Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prvá dlhodobá predpoveď počasia na leto 2022 je tu: Aké bude na Slovensku? Meteorológovia veštia peklo

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Máj sa prehupol do svojej druhej polovice a akoby mávnutím čarovného prútika sa zo zimného obdobia stalo to letné. Teploty denne atakujú hranicu minimálne 25 stupňov Celzia. Všetci však netrpezlivo očakávajú predikcie, aké bude tohtoročné leto. To bude nielen na Slovensku, ale v celej Európe, mimoriadne horúce.

S predikciami, aké bude tohtoročné leto, prišli už mnohé spoločnosti. Všetky sa však zhodujú na jednom – počasie sa bude nápadite podobať na to minuloročné. A s podobnými tvrdeniami nedávno prišla aj americká meteorologická spoločnosť AccuWeather. Tá rovnako pravidelne uverejňuje prognózy na nadchádzajúce ročné obdobia a leto nie je výnimkou. Podľa tímu pragnostikov bude leto na Slovensku, ale aj v celej Európe, bude podobne, ako v roku 2021, leto extrémne horúce. Informoval o tom portál imeteo.sk

Archívne VIDEO Horúčavy v Bratislave 

Horúčavy v Bratislave

Podľa hlavného meteorológa Tylera Roysa by toto leto mohlo byť na väčšine starého kontinentu teplejšie, ako zvyčajne. Najhorúcejšie počasie v júni, júli a auguste bude tradične v Španielsku, Portugalsku, Taliansku a na juhu Francúzska. V týchto krajinách však pre vysoké teploty hrozia aj ničivé lesné požiare rovnako, ako uplynulé roky. Naopak, v severnej Európe a na britských ostrovoch sa tak extrémne počasie neočakáva. Aj keď začiatok leta bude teplý, následne sa budú striedať obdobia tepla a návalmi dažďa, a to najmä v Severnom Írsku či v Škótsku. V západnej Európe, spolu aj s Českom či Poľskom sa očakáva teplé a suché leto, problémom bude menší počet zrážok, no čo sa týka teplôt, tie bude mierne nadpriemerné.

Prvá dlhodobá predpoveď počasia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: AccuWeather)

V strednej Európe bude leto rovnako nadpriemerné, tu sa však budú striedať obdobia horúčav s obdobiami intenzívnych búrok. Vyššie teploty sa preto očakávajú aj na Slovensku, rovnako s väčšou búrkovou aktivitou. Podľa meteorológov sa dá predpovedať, že búrky sa objavia častejšie skôr v prvej polovici leta, ako v druhej, no sucho napriek intenzívnym dažďom bude extrémne.

Viac o téme: PočasieExtrémne teplotyAccuWeatherPredikcia na letoPredpoveď na letoLetné horúavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu