Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Samotesty nabrali na popularite, nie každý však vie, ako na to! VIDEO Týchto chýb sa vyvarujte, niektoré nenájdete ani v návode

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Časy, keď sme si každý týždeň vystáli rad, aby sme sa dali otestovať na ochorenie Covid-19, sú našťastie za nami. Nutnosť testovania však pretrváva a medzi ľuďmi sa stávajú stále viac populárne samotesty, ktoré vám vedia rýchlo a v pohodlí domova naznačiť, či máte koronavírus, alebo ste "iba" prechladli. Musíte ich však vedieť použiť správne.

Rezort zdravotníctva preto prišiel s niekoľkými radami, ktorých by ste sa mali držať a zhrnul ich aj do videa aj s názornými ukážkami. Samozrejmosťou by malo byť prečítanie návodu, keďže jednotlivé testy sa môžu od seba líšiť. Dobré tiež je, aby mali pred použitím izbovú teplotu.

Samotesty nabrali na popularite, treba však vedieť, ako na ne! VIDEO Týchto chýb sa vyvarujte (Zdroj: Facebook/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

Upozorňujú tiež, že kvalita steru zásadne ovplyvňuje výsledok testu. Pred vykonaním testu je preto nutné si poriadne vyfúkať nos. "Pri teste totiž nechceme nabrať hustý hlien, ako sa ľudia často mylne domnievajú, ale potrebujeme sa dostať odberovou tyčinkou priamo na nosovú sliznicu. Vírusový proteín, ktorý test zachytáva, sa totiž nachádza v bunkách na povrchu nosovej sliznice, ktoré tyčinkou odoberáme," vysvetlili.

Samotesty nabrali na popularite,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB / Jozef Jofo Viskupic)

Upozorňujú tiež na to, že najväčšia záchytnosť anitgénového samotestu je však spravidla 1 až 2 dni po začiatku príznakov, pričom pri omikrone to môže byť aj viac dní. "Ak si urobíme test hneď, ako máme podozrenie že máme covid a výsledok je negatívny, je dobré test zopakovať aj na ďalší deň. Pravidelné testovanie znamená väčšiu istotu, že zachytíme obdobie vysokej vírusovej nálože, ktoré je predpokladom úspešnej identifikácie prítomnosti infekcie," doplnili.

Zvýšený počet pacientov s chrípkou patrí k zimnému obdobiu
Zobraziť galériu (3)
Zvýšený počet pacientov s chrípkou patrí k zimnému obdobiu  (Zdroj: profimedia.sk)

Ani negatívny výsledok testu však ešte nemusí znamenať, že nie sme infikovaní. "Pozitívny výsledok však vzhľadom na aktuálnu vysokú prevalenciu vírusu takmer s istotou znamená pozitivitu a infekčnosť. Aj mierne sfarbenie pásika T znamená s vysokou pravdepodobnosťou pozitivitu," upozornili.

Viac o téme: KoronavírusCovid-19SamotestAntigénový test
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu