Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poslanci neschválili ráno tri schôdze: Pokračuje sa v rokovaní o cenách energií

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - Plénum NR SR dnes ráno neschválilo programy troch mimoriadnych schôdzí. Poslanci tak pokračujú vo včerajšom rokovaní o zvyšovaní cien energií.

Diskusia o zvyšovaní cien energií v rámci 43. mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR pokračuje. V úvode druhého rokovacieho dňa boli písomne prihlásení do rozpravy ešte dvaja poslanci Richard Takáč (Smer-SD) a Peter Pellegrini (nezaradený). Následne budú mať poslanci možnosť prihlásiť sa do rozpravy ústne.

Mimoriadnu schôdzu o cenách energií a rizikách vyplývajúcich zo sprevádzkovania plynovodu Nord Stream 2 inicioval opozičný Smer-SD. Hlasovať sa nebude hneď po prerokovaní jediného bodu na mimoriadnej schôdzi o energiách, ale v rámci riadneho hlasovania o 11.00 alebo 17.00 h. V utorok (28. 9.) vystúpili v pléne, okrem iných, predseda strany a jeden z predkladateľov návrhu Robert Fico aj minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Parlament pokračuje v diskusii o zvyšovaní cien energií (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Opoziční poslanci chcú uznesením žiadať vládu, aby predložila kroky, ktoré podnikne na elimináciu sociálnych a hospodárskych dosahov výrazného zvýšenia cien energií. Zároveň chcú, aby vláda predložila parlamentu postup pri ochrane finančných záujmov SR v súvislosti s ukončením výstavby a sprevádzkovaním plynovodu Nord Stream 2.

Poslanci, ktorí iniciovali schôdzu, sú presvedčení, že vláda má s príslušnými odbornými regulačnými inštitúciami k dispozícii dostatok nástrojov, prostredníctvom ktorých môže eliminovať prudký nárast cien.

SPP by mal zachovať ceny plynu na úrovni roku 2021, myslí si Pellegrini

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) by mal zachovať ceny plynu na úrovni roku 2021. Dosiahnuť to chce poslanec a predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini v pozmeňujúcom návrhu k uzneseniu o cenách energií.

Vláda by podľa neho mala uložiť ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi (SaS), aby vydal rozhodnutie jediného akcionára spoločnosti SPP. Tým by sa spoločnosti uložilo nevyužiť na vykurovacie obdobie maximálne ceny za dodávku plynu pre odberateľov v domácnosti podľa rozhodnutí Úradu pre reguláciu sieťových odvetví platných na rok 2022. Zároveň by zostali na úrovni roku 2021.

Poslanci neschválili ráno tri
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Ministerstvo hospodárstva (MH) SR ani Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý reguluje ceny energií, vývoj ceny komodity na burze, nedokážu ovplyvniť iné zložky, ktoré tvoria koncovú cenu plynu, ako je cena za distribúciu plynu alebo cena za prepravu plynu. Vyjadrenia MH SR i ostatných zástupcov vlády sú však v tejto oblasti veľmi vágne a vyplýva z nich skôr ponechať výšku ceny na trh, a to i napriek tomu, že iné štáty chápu význam pomoci svojim obyvateľom v období po pandémii," uviedol Pellegrini.

Pokračoval, že vzhľadom na to, že štát je jediným akcionárom SPP, môže rezort hospodárstva predstavenstvu formou rozhodnutia akcionára nariadiť, aby spoločnosť postupovala určitým spôsobom. Tým by nemali byť poškodené záujmy iných akcionárov.

Rast cien energií je celoeurópsky problém, myslí si Pellegrini (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

SPP pokrýva dodávkami väčšinu domácností, uplatnenie opatrenia vo vzťahu k cenám plynu by viedlo k plošnému zníženiu zaťaženia obyvateľstva zákazníkov spoločnosti. Pellegrini predpokladá, že ďalší dodávatelia či konkurencia by voči spotrebiteľom postupovali rovnako ako SPP a ceny by zvýšili iba v minimálnej možnej miere, čím by sa rozšírila účinnosť opatrenia aj na obyvateľov, ktorí nie sú zákazníkmi spoločnosti.

O cenách potravín sa rokovať nebude

Plénum Národnej rady (NR) SR nebude v stredu rokovať o cenách potravín. Poslanci neschválili program 44. schôdze, ktorú inicioval opozičný Smer-SD.

Poslanci v návrhu uznesenia upozorňovali na sociálne dosahy a riziká spojené s trendom rastu cien potravín a z toho prameniace dôsledky na život obyvateľov a ohrozenie domácností vrátane ohrozenia slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva.

Chceli zároveň požiadať vládu, aby predložila parlamentu správu vrátane vecného a časového harmonogramu o prijatých opatreniach na zamedzenia nežiaduceho cenového vývoja potravín. "Vývoj cien na Slovensku je v poslednom čase veľmi vážny a vláda Slovenskej republiky by mala k tejto problematike zaujať jednoznačný postoj. Doteraz sme od nej nepočuli žiadne konkrétne návrhy, ktoré by zmierňovali tieto trendy," argumentovali v návrhu uznesenia.

Plénum nebude rokovať o verejných financiách

Parlament nebude v stredu na mimoriadnej schôdzi rokovať o stabilizácii stavu verejných financií. Plénum neschválilo ani program ďalšej schôdze iniciovanej Smerom-SD.

Opoziční poslanci žiadali vládu SR o predloženie plánu na stabilizáciu stavu verejných financií od roku 2022 Národnej rade (NR) SR do 15. novembra. Okrem toho chceli, aby plán obsahoval detailný zoznam opatrení na stabilizáciu verejných financií, vyčíslenie ich dosahu, časový harmonogram a postup implementácie opatrení.

Zároveň navrhovali zapracovať plán do návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2022 - 2024 a vytvoriť pracovnú skupinu expertov na úrovni ministerstiev, ktorá bude posudzovať implementáciu a vplyv plánu na zlepšenie stavu verejných financií a priebežne informovať verejnosť o stave a ich priebehu.

Smer-SD konštatoval, že verejný dlh v roku 2021 stále rastie a dosiahol výšku 62,7 %. "Koncom augusta zverejnila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) správu, kde varovala, že stav našich verejných financií je zlý, a z dlhodobého pohľadu je dokonca najhorší v celej Európskej únii," uviedli poslanci v návrhu. Vláda by podľa nich mala mať jasný plán, ako stabilizovať verejné financie, a to od roka 2022, ako to odporúča RRZ, a nie od roka 2023, ako to avizuje vláda SR vo svojom Programe stability 2021 - 2024.

Nerokovalo sa ani o zdravotníctve

Poslanci nebudú rokovať na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR o stave slovenského zdravotníctva. Neschválili program stredajšieho rokovania. Schôdzu iniciovali nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu.

Opodstatnenosť mimoriadnej schôdze odôvodnil Taraba hroziacim kolapsom slovenského zdravotníctva a neschopnosťou ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) pri návrhoch riešení, ako kolapsu predísť.

Viac o téme: PoslanciRokovanie NRSRParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu