Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Saskárku Cigánikovú "povolali do boja": Vybrala sa na hranice! Nejde sama, TOTO bude robiť

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Slováci ukázali Ukrajine solidaritu. A to aj napriek vladtným problémom, ktorým musíme denno-denne čeliť. Vojna na Ukrajine nás spojila a Ukrajincom, ktorí utekajú za hranice do bezpečia, sme poskytli útočisko a pomoc. Pomocnú ruku sa podali aj viacerí politici. Medzi nimi aj Jana Bittó Cigániková (SaS), ktorá sa rozhodla variť čaj utečencom prichádzajúcim na Slovensko.

Ponuka ubytovania, pomoci, obrvoské nákupy, či triedenie nepotrebných vecí. Slováci sa nemohli len tak nečinne pozerať na situáciu, ktorá sa deje na Ukrajine. Očakávalo sa, že po invázii ruských vojsk k našim východným susedom sa mnohí budú snažiť dostať do bezpečia za hranice. Slovensko, ako jeden zo sused Ukrajiny, sa rozhodlo pomôcť. A opäť sme ukázali, že v najhoršom vieme byť solidárni!

Archívne VIDEO Premiér Heger hovoril na hraniciach s Ukrajinou o vzájomnej solidarite

Premiér Heger hovoril na hraniciach s Ukrajinou o vzájomnej solidarite (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Mnohí sa rozhodli nakúpiť potrebné jedlo, pitie, či iné potreby a doniesť ich na ukrajinsko-slovenské hranice, kde mnoho ukrajinských utečencov čaká na azyl, prípadne na rodinných príslušníkov žijúcich u nás či v okolitých štátoch, ktorí si po nich prídu. Pomocnú ruku podali bežní ľudia, ale aj politici – a medzi nimi aj predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Cigániková.

Saskárku Cigánikovú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR / AP)

Nemôžem sedieť doma a len sa pozerať. Mám potrebu priložiť ruku k dielu aj inak, ako schvaľovaním zákonov, ktoré uľahčia prijatie Ukrajincov u nás. Aj to je samozrejme potrebné, preto sa do parlamentu vrátim na každé rokovanie,“ napísala na sociálnej sieti. Avšak, nechcela ísť na hranice len tak na vlastnú päsť a spraviť viac problémov, ako úžitkov, a preto napísala kompetentným oficiálnu žiadosť. Odpoveď prišla rýchlo a Cigánikovú „povolali do služby“. Na hranice s Ukrajinou ide spolu s ďalšími známymi variť čaj utečencom, ktorí sú často po hodinách v radoch premrznutí.

 

VYRÁŽAM NA VÝCHODNÚ HRANICU 💙💛 Nemôžem sedieť doma a len sa pozerať 👋 Mám potrebu priložiť ruku k dielu aj inak, ako...

Posted by Janka Bittó Cigániková - Fungujúce zdravotníctvo on Monday, February 28, 2022

V utorok ráno sa preto rozhodla aj s partiou ľudí vyraziť. Do auta pritom naložili zásoby, ktoré na hranice nakúpili – ide pritom najmä o trvanlivé potraviny, ale aj veci na zahriatie, napríklad deky či prikrývky, či hygienické potreby pre deti a ženy.

Cigániková poukázala na to, že spolu s jej tímom ide na východ aj jej sused, ktorý pochádza z Ukrajiny, či jej známy, ktorý má za manželku Rusku. Aj táto spolupráca dokazuje, že ide o Putinovu vojnu, nie o vojnu ruského ľudu. Nakúpili sme zásoby. Nateraz je toho dosť, ale pokiaľ chcete prispieť aj vy, môžete nosiť do Liberálneho domu na Priemyselnej 8 v Bratislave vždy v pracovných dňoch od 9 do 17hod. Budeme to dávkovať a podľa potreby voziť na hranicu, keďže táto kríza, bohužiaľ, zrejme nepotrvá týždeň, ani dva,“ uzavrela.

Už sú na mieste

Cigániková sa následne podvečer prihovorila Slovákom opäť - tentoraz už zo slovensko-ukrajinských hraníc, vo Veľkých Slemenciach. "Už sme tu, všetko rozbalené, pripravené, máme tu teplo a ľudí," povedala. Ako však uviedla, na hraniciach sa stretla aj s Davidom Kubrtom, ktorý rovnako pomáha na hraniciach s utečencami. Zverejnil však video, ktoré bolo ornou pôdou pre dezinformačnú scénu. "Na základe toho dnes rôzni klamári tvrdia aj to, že na Ukrajine vlastne žiadna vojna nie je, alebo, že ku nám neutekajú žiadne ženy s deťmi, ale len migranti z Afriky," upozornil Cigániková. Poukázala pritom na to, že až 90 percent utekajúcich z Ukrajiny sú obyvatelia krajiny, no nachádzajú sa medzi nimi aj zahraniční študentu, ktorí rovnako potrebujú z vojnou zmietanej Ukrajiny odísť. Podľa Cigánikovej sú aktuálne čakacie doby na hraniciach zhruba 5 hodín. 

VIDEO Cigániková sa hlási zo slovensko-ukrajinských hraníc: Dobro ľudí sa dá ľahko zneužiť, hnevá sa

Cigániková sa hlási zo slovensko-ukrajinských hraníc: Dobro ľudí sa dá ľahko zneužiť, hnevá sa (Zdroj: FB / Jana Bittó Cigániková)

"Áno, zvyšní ľudia sú občanmi tretích krajín, napríklad hranicami prešlo aj 102 Rusov či 621 Maďarov. Veľkú skupinu tvoria študenti vysokých škôl, ktorí sa nemajú ako inak dostať domov, keď vzdušným priestorom poletujú stíhačky a bombardéry.Všetci ale utekajú z Ukrajiny. Všetci utekajú pred vojnou. Preto považujem za nanajvýš nechutné, akú propagandu si z toho robia slovenskí extrémisti, snažiac sa poštvať spoločnosť proti tým, ktorí potrebujú našu pomoc a podporu," uzavrela. 

Viac o téme: PoliticiSolidaritaUkrajinaJana CigánikováVojna na UkrajineSolidarita Slovákov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu