Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Veľký PREHĽAD nových COVID pravidiel: Dve dávky už nebudú stačiť všade! Lehota po prekonaní sa skráti

Zobraziť galériu (13)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vláda včera schválila už niekoľko týždňov diskutovaný COVID automat. Vlastne by sme ho ani tak volať nemali, keďže ide o jednotné celonárodné opatrenia v čase omikronu. Ten na Slovensku ešte neprepukol, napriek tomu vstupujú od budúcej stredy do platnosti. Zavádzajú sa štyri režimy, novinkou je OP plus, ale aj skrátenie lehoty po prekonaní ochorenia.

Slovensko upúšťa od COVID automatu, nové opatrenia budú platné celoplošne od stredy 19. januára. Základom je rozdelenie na štyri režimy a pri hromadných podujatiach ide o delenie podľa rizikovosti. 

Vláda schválila nový COVID automat! Od budúcej stredy bude platiť aj režim OP+ (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dôvodom je rýchlosť šírenia

Ako vysvetlil riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz rezortu zdravotníctva Matej Mišík, dôvodom je rýchlosť šírenia novej mutácie a nepredvídateľnosť situácie.

Veľký PREHĽAD nových COVID
Zobraziť galériu (13)

"Do tejto vlny omikron vstupujeme s relatívne vysokou záťažou v nemocniciach. Stále je v nich ešte okolo 2000 pacientov s COVID-19 a až 200 na umelej pľúcnej ventilácií. Ale oproti minulým týždňom pokračuje pokles aj v počte prípadov aj hospitalizácií, čiže postupne si vytvárame priestor na zvládanie nadchádzajúcej vlny," komentoval Mišík.


MIMORIADNE Vláda schválila nový COVID automat! Od budúcej stredy bude platiť aj režim OP+


Lehota po prekonaní COVIDU sa skráti, COVID pass bude platiť 9 mesiacov

Momentálne je do skupiny ľudí, ktorí prekonali COVID zaradený každý, kto ochorenie prekonal za posledných 180 dní. Od budúcej stredy sa lehota skráti na 90 dní. Ďalšia zmena sa týka aj platnosti COVID pasov. Do konca januára bude ich platnosť rok, no od 1. februára sa ich platnosť skráti na 9 mesiacov.

Štyri základné režimy 

Návrh rezortu by mal priniesť zjednodušenie a zjednotenie opatrení na dobu počas vrcholu vlny omikron do jednoznačného poklesu vlny. Tieto plošné opatrenia budú platiť od 19. januára a skončiť by sa mali štyri týždne po vrchole vlny. Zatiaľ teda nie je jasné, ako dlho potrvajú, keďže vlna omikron sa na Slovensku ešte plne nerozvinula. 

1. Režim "Základ"

Veľký PREHĽAD nových COVID
Zobraziť galériu (13)

2. Režim "OTP"

Veľký PREHĽAD nových COVID
Zobraziť galériu (13)

3. Režim "OP"

Veľký PREHĽAD nových COVID
Zobraziť galériu (13)

4. Režim "OP+"

Novinkou je režim OP+, ktorý rezort prijal po vzore niektorých zahraničných krajín, napríklad Nemecka. Tento režim je aplikovaný v neesenciálnych situáciách so zvýšeným rizikom superšírenia, nakoľko sa pri omikrone ochrana základnou očkovacou schémou ukazuje ako nedostatočná.

Veľký PREHĽAD nových COVID
Zobraziť galériu (13)

Fitnes, wellness, aquaparky či vysokorizikové hromadné podujatia len pre režim OP+

V niektorých prípadoch bude možné vybrať si režim, niektoré činnosti budú mať režim stanovený fixne. V prípade wellnessov, fitnescentier, aquaparkov a kúpeľov sa bude môcť uplatniť len režim OP+.

Veľký PREHĽAD nových COVID
Zobraziť galériu (13)

Ak chcú ubytovacie zariadenia fungovať bez obmedzení, takisto budú musieť využiť tento režim.

Veľký PREHĽAD nových COVID
Zobraziť galériu (13)

Čo sa týka hromadných podujatí, tie budú fungovať v troch režimoch, vysokorizikové len v OP+. Reštaurácie si budú môcť režim vybrať. Prevádzkové hodiny všetkych služieb, prevádzok a obchodov však budú od 5:00 do 22:00. 

Veľký PREHĽAD nových COVID
Zobraziť galériu (13)

Školské výlety, lyžiarske zájazdy či školy v prírode ešte podrobne upraví rezort školstva. Minister školstva Branislav Gröhling čakal na schválenie nového COVID automatu. "Dajte nám pár dní, aby sme to spracovali. Máme predpripravené jednotlivé rozdelenia, ktoré sa týkajú vecí ako škola v prírode, lyžiarske výcviky," uviedol. 

Veľký PREHĽAD nových COVID
Zobraziť galériu (13)

Menšie úpravy nastali aj pri doprave. OTP režim bude platiť aj v taxislužbách. Neesenciálne obchody, služby, múzeá, galérie, knižnice, výstavné siene, bazény a plavárne budú fungovať v režime OP. Obrady ako sobáš či krst budú v režime OTP.

Veľký PREHĽAD nových COVID
Zobraziť galériu (13)

Tri skupiny hromadných podujatí

Hromadné podujatia sa po novom delia do troch skupín podľa rizikovosti. V závislosti od rizikovosti sú následne určené maximálne limity účastníkov.

Veľký PREHĽAD nových COVID
Zobraziť galériu (13)

1. Nízko rizikové podujatia

  • účastníci majú prekryté horné dýchacie cesty respirátorom
  • platí zákaz konzumácie pokrmov a nápojov
  • povinné sedenie
  • hromadné podujatie prebieha bez spevu a bez povzbudzovania
 

Podmienky:

  • režim OP,
  • najviac 50 % kapacity priestoru alebo maximálne 100 osôb.
 

Príklad: Medzi nízkorizikové podujatia možno zaradiť kino bez konzumácie jedál a nápojov v sále, bohoslužby bez spevu alebo divadelné predstavenie bez občerstvenia.

2. Stredne rizikové podujatia

  • účastníci hromadného podujatia majú prekryté horné dýchacie cesty respirátorom
  • na hromadnom podujatí je fixné sedenie alebo státie
 

Podmienky:

  • režim OP,
  • najviac 25 % kapacity priestoru alebo maximálne 100 osôb.
 

Príklad: Medzi stredne rizikové podujatia možno zaradiť kino s konzumáciou jedál v sále, športové podujatia s divákmi, bohoslužby so spevom a podobne.

3. Vysoko rizikové podujatia

  • hromadné podujatie v prevádzke verejného stravovania alebo 
  • iné hromadné podujatie, ktoré nespadá do nízko alebo stredne rizikových podujatí
 

Podmienky:

  • režim OP,
  • maximálne 20 osôb,
  • povinný zoznam účastníkov s uvedenými telefonickými alebo emailovými kontaktmi pre prípad epidemiologického vyšetrovania - organizátor je povinný zoznam uchovávať dva týždne po ukončení podujatia a potom zoznam zničiť.
 

Príklad: Medzi vysoko rizikové hromadné podujatia možno zaradiť oslavy, večierky, svadby, kary, diskotéky v prevádzkach a podobne.

Veľký PREHĽAD nových COVID
Zobraziť galériu (13)

Príprava vyhlášok potrvá niekoľko dní

Podrobnosti určia až vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR. Príprava vyhlášok, ktoré zavedú zmeny prijaté vládou, potrvá niekoľko dní. Informovala o tom hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková. "Už teraz vieme povedať, že sa budú kompletne prerábať minimálne štyri vyhlášky, čiže pôjde o rozsiahlu zmenu," uviedla hovorkyňa s tým, že úrad začína na vyhláškach pracovať.  

Plánovaná účinnosť vyhlášok bude podľa jej slov od 19. januára. "O termíne ich zverejnenia vo Vestníku vlády SR budeme verejnosť včas informovať," doplnila. Pripomenula, že dovtedy platia aktuálne opatrenia, ktoré sú zverejnené na webe ÚVZ SR a vo vestníku vlády.

Viac o téme: OčkovanieVladimír LengvarskýAktuálne covid opatreniaBoosterOP plus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu