Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zlé správy pre slovenských motoristov: Ceny palív pôjdu ešte nahor! Dôvodov je viacero, slová analytikov nepotešia

Tankovanie paliva Zobraziť galériu (3)
Tankovanie paliva

BRATISLAVA - Ceny pohonných hmôt v súčasnosti zrejme nikoho netešia. Ba čo viac, aj keď cena ropy klesá, ceny palív na Slovensku stúpajú. Aktuálne sa ceny benzínu pohybujú na úrovni takmer 1,9 eura za liter, nafty o niečo menej. Čo to však znamená pre Slovákov a ako bude vývoj cien pohonných hmôt pokračovať? Analytici nemajú dobré správy.

Vývoj spotrebiteľských cien pohonných látok v 21. týždni 2022 v porovnaní s cenami v 20. týždni 2022 ovplyvnili vyššie ceny 95-oktánového a 98-oktánového benzínu. Klesli ceny skvapalneného ropného plynu (LPG) a motorovej nafty. Ceny stlačeného zemného plynu (CNG) a skvapalneného zemného plynu (LNG) sa nezmenili. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V 21. týždni v porovnaní s 20. týždňom sa zvýšili ceny 95-oktánového benzínu o 0,027 eura alebo o 1,50 % na 1,827 eura a 98-oktánového benzínu o 0,027 eura alebo o 1,36 % na 2,018 eura. Znížili sa ceny LPG o 0,003 eura alebo o 0,34 % na 0,878 eura a motorovej nafty o 0,019 eura alebo o 1,07 % na 1,763 eura. Ceny CNG a LNG zostali nezmenené, zotrvali na úrovni 1,827 eura, respektíve 2,982 eura.

Archívne VIDEO Sulík uviedol, že predložili niekoľko návrhov: Môžeme znížiť spotrebné dane na benzín a naftu, môžeme znížiť aj DPH na základné potraviny

Sulík uviedol, že predložili niekoľko návrhov: Môžeme znížiť spotrebné dane na benzín a naftu, môžeme znížiť aj DPH na základné potraviny (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aj to sú ceny pohonných hmôt za uplynulý týždeň. Počas víkendu ich ceny opäť narástli a aktuálne sa ceny benzínu pohybuje na úrovni 1,899 eura za liter a za naftu 1,829 eura. Analytici však neočakávajú, že by sa aktuálne malo s cenami niečo udiať v pozitívnom slova zmysle. Dôvodov je viacero. 

Ďalší rast cien

Podľa analytičky 365 banky Jany Glasovej si priplácame nielen v týždennom porovnaní, ale aj medziročnom. A to výrazne. "Benzín 95 je drahší o zhruba 35 %, ako vlani a benzín 98 o 29 %. Najvýraznejší medziročný rast však zaznamenáva nafta, ktorá je až o 48 % drahšia ako vlani. V dôsledku pripravovaného a následne aj prijatého embarga na dovoz ruskej ropy sa rast cien na svetovom ropnom trhu ešte zintenzívnil a ropa Brent sa dostala až nad 120-dolárovú hranicu. V druhej polovici tohto týždňa už ale „šok z embarga“ na trhu opadol a ceny Brentu klesli smerom k 116 dolárom za barel," uviedla Glasová. Ako dodala, celkovo platí, že okrem embarga na ruskú ropu je jej cena tlačená hore aj vývojom pandemickej situácie a dopytu v Číne, či faktom, že začína letná motoristická sezóna. Tá je každý rok dôvodom, prečo sa zvyšuje dopyt po pohonných látkach vo svete. 

Zlé správy pre slovenských
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ec.europa.eu)

"Dohoda únie na znížení dovozu z Ruska podporuje obavy, že na trhu bude počas letnej sezóny vysoký dopyt a nižšia ponuka ropy. Aj bez tohto zákazu je totiž na európskom trhu menej ruskej ropy, keďže mnohí producenti ju odmietajú kupovať kvôli sankciám, problémom s platbami či transferom alebo z etických dôvodov. Okrem toho, kartel OPEC+ síce rozhodol o výraznejšom zvýšení produkcie na naliehanie EÚ a USA, ale aj tak to je nedostatočné a nedokáže to pokryť výpadok ruskej ropy," upozornila analytička.

Aj z toho dôvodu si myslí, že ceny pohonných hmôt na slovenských čerpacích staniciach nemajú priestor na pokles. Dôvodom je však aj schválenie návrhu zákona o dani z ruskej ropy, na základe ktorého bude rafinéria Slovnaft platiť daň z cenového rozdielu medzi lacnou ruskou ropou a ropou Brent. A aj keď Slovensko, Česko a Maďarsko dostali výnimku z embarga na ruskú ropu, keďže "čierne zlato" ku nám dovážame ropovodom, ceny budú zrejme stúpať, keďže motoristická sezóna tlačí dopyt nahor, no vzhľadom na embargo bude do Európskej únie dovážanej menej ropy. 

Cestovanie na dovolenku autami.
Zobraziť galériu (3)
Cestovanie na dovolenku autami.  (Zdroj: Getty Images)

Jasné slová analytika

Obdobné slová volil aj komoditný analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak. "V najbližšom týždni ešte pohonné hmoty mierne zdražejú o približne 2 centy, keďže sa zvyšujú veľkoobchodné ceny v celej Európe. Ďalší vývoj bude závisieť na cene ropy. Našťastie ropa tento týždeň mierne zlacňuje, takže i rast cien palív sa postupne zastaví. Hranica 2 eur je zatiaľ v nedohľadne," konštatoval Tomčiak s tým, že aby sa pohonné hmoty dostali nad hranicu dvoch eur, musela by cena ropy stúpnuť na 135 eur za barel.

V súčasnosti sa drží na úrovni zhruba 114 dolárov. "V letnej motoristickej sezóne sa typicky zvyšuje spotreba benzínu a rozdiel medzi cenou benzínu a nafty sa rozširuje. Pre trh s palivami je dôležité i obnovenie leteckej dopravy. Dopyt po leteckom benzíne prudko rastie, čo tlačí jeho cenu nahor a letecké spoločnosti musia postupne zdražovať či obmedzovať akčné ponuky," uzavrel. 

 

Viac o téme: NaftaBenzínAnalyticiNárast cienJana GlasováCeny pohonných hmôtEmbargo na ruskú ropu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu