Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kľúčová zmena v parlamente: Dohoda sa rodila dlho! Matovič háji 300 eur pre seniorov, analytici sa mýlia

Dôchodcovia by zrejme mali za očkovanie dostávať finančné odmeny. Zobraziť galériu (8)
Dôchodcovia by zrejme mali za očkovanie dostávať finančné odmeny. (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Zdá sa, že dôchodcovia si po očkovaní budú môcť na Slovensku finančne prilepšiť, no nie až tak, ako pôvodne avizovali Igor Matovič (OĽaNO) s Borisom Kollárom (Sme rodina). Koalícia totiž musela urputne hľadať kompromis, keďže proti návrhu sa postavila SaS. Nakoniec predstavili návrh 300 eur v keši na ruku po tretej dávke. Parlament už v utorok posunul novelu do druhého čítania a tá je v skrátenom legislatívnom konaní.

VIDEO Blanár musel po Matovičovom ostrom výstupe prerušiť schôdzu:

Minister Matovič v pléne ostro skritizoval Fica, Juraj Blanár musel prerušiť schôdzu (Zdroj: Topky/Maarty)


  • koalícia predstavila kompromisný návrh, ktorý vyradzuje z hry 500-eurové poukazy pre seniorov a nahrádza ich odmenou 300 eur v hotovosti
  • poslanci včera návrh zákona o týchto odmenách posunuli do druhého čítania
  • návrh je v skrátenom legislatívnom konaní
  • ak je senior zaočkovaný druhou dávkou vakcíny, 300 eur dostane potom, ako sa zaočkuje treťou dávkou
  • ak absolvuje druhú dávku do Vianoc, získal by 200 eur
  • po 200 eur by mali získať aj tí, ktorí sa do Štedrého dňa aspoň zaregistrujú a dajú sa zaočkovať do 15. januára 2022

Hlasovanie o podpore pre zaočkovaných dôchodcov: Dramatický ZLOM! 500-eurové poukazy sú minulosť, toto je nový návrh


Aktualizované 20:01

O novele sa nakoniec v zmysle záverov poslaneckého grémia nebude hlasovať dnes, ale schôdzu odročili na zajtra. V rozprave bude pokračovať spravodajkiňa Anna Miera.

Aktualizované 19:15

Schôdza po prerušení pokračuje vystúpením ďalších rečníkov.

Aktualizované 18:42

Blanár po Matovičovom prejave prerušil schôdzu a s okamžitou platnosťou zvoláva poslanecké grémium. Blanárovi prekážal ostrý slovník, ktorý si Matovič v prejave opakovane zvolil.

Aktualizované 18:37

Matovič v rozprave už niekoľkýkrát v návale emócií nazval Roberta Fica "skorumpovaným bastardom", na čo mu predsedajúci podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD) pohrozil, že ešte raz sa dopustí podobného pomenovania, preruší schôdzu a pokračovať budú zajtra.

Kľúčová zmena v parlamente:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 18:09

Juraj Šeliga je jedným z posledných písomne prihlásených rečníkov, ktorí v rozprave v druhom čítaní k tomuto zákonu vystupujú. Ústne sa do rozpravy prihlásili ešte ďalší piati poslanci.

Kľúčová zmena v parlamente:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 14:23

Matovič poprosil o podporu zákona a skončil svoj výstup. Nasleduje rozprava, v ktorej vystúpia poslanci Ján Richter, Erik Tomáš, Milan Mazurek či Stanislav Mizík.

Aktualizované 14:14

"Žúrku typu omikron si nemôžeme dovoliť," pokračuje v odôvodňovaní návrhu odmeňovať dôchodcov Matovič, ktorý predpokladá, že tento variant koronavírusu sa už na Slovensku vyskytuje.

Kľúčová zmena v parlamente:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 14:05

Podpredseda parlamentu Milan Laurenčík (SaS) otvoril 51. schôdzu, na ktorej sa rokuje o predkladanom návrhu zákona o zvýhodnení zaočkovaných dôchodcov. Návrh v druhom čítaní odôvodňuje minister financií Igor Matovič. Ten na úvod hovorí, že s finálnym kompromísom je spokojný. Mrzí ho však, že nedokázali poskytnúť aj dostatočnú a ďalšiu finančnú pomoc ostatným obchodom a službám. Líder OĽaNO si myslí, že komentátori a iní analytici, ktorí tento návrh v kontexte motivácie kritizujú, sa mýlia a toto opatrenie k vyššej zaočkovanosti skutočne pomôže.

Kľúčová zmena v parlamente:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Náhla zmena z poukazov na 300 eur v keši

Poukazy v hodnote 500 eur ako motivácia pre seniorov pri očkovaní sa majú zmeniť na 300 eur v keši a vyplácať by sa mali pri tretej dávke vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Tieto peniaze by seniori mohli použiť na ľubovoľný účel. Motivačný príspevok by mohli dostať aj pri očkovaní prvou dávkou. V utorok o tom náhle informoval minister financií Igor Matovič.

Kľúčová zmena v parlamente:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Ten je presvedčený, že práve zaočkovaní dôchodcovia vytiahnu Slovensko z pazúrov pandémie. "Z tejto ťažkej krízy nás dokážu vytiahnuť iba títo ľudia,“ pvoedal včera vicepremiér Matovič. Ten prízvukuje, že tento krok vníma aj ako vzájomnú pomoc.

Koalícia celú noc brúsila dohodu o lockdowne a poukazoch pre seniorov, nakoniec predstavili riešenie (Zdroj: Topky/Maarty)

Novela je v druhom čítaní

Poslanci včera posunuli celú novelu o odmenách pre dôchodcov do druhého čítania. Keďže však prišli uprostred dňa náhle zmeny v prípade týchto odmien (zmena poukazov na peniaze v hotovosti), zrejme sa budú predkladať aj viaceré pozmeňujúce návrhy. Za návrh bolo včera 87 poslancov.

Kľúčová zmena v parlamente:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: NR SR)

Rokovania boli únavné

Pre predstavení nečakaných zmien v prípade poukazov pre dôchodcov premiér Eduard Heger priznal, že rokovania trvali dlho, no na konci dňa vraj svedčia o súdržnosti koalície. Matovič však avizuje, že s motiváciami na očkovanie bude po tomto všetkom zrejme definitívny koniec. "Toto je posledný pokus primäť tých najviac ohrozených ľudí, aby sa očkovali pozitívnou motiváciou," povedal Matovič o finančných odmenách. 

Aj Remišová sa vyjadrila v tom duchu, že toto je posledná snaha motivovať ľudí, potom zrejme bude potrebné zaviesť povinné očkovanie. Sama vyzvala dokonca prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby sa pridala k podpore povinného očkovania proti koronavírusu.

Kľúčová zmena v parlamente:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Viac o téme: PeniazeOčkovanieHlasovanieSenioriMotiváciaDôchodcovia Igor MatovičKoronavírusParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu