Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hlasovanie o podpore pre zaočkovaných dôchodcov: Dramatický ZLOM! 500-eurové poukazy sú minulosť, toto je nový návrh

Koalícia našla pri dôchodcoch kompromis Zobraziť galériu (5)
Koalícia našla pri dôchodcoch kompromis (Zdroj: Topky/Maarty, TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Plénum Národnej rady (NR) SR v utorok pokračuje v rozprave o poukazoch v hodnote 500 eur za očkovanie pre ľudí nad 60 rokov. Poslanci deviaty rokovací deň 51. schôdze začali o pol hodiny neskôr ako zvyčajne. Nastala však nečakaná zmena a koalícia sa dohodla na kompromise a suma 500 eur je už minulosťou a prichádza nový návrh. Po dlhom, nočnom rokovaní ho podporila dokonca celá koalícia. Návrh večer prešiel do druhého čítania.

VIDEO Poslanci posunuli návrh zákona o finančnom zvýhodnení zaočkovaných seniorov do druhého čítania:

Hlasovanie o novele zákona o finančnom zvýhodnení zaočkovaných seniorov v prvom čítaní (Zdroj: TV NR SR)

Aktualizácia 17:50

Poslanci posunuli novelu zákona do druhého čítania. Za bolo 87 poslancov, proti 54.

Hlasovanie o podpore pre
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: NR SR)

Aktualizácia 17:46

Poslanci nakoniec budú o návrhu zákona v prípade zvýhodňujúcich príspevkov zaočkovaným seniorom hlasovať v prvom čítaní bezprostredne po skončení rozpravy.

Aktualizácia 17:09

O odmene za očkovanie pre ľudí nad 60 rokov sa dnes nakoniec hlasovať zrejme nebude, keďže rozprava stále neskončila. Hlasovanie sa pravdepodobne uskutoční až v stredu aj pre to, lebo boli už v priebehu obeda avizované zásadné zmeny (poukazy sa menia na hotovosť vo výške 300 eur). Na tie je podľa predsedu parlamentu Kollára potrebný nejaký čas a aby boli administratívne pripravené v dostatočnom predstihu.

VIDEO Koalícia prišla s kompromisom v prípade lockdownu, ale aj v prípade seniorských poukazov:

Koalícia celú noc brúsila dohodu o lockdowne a poukazoch pre seniorov, nakoniec predstavili riešenie (Zdroj: Topky/Maarty)

Našli sme kompromis, 300 eur v keši, hlási koalícia

Na spoločnej tlačovej konferencii však poobede vystúpil Igor Matovič s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským a premiérom Eduardom Hegerom. Päticu doplnila šéfka klubu SaS Anna Zemanová a Veronika Remišová zo Za ľudí. "Zmeníme 500 eur v poukazoch na 300 eur v keši," oznámil zmeny v prípade dohody minister financií Igor Matovič v rámci pomoci seniorom, ktorých chce takto motivovať na očkovanie.

Hlasovanie o podpore pre
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Celý návrh stojí na tom, že ak má človek tri dávky, dostane 300 eur v hotovosti. Ak má dve dávky a chystá sa na tretiu, dostane tiež 300 eur v hotovosti. Ak má len jednu dávku a do Vianoc dostane druhú, dostane "len" 200 eur. Ak sa daný senior doteraz nezaočkoval a do Vianoc pôjde na prvú dávku, dostane 200 eur.

Kollár chcel zháňať hlasy u opozície

Kým sa však plénum dostane k dnešnému hlasovaniu, koalícia prešla viacerými problémami. Aj Boris Kollár v rádiu Expres povedal, že narýchlo sa menia plány a že v prípade poukazov pre dôchodcov ide zháňať hlasy do opozičného Hlasu-SD. Kollár hovoril, že chcel rokovať s Petrom Pellegrinim o ich návrhu. Poukážky by sa nakoniec menili tak, že 200 eur by sa dávalo dôchodcom v hotovosti a na samotné poukazy by išlo zvyšných 300 eur. Nakoniec sa koalícia však dohodla na kompromise.

Hlasovanie o podpore pre
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


Drsný deň v parlamente: Totálny útok Matoviča na SaS! Zdesená Cigániková... Igor, si ty normálny?


Zákon je v skrátenom legislatívnom konaní

Obyvatelia Slovenska starší ako 60 rokov by podľa návrhu zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením choroby COVID-19 za očkovanie mali dostať poukazy v hodnote 500 eur (po novom hotovosť vo výške 300 eur, pozn. red.).

Novela zákona, ktorá sa prerokúva v skrátenom legislatívnom konaní, je aktuálne v prvom čítaní. Písomne prihlásených do rozpravy je ešte osem rečníkov. Následne budú mať poslanci možnosť prihlásiť sa ešte ústne.

Popoludní majú poslanci na programe aj dve mimoriadne schôdze, ktoré iniciovala opozícia. Plénum má rokovať o "katastrofálnom stave v slovenskom zdravotníctve" a ohrození verejného zdravia občanov. Druhou témou sú sociálne dosahy výrazného rastu cien energií a základných potravín. 

Viac o téme: OčkovaniePoukazy500 eurRokovanie Dôchodcovia Parlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu