Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Arcibiskup Zvolenský hovoril s premiérom: Témou bolo sprístupnenie omší

Stanislav Zvolenský
Stanislav Zvolenský (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) a bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský hovoril s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) o možnosti, aby boli verejné bohoslužby znovu sprístupnené, hoci aj s nevyhnutnými obmedzeniami. Informovali o tom predstavitelia KBS.

Zvolenský diskutoval s predsedom vlády aj o ľudských právach v kontexte aktuálnej situácie. KBS pripomína, že k nim patrí aj právo na náboženské vyznanie. Zhovárali sa tiež o reakciách, ktoré v spoločnosti sprevádzali plošné zatvorenie kostolov. "Cieľom rokovaní nemá byť reakcia na vyvolané emócie, ale efektívny spôsob rešpektovania náboženskej slobody ako esenciálnej súčasti života spoločnosti aj v pandemickej situácii," skonštatovali. KBS poukázala na to, že omše sú od 24. novembra možné maximálne pre šesť ľudí. Ide teda len o nevyhnutnú asistenciu pri svätej omši. Individuálna pastorácia je však možná.

Bohoslužby sa majú sprístupniť v režime OP

Premiér v utorok uviedol, že od piatka (10. 12.) sa majú sprístupniť bohoslužby v kostoloch v režime OP s obmedzenými kapacitami. Mimoparlamentné KDH v tejto súvislosti reagovalo, že víta nastavenie pravidiel pre sprístupnenie bohoslužieb tak, že sa konečne vníma aj veľkosť chrámu, teda podľa štvorcových metrov.

Viac o téme: SprístupnenieOmšeStanislav ZvolenskýKBSKoronavírusEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu