Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Maďarsko zasiahli silné búrky: Supercely a obrovské krúpy spôsobili značné škody! Bolo aj tornádo?

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: FB / idokep.hu)

BUDAPEŠŤ – Počasie nám v posledných dňoch dáva poriadne zabrať, snáď nie je totiž deň, kedy by nepršalo, alebo sa netvorili búrky. Tie so sebou okrem bleskovej aktivity prinášajú aj intenzívny dážď. Napriek tomu však, našťastie, nezažívame také extrémy, ako napríklad v uplynulých dňoch postihlo Nemecko, Česko, či našich južných susedov – Maďarsko. Tam sa v stredu totiž vytvorili mimoriadne silné supercelárne búrky, ktoré so sebou priniesli aj krúpy o veľkosti lopty!

Cez víkend mnohých šokovali správy o tom, že Nemecko zasiahli silné búrky, ktoré so sebou priniesli aj tornáda či víchricu. Nepriaznivé počasie má za následok najmenej jednu obeť a desiatky zranených. Úrady takisto hlásia škody v hodnote miliónov eur. V spolkovej krajine Porýnie-Falcko prišiel o život 38-ročný muž, ktorý si pri páde v zatopenej pivnici udrel hlavu, píše Der Tagesspiegel. Silný vietor v tejto oblasti očakávajú aj v sobotu a  polícia ľudí vyzýva, aby sa z dôvodu pretrvávajúceho nebezpečenstva zdržiavali doma.

Archívne VIDEO Dychberúce zábery po ničivom tornáde: Českí policajti sa na spúšť pozreli z vtáčej perspektívy!

Dychberúce zábery po ničivom tornáde: Českí policajti sa na spúšť pozreli z vtáčej perspektívy! (Zdroj: Polícia ČR)

Polícia v meste Paderborn v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko hlásila 43 zranených osôb. Stav desiatich z nich bol vážny. Silný vietor strhol strechy viacerých budov, vyvrátil stromy a spôsobil výpadky v mestskej hromadnej doprave. Škody podľa DPA odhadujú na milióny eur. Víchrica spôsobila škody aj v meste Lippstadt, ktoré sa nachádza približne 35 kilometrov západne od Paderbornu. Zranené osoby však zatiaľ odtiaľ nehlásili. V Bavorsku utrpelo zranenia 14 osôb - prevažne detí - po tom, ako sa pôsobením silného vetra zrútila drevená chata v okrese Mittelfranken. Turisti sa do nej uchýlili, aby sa ukryli pred nepriaznivým počasím, píše DPA s odvolaním sa na hovorkyňu polície.  

Maďarsko zasiahli silné búrky:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Lino Mirgeler/dpa via AP)
         

Hasiči v tomto okrese absolvovali takmer 400 zásahov, najmä v súvislosti so zaplavenými pivnicami, vyvrátenými stromami a strhnutými strechami budov. Počasie spôsobilo škody a obmedzilo dopravu aj v spolkových krajinách Sasko, Sársko a Durínsko. Silné búrky sa následne presunuli nad Česko, kde so sebou priniesli aj extrémne silný vietor.

Maďarsko zasiahli silné búrky:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Lino Mirgeler/dpa via AP)

Napriek tomu však Slováci so zatajeným dychom sledovali, čo sa dialo v stredu v Maďarsku. Nad územie našich južných susedov totiž dorazili supercely, ktoré okrem intenzívnych lejakov so sebou priniesli aj obrovské krúpy. Intenzívne búrky včera naše územie obišli, no značné škody spôsobili u našich južných susedov. V Maďarsku sa vyskytlo niekoľko superciel s dlhou životnosťou, ktoré priniesli obrovské krúpy s priemerom nad 5 cm, tie najväčšie až 10 cm. Vzhľadom na veľmi dlhú dráhu - desiatky km, spôsobili aj rozsiahle škody. Zároveň boli aj veľmi fotogenické,“ upozornil Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti.

 

Včera v Maďarsku supercely s obrovskými krúpami Intenzívne búrky včera naše územie obišli, no značné škody spôsobili u...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Thursday, May 26, 2022

Podľa portál idokep.hu spôsobili priniesli supercely intenzívnejšie krupobitie v župách Zala, Somogy, Tolna, Bács-Kiskun a Čongrád. V okolí Kaposváru popadali na autá konáre, ktoré so sebou strhával silný vietor. Škody sú spôsobené aj na domoch, veľké krúpy totiž so sebou strhávali škridle zo striech. Mnohé ulice boli zatopené.

Maďarsko zasiahli silné búrky:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB / idokep.hu)
Maďarsko zasiahli silné búrky:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB / idokep.hu)

Pred pár dňami postihli silné búrky aj Francúzsko, kde padali krúpy o veľkosti tenisovej loptičky. Tie porozbíjali čelné sklá na autách a porobili škody na majetku. 

 

Takéto krupobitie zasiahlo Francúzsko dnes v noci 🌧⛈ Príroda vie naozaj prekvapiť. Zdroj: MeteoNews24 (Domi)

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Monday, May 23, 2022

 

Viac o téme: TornádoFrancúzskoNepriaznivé počasieSupercely v MaďarskuSilné búrky v MaďarskuKrúpy o veľkosti loptyTornáda v Nemecku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu