Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Hlas pôjde tvrdo po referende a predčasných voľbách: Je to povinnosť opozície, tvrdí Pellegrini

Strana Hlas-SD
Strana Hlas-SD (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Hlas-SD podporí aktivity vedúce k referendu o predčasných voľbách plnou silou. Deklaroval to líder strany Hlas-SD a nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini. Jeho strana sa pridá aj k avizovanej iniciatíve Smeru-SD o zbere podpisov za ďalšie referendum, ktoré by malo obsahovať aj otázku, či by poslanci mali zmeniť Ústavu SR tak, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie parlamentu hlasovaním v pléne alebo referendom.

"Určite sa k takejto aktivite pridáme, pretože to je povinnosťou opozície. Podporíme plnou silou všetkými našimi štruktúrami všetky aktivity, ktoré majú smerovať k referendu," vyhlásil Pellegrini. Upozornil, že ak by aj bolo úspešné referendum o tom, či poslanci majú zmeniť Ústavu, konkrétny návrh bude musieť následne prejsť legislatívnym procesom, ktorý môže trvať dlho.

Poznamenal tiež, že zhruba 600.000 podpisov, ktoré sa podarilo vyzbierať za referendum o predčasných voľbách, nemožno zahodiť do koša. Podľa jeho slov Ústavný súd SR nenapadol danú referendovú otázku. "Vzhľadom na našu Ústavu povedal, že nepozná referendum o predčasných voľbách a ani možnosť, aby si poslanci sami skrátili svoje volebné obdobie rozhodnutím," dodal líder Hlasu-SD.

Kollár a Matovič musia splniť sľuby

Pellegrini naďalej očakáva, že predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) a minister financií Igor Matovič (OĽANO) splnia svoje sľuby, pri ktorých hovorili o referende ako o plnom práve občanov. Poznamenal však, že ich aktivity k tomu zrejme nevedú. "Samotná zmena Ústavy ešte neznamená predčasné voľby, neviem, čoho sa bojí vládna koalícia," podotkol s tým, že koalícia tak dusí situáciu a nedovolí ľuďom prísť pokojne vyjadriť názor, čo môže viesť k horšiemu vyjadreniu napätia v spoločnosti.

Kollár v rozhovore uviedol, že chce k téme skrátenia volebného obdobia zvolať začiatkom januára okrúhly stôl s lídrami politických strán, ktoré majú zastúpenie v parlamente. Prizvať by chcel aj predsedu Ústavného súdu SR Ivana Fiačana. Chce nájsť v tejto otázke kompromis. Pellegrini reagoval tým, že takejto iniciatívy sa zúčastní. "Budeme robiť všetko preto, aby sa kompromisná zmena Ústavy dostala na stôl," uzavrel líder Hlasu-SD.

Viac o téme: VoľbyReferendumPeter PellegriniHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu