Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zákazník vrátil fľaše, peniaze za ne nevidel! Odbiť ho mala predavačka: Obchod vysvetľuje situáciu, OSPRAVEDLNENIE

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Proces, ktorý pozná snáď každý z nás. Kúpite si nápoj v sklenenej, prípadne plastovej fľaši či plechovke, zaplatíte zaň zálohu a po jeho skonzumovaní zanesiete fľaše späť do obchodu, kde na výmenu dostanete lístok. Ten môžete potom predložiť pri pokladni a daná suma vám bude odpočítaná od vášho nákupu. Podobne postupoval aj zákazník, ktorý chcel takto zaplatiť v jednej z predajní známeho reťazca. Avšak nepochodil. Ako sa však ukázalo, chyba nebola na jeho strane.

Muž svoju negatívnu skúsenosť s vracaním zálohovaných fliaš opísala na sociálnej sieti Facebook. „Nie vždy si človek spomenie, že má v peňaženke ešte nejaké lístky za zálohované fľaše a dnes som ich mal v peňaženke asi 4,“ uviedol. Chcel ich teda všetky použiť pri platbe. Pri pokladni však prišiel šok. „V Lidli mi po preukázaní pani 2 zo štyroch vrátila, že u nich platia iba 30 dní (majú to na stránke malými písmenkami), pričom to nie je napísane ani na tom lístočku,“ rozčuľoval sa. „Dávajte si pozor na tento dátum, aspoň v Lidli. Ani si nechcem predstaviť koľko 15 centoviek tak to u nich skončí,“ dodal.

Zákazník vrátil fľaše, peniaze
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Nekŕmte nás odpadom)

S otázkami sme sa preto obrátili na samotný Lidl. Hovorca spoločnosti Tomáš Bezák však ubezpečil, že platnosť dokladu nie je časovo obmedzená a to ani v prípade PET fľiaš a plechoviek, ani v prípade sklených fliaš.

„Je možné, že na vymazanie textu sa pozabudlo, ale na platnosti lístka to nič nemení. Ak zákazníkovi náš personál odmietol uplatniť lístok, ide o chybu na našej strane, za ktorú sa ospravedlňujeme,“ uviedol. „Ak sa na nás zákazník obráti napriamo, zjednáme nápravu,“ dodal.

Zákazník vrátil fľaše, peniaze
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Systém zálohovania sklených fliaš funguje na Slovensku už dlhé roky. Zálohovanie PET fliaš a plechoviek je však novinkou, ktorá bola zavedená iba 1. januára 2022. Za všetky tieto obaly je vám po ich vrátení v predajni vystavený doklad, ktorý môžete použiť pri platení. Lidl v tejto súvislosti však tiež upozorňuje, že zákazník sa môže rozhodnúť a svoju zálohu za odovzdané obaly - plechovky, PET i sklenené fľaše - si uplatniť pri pokladnici v danej Lidl predajni, alebo celú zálohu darovať iniciatíve Upracme Slovensko.

Viac o téme: FľašeObchodZálohovanieVratné fľaše
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu