Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Polícia zadržala štyri osoby v súvislosti s pandemickou pomocou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: FB / Polícia SR - Prešovský kraj)

BRATISLAVA - Polícia v utorok ráno zadržala štyri osoby v súvislosti s pandemickou pomocou, ktorú mal štát poslať cez pezinský úrad práce schránkovým firmám. V relácii TV Joj Na hrane to povedal dočasný policajný prezident Štefan Hamran.

Nevylúčil, že v tomto prípade zadržia aj ďalšie osoby. Polícia má podľa jeho slov indície, že by za prípadom mohla stáť organizovaná skupina. Podľa zistení Investigatívneho centra Jána Kuciaka malo ísť o 24 miliónov eur, ktoré úrad práce v Pezinku medzi júnom a augustom tohto roka vyplatil podozrivým firmám, ktoré si nezakladajú účtovné závierky, nie je zrejmé, či a koľko majú zamestnancov, a viaceré z nich majú aj dlhy na daniach.

Centrum zistilo, že ide o 28 schránkových firiem, ktoré vlastnia zahraniční občania, väčšinou z Grécka a Chorvátska. Spája ich tiež, že všetky podpísali zmluvu o poskytovaní štátnej Prvej pomoci s pezinským úradom práce a nakoniec im bola vyplatená pandemická pomoc spätne za mesiace medzi októbrom 2020 a májom tohto roka.

"Samozrejme, už od začiatku vyplácania Prvej pomoci Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) a Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) upozorňovali žiadateľov, že žiadosti a čestné vyhlásenia budú priebežne náhodne kontrolované," reagovalo MPSVR SR v spoločnom vyhlásení s ÚPSVaR.

Rezort od začiatku pandémie vyplaril viac než dve miliardy eur

Pripomenuli, že všetci žiadatelia o príspevky z projektu Prvá pomoc podpisujú čestné vyhlásenie, v ktorom potvrdzujú správnosť uvedených údajov. Rezort od začiatku pandémie vyplatil viac než dve miliardy eur cez viac ako 1,36 milióna platieb, nie je preto podľa nich fyzicky možné vopred overiť detaily každej žiadosti.

ÚPSVaR a MPSVR tvrdia, že sú si vedomé možného zneužívania pomoci a nastavili systémové a interné kontrolné mechanizmy, na základe ktorých sa darí identifikovať možné zneužívania krízového systému pomoci ľuďom. "Aj v spomínanom prípade ministerstvo spolu s ústredím preverili možné zneužitie systému štátnej pomoci a na základe toho okamžite konali, bolo podané trestné oznámenie a vec bola postúpená orgánom činným v trestnom konaní," napísali vo vyhlásení.

Viac o téme: PandémiaPolícia KoronavírusŠtefan Hamran
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu