila akútnu pomoc rodinám a zároveň vetovala nesystémové opatrenia. Podporuje aj prípadné podanie prezidentky na Ústavný súd SR. Ani pomoc ľuďom podľa nej nesmie byť dôvodom na rozklad právneho štátu. Líder strany Spolu a nezaradený poslanec NR SR Miroslav Kollár hovorí o populistických ťahoch ministra financií, ktorými zväčšuje konflikt a napätie v spoločnosti, rozbíja sociálny dialóg, ohrozuje verejné financie a fungovanie samospráv. "Verím, že aspoň tí slušnejší poslanci vládnej koalície pri prelamovaní veta prezidentky pochopia, že opakovaním 'prorodinného' hlasovania s fašistami sa podieľajú na rozklade základov nášho demokratického systému a otvárajú cestu k 'orbanizácii' Slovenska," podotkol Kollár.

REAKCIE na rozhodnutie Čaputovej:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Predseda mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka hovorí v súvislosti s rozhodnutím prezidentky o rozumnom úsudku a odvahe zastať sa verejného záujmu. Matovičov balíček označil za megalomanský nápad, ktorý zadlží ďalšie generácie, zlikviduje samosprávy a nepomôže státisícom ľudí trpiacim dôsledkami inflácie. "Matovič ho presadil ignorovaním všetkých pravidiel, znásilnením legislatívneho procesu a navyše už aj priznanou spoluprácou s fašistami," tvrdí Šimečka. Dodal, že ľudia na Slovensku potrebujú skutočnú pomoc, nie nedomyslené nápady. Šimečka predpokladá, že hlava štátu sa stane terčom útokov zo strany tých, ktorí balík v parlamente podporili.

Mimoparlamentná Aliancia ocenila, že prezidentka nebrzdí vyplatenie jednorazovej pomoci. "Poslanci budú mať možnosť prijať opatrenia, ktoré budú odborné a nie politické," poznamenala Aliancia. Podporu rodín označila za svoju prioritu. Považuje však za neprijateľné, že v čase krízy a inflácie sa stali rukojemníkmi politických bojov koaličných strán. Aliancia kritizuje, že vláda "bez znásilnenia legislatívneho procesu" nedokáže prijať opatrenia na včasnú kompenzáciu zvýšených nákladov občanom. Takzvanú daňovú revolúciu z dielne Matoviča nepovažuje za prorodinný ani protiinflačný balík. Okrem toho kritizuje dôsledky na samosprávy. V prípade podania na ÚS by uvítala verdikt, ktorým sa zabráni zneužívaniu inštitútu skráteného legislatívneho konania.

Prezidentka vyzvala vládu pomôcť chudobným, ktorých sa protiinflačný balík netýka

Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala vládu, aby ľuďom v chudobe pomohla ešte viac a to čo najskôr. Zároveň má vláda podľa nej pomôcť vyše 200-tisíc ľuďom, ktorých sa tzv. protiinflačný balík netýka. Pripomenula, že legislatíva je viazaná na deti. Hlava štátu zdôraznila, že na Slovensku je mnoho ľudí ohrozených chudobou, na ktorých táto legislatíva nepamätá.

"Tých, ktorí čelia chudobe, sú pracujúci, majú odrastené deti alebo deti vôbec nemajú. Alebo sú to matky samoživiteľky, starajú sa o viac detí a z tohto dôvodu nemôžu sa zamestnať, alebo jednoosoboví dôchodcovia," skonštatovala počas utorkového vyhlásenia v Prezidentskom paláci. Prezidentka vrátila protiinflačný balík parlamentu na opätovné prerokovanie. Vetuje ho vo všetkých častiach týkajúcich sa opatrení, ktoré by mali byť účinné od januára 2023. V prípade prelomenia veta sa obráti na Ústavný súd SR.

Viac o téme: ReakcieProtiinflačný balíkZuzana ČaputováBranislav GröhlingEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu