Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

AKTUÁLNE Embargo na ruskú ropu je definitívne schválené: Sulík má problém! Na Slovensko to bude mať priamy dopad

Richard Sulík Zobraziť galériu (2)
Richard Sulík (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Embargo na dovoz ruskej ropy, uvalené v rámci šiesteho balíčka sankcií voči agresorovi Ruskej federácii, bolo schválené vo verzii s priamymi dopadmi na trh s pohonnými hmotami a ich výrobu na Slovensku. Informovalo o tom ministerstvo hospodárstva.

"Trojročné prechodné obdobie na neuplatňovanie sankcie na ropu dopravovanú ropovodmi navrhované ministerstvom hospodárstva SR, žiaľ, nebolo možné presadiť, pričom schválená verzia je spomedzi ostávajúcich možností pre nás tou „najmäkšou“," uviedol rezort. 

Archívne VIDEO Slovensko drasticky zníži závislosť od ruského plynu: Sulík predstavil PLÁN! SPP už podpísalo zmluvu

Slovensko drasticky zníži závislosť od ruského plynu: Sulík predstavil PLÁN! SPP už podpísalo zmluvu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na dovoz ruskej ropy bude platiť embargo až po ôsmich mesiacoch

Na dovoz ruskej ropy a ropných výrobkov bude platiť embargo až po ôsmich mesiacoch od vstúpenia sankcií do platnosti. "Najprv je prechodné obdobie bez obmedzení, následne bude platiť embargo na dovoz tankermi a ešte ďalších 10 mesiacov bude možné na Slovensku z ropy dopravenej potrubím vyrábať pohonné hmoty a ropné produkty, ako aj ich exportovať do Českej republiky. Po skončení 18 mesiacov bude možné ropu dopravenú potrubím využiť už iba na výrobu pohonných hmôt pre domáci trh," konštatuje rezort.

AKTUÁLNE Embargo na ruskú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Sankcie budú mať dopad na Slovensko i na ceny

Vyjednávanie za Slovensko priamo na summite viedol premiér Eduard Heger. Takto nastavené embargo má podľa rezortu za cieľ výrazne obmedziť objem platieb za ruskú ropu a potrestať tak Ruskú federáciu za vojenské napadnutie Ukrajiny. "Sankcia však súčasne bude mať priamy vplyv nielen na Slovensko, ale aj región, v ktorom naša jediná rafinéria Slovnaft pôsobí, a to ako na množstvá, tak aj ceny pohonných hmôt. Vnímame Slovnaftom prezentované obavy a aj to, že negatívny dopad vyvolaných obmedzení je spomedzi všetkých členských štátov najvýraznejší práve na Slovensko," uviedol rezort. 

"V rámci deklarovanej solidarity preto očakávame aj osobitný prístup k zdrojom z REPowerEU. V prípade DPH na motorové palivá je teraz priestor pre rezort financií, do ktorého kompetencie táto oblasť spadá, aby na úrovni EÚ otvoril otázku zníženia DPH na pohonné hmoty," dodalo ministerstvo. 

Viac o téme: RopaMinisterstvo hospodárstvaEmbargoRuskoRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu