Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Politologička o prezidentke Čaputovej: Mohla by byť odvážnejšia a rozhodnejšia, treba sa viac angažovať!

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala zástupcov Slovenského Červeného kríža Zobraziť galériu (3)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala zástupcov Slovenského Červeného kríža (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová by sa mohla viac angažovať a formulovať svoje politické priority cez vystúpenia ešte predtým, ako konkrétny problém vyhrotia politickí súperi v parlamente. Politologička Darina Malová z Univerzity Komenského v Bratislave to uviedla pre TASR v súvislosti so stredajším tretím výročím nástupu Čaputovej do funkcie.

"Ide najmä o načasovanie jej vyhlásení. Nielen reagovať, ale udávať tón verejnému diskurzu. Tu by mohla byť odvážnejšia a rozhodnejšia," myslí si politologička. "Ak by chcela zvýšiť svoj vplyv na hodnotové orientácie spoločnosti, tak asi treba menej vyčkávať a viac sa angažovať," skonštatovala.

Prezidentka by podľa Malovej mohla konať napríklad ako pri tzv. prorodinnom balíčku. Ako poukázala, práve prezidentka od vlády požadovala včasnú a adresnú pomoc. Pripúšťa, že takéto vystúpenia môžu spôsobiť aj útoky od jednotlivých politikov, no zároveň umožnia lepšie ovplyvniť verejnú mienku.

ARCHÍVNE VIDEO Zuzana Čaputová vracia do parlamentu prorodinný balík Igora Matoviča, prekáža jej hlavne skrátený legislatívny proces

Zuzana Čaputová vracia do parlamentu prorodinný balík Igora Matoviča, prekáža jej hlavne skrátený legislatívny proces (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prezidentka zostáva verná svojim hodnotám

Celkovo podľa Malovej zostáva prezidentka verná svojim hodnotám a politickým prioritám komunikovaným vo volebnej kampani. "Snaží sa pôsobiť konsenzuálne, svoje rozhodnutia zvyčajne presne zdôvodní a podporí vecnou a právnou argumentáciou. Je to jedna z nemnohých politických predstaviteľov, ktorí sa snažia sa spájať rozdelenú spoločnosť a tlmiť konflikty," ocenila. 

Aj pre snahu hľadať cestu zmierenia sa podľa politologičky Čaputová často stáva terčom nevyberavých útokov z takmer celého politického spektra. "Na druhej strane pri niektorých kontroverzných otázkach jej snaha byť prezidentkou všetkých niekedy hraničí s pokusom vyhovieť všetkým a to v konečnom dôsledku komplikuje vnímanie jej politiky a aj podporu v spoločnosti," poznamenala.

Politologička o prezidentke Čaputovej:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Niekedy sú kroky hlavy štátu vykladané ako slabosť

Oproti obdobiu krátko po zvolení sú kroky a rozhodnutia prezidentky vnímané oveľa politizovanejšie, ako to bolo krátko po jej zvolení, hovorí Malová. Pripisuje to nesmiernej polarizácii spoločnosti a radikalizácii časti opozície a jej stúpencov. "Niekedy, ako v prípade obrannej zmluvy s USA, jej ústretové kroky voči rozdielnym názorom a opozičným útokom sú vykladané ako slabosť a to napokon vedie k spochybneniu hodnôt, ku ktorým sa hlási," komentovala pre TASR. 

Pri vojne na Ukrajine sa podľa politologičky prezidentka stala v rámci zahraničnej politiky pozitívnym hlasom a svojimi krokmi sa snažila pomôcť obratu imidžu Slovenska v zahraničí. "Aj tu by však mohla byť adresnejšia a pomôcť získať verejnú mienku, aby bolo jednoduchšie zamestnávať a vzdelávať ľudí, ktorí ušli pred vojnou a nemajú sa kde vrátiť. Náš byrokratický systém kladie viac prekážok, a to aj v porovnaní s Českom a Poľskom. Aj tu potrebujeme zásadnú zmenu a prezidentka ju môže iniciovať," uviedla.

Politologička o prezidentke Čaputovej:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Kancelária prezidenta SR)

Viac o téme: PrezidentkaOdvahaVyhláseniaPolitologičkaZuzana ČaputováRozhodnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu