Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Drsné vyhlásenie Kollára: Za tieto REFORMY nezahlasujeme! Ak nás chcú z koalície vyhodiť, pokojne odídeme

Boris Kollár Zobraziť galériu (2)
Boris Kollár (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

VRANOV NAD TOPĽOU – Hnutie Sme rodina nepodporí reformu nemocníc a súdov v aktuálnej podobe, a to ani v prípade, ak by to malo znamenať odchod z vládnej koalície. Uviedol to v pondelok predseda hnutia a zároveň predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár na brífingu vo Vranove nad Topľou po stretnutí v tamojšej nemocnici.

Stretnutiu so zamestnancami súdu mala podľa neho zabrániť ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. "Keď nás chcú za to vyhodiť, pokojne, ja odídem," povedal Kollár.

VIDEO Kollár po prejave prezidentky uznáva, že každý by si mal vstúpiť do svedomia, a to aj on sám

Kollár po prejave prezidentky uznáva, že každý by si mal vstúpiť do svedomia, a to aj on sám (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 14:01 Ministerstvo zdravotníctva bude o pripravovanej reforme nemocníc s koaličnými partnermi intenzívne komunikovať a vysvetľovať detaily. Verí, že po zistení všetkých detailov s ňou bude súhlasiť aj Sme rodina, uviedol rezort v súvislosti s vyjadrením predsedu koaličného hnutia Borisa Kollára o tom, že reformu, ako je dosiaľ mediálne prezentovaná, nepodporí, aj keby to malo znamenať odchod hnutia z vládnej koalície.

"Reforma z dielne ministerstva zdravotníctva je postavená ruka v ruke aj s reformou ambulantnej siete, ktorú vláda SR schválila, a nadväzuje na ňu reforma urgentnej zdravotnej starostlivosti," uviedol rezort s tým, že v horizonte niekoľkých rokov má reforma pacientovi priniesť kvalitnú a adresnú zdravotnú starostlivosť, "teda viac zachránených životov a zníženie počtu odvrátiteľných úmrtí". Zároveň má zdravotníckym pracovníkom priniesť kvalitnejšie podmienky na prácu.

Aktualizované 13:05 "Myslím si, že je tu priestor na to, aby sme sa dohodli," povedala ministerka. Dodala, že kým príde reformný materiál z medzirezortného pripomienkového konania na vládu, je čas, "aby sme sa o tom v rámci koalície aj s partnerom Sme rodina rozprávali". Kollár kritizoval aj plánované zlúčenie súdu vo Vranove nad Topľou s Humenným. "Povedala som, že si ho viem ponechať ako pracovisko. Som otvorená rozprávať sa o tom," doplnila.

Kolíková vidí priestor na dohodu so Sme rodina o novej súdnej mape (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Pripustila, že pôvodná úvaha bola spojiť súd vo Vranove so Svidníkom. "Bolo tu množstvo kritiky a nie politického tlaku, že je lepšie spájať Bardejov so Svidníkom," podotkla s tým, že napokon vyšlo ako najlepšie riešenie spojiť vranovský súd s humenským. Odmietla súvis plánovaného spájania obvodov súdov s realitným biznisom s nehnuteľnosťami.

Ministerka zdôraznila, že v rámci navrhovanej reformy súdnej mapy rieši primárne dostupnosť spravodlivosti. Tvrdí, že ľudia chodia na súd raz alebo dvakrát za život a v prípade, že budú rozhodnutia rýchlejšie a spravodlivejšie, mohli by byť ochotní dlhšie cestovať. Zopakovala, že vytvorenie väčších obvodov súdov by malo priniesť väčšiu špecializáciu sudcov, a tým aj tlak na rýchlosť i vyššiu kvalitu rozhodovania.

Aktualizované 12:46 Kolíková vidí priestor na dohodu so Sme rodina o novej súdnej mape

Šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková vidí priestor na dohodu s hnutím Sme rodina o podpore reformy novej súdnej mapy. Uviedla to na pondelkovej tlačovej konferencii. Reagovala tým na vyjadrenie šéfa Sme rodina Borisa Kollára, že hnutie reformu súdnej mapy v súčasnej podobe nepodporí aj za cenu odchodu z vlády.

Nevidím horší krok, ako vyľudniť regióny reformami

Poukázal na programové vyhlásenie vlády, ktoré hovorí o podpore vyľudňovaných regiónov. "Ja nevidím horší krok, ako vyľudniť tieto regióny cez rušenie súdov, cez rušenie nemocníc. Veď toto sú najväčší zamestnávatelia," pripomenul.

Tlačová konferencia strany Sme
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ani na reformu súdov v podobe, v akej ju prezentuje rezort spravodlivosti, Sme rodina nevidí reálne dôvody. V prípade zlúčenia okresného súdu vo Vranove s humenským sa podľa Kollára nedá hovoriť o "popretŕhaní väzieb".

Súd, ktorý má zmiznúť

Poslanec NR SR Peter Pčolinský tiež poukazuje na ekonomickú neefektivitu, keďže tri budovy vranovského súdu podstúpili nedávno rekonštrukciu, objekt humenského si opravu vyžaduje a pre fungovanie oboch je nepostačujúci. Vidí za tým realitný biznis s nehnuteľnosťami.

Pčolinský tvrdí, že vranovský súd mal podľa vyjadrenia Kolíkovej, "zmiznúť" zo súdnej mapy na základe politického tlaku inej koaličnej strany. Podľa Kollára dostali zase zamestnanci vranovského okresného súdu od Kolíkovej príkaz nekomunikovať s ním.

Viac o téme: OdchodReformaBoris KollárMária Kolíková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu