Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Valášek chce, aby generálny prokurátor koordinoval svoju činnosť s MZV: Podal novelu

Tomáš Valášek Zobraziť galériu (2)
Tomáš Valášek (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Generálny prokurátor by mal pri uplatňovaní svojich oprávnení v oblasti medzinárodnej spolupráce koordinovať svoj postup s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Navrhuje to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Tomáš Valášek. Dosiahnuť to chce novelou zákona o prokuratúre, ktorej návrh podal do parlamentu. Predísť by sa malo podľa neho situáciám protirečiacim našim zahraničnopolitickým pozíciám.

"Cieľom navrhovanej právnej úpravy je posilniť koordináciu medzi kľúčovými zložkami štátnej správy vo výkone zahraničnej politiky SR a "predísť situáciám, keď absencia koordinácie zo strany prokuratúry vyústi v kroky protirečiace zahraničnopolitickým pozíciám SR, za ktoré má Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR primárnu zodpovednosť," skonštatoval v návrhu Valášek.

Poslanec zdôraznil, že jeho návrh neupiera generálnemu prokurátorovi právo autonómne spolupracovať s partnermi v zahraničí na záležitostiach bez presahu do zahraničnej politiky SR. "Potreba konzultácie a koordinácie s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR sa vzťahuje na záležitosti, ktoré materiálne ovplyvňujú vnímanie slovenských zahraničnopolitických pozícií partnermi za hranicami v agendách iných ako agenda prokuratúry," priblížil.

Valášek chce, aby generálny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR – Martin Baumann)

Súčasný generálny prokurátor Maroša Žilinka čelil kritike za svoju januárovú cestu do Ruskej federácie na oslavy 300. výročia ruskej prokuratúry. Rokoval aj s tamojším generálnym prokurátorom Igorom Krasnovom, ktorý je na sankčnom zozname EÚ. V Moskve podpísal Žilinka program vzájomnej spolupráce generálnych prokuratúr Slovenskej republiky a Ruskej federácie. Zahŕňa okrúhle stoly, workshopy či odborné stretnutie. Uskutočniť sa má napríklad workshop o boji proti počítačovej kriminalite či proti nadnárodnému organizovanému zločinu.

Viac o téme: ZákonGenerálny prokurátorNovelaKoordináciaTomáš Valášek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu