Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Situácia je vážnejšia: Slovensko má 19 bordových a až 9 čiernych OKRESOV! Pohoršila si aj Bratislava

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Getty Images, FB/Dáta bez pátosu)

BRATISLAVA - Slovensko má od pondelka päť bordových okresov a väčšina z nich je v červenej fáze. Opatrenia sa tým pádom na väčšine územia Slovenska sprísnili. Analytici z Dát bez pátosu uviedli, že podľa jedného z faktorov má Slovenska momentálne 19 bordových a 9 čiernych okresov.

Odborníci sa zamerali na sedemdňovú incidenciu, teda počet infikovaných osôb na 100-tisíc obyvateľov za posledných sedem dní. Podľa tohto faktoru už ide viacero okresov do čiernej, teda najhoršej fázy a v bordovej ich skončí až 19. 


Situácia sa výrazne zhoršila: COVID sa šíri na oslavách, svadbách a v školách! Napĺňajú sa aj nemocnice


VIDEO Situácia sa zhoršila v 19 okresoch, k bordových pribudol jeden: V časti krajov sa reprofilizujú lôžka pre COVID pacientov

Situácia sa zhoršila v 19 okresoch, k bordových pribudol jeden: V časti krajov sa reprofilizujú lôžka pre COVID pacientov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Momentálne je väčšina Slovenska v červenej fáze

Práve sedemdňová incidencia je jeden z faktorov, podľa ktorého sa okresy rozdeľujú do jednotlivých fáz. Aj preto bude mať vplyv na tohtozýždňové rozdelenie okresov, ktoré ešte musí schváliť vláda. Nový COVID automat je zameraný najmä na situáciu v jednotlivých okresoch a okrem incidencie rozhoduje zaočkovanosť v jednotlivých okresoch a to, ako situáciu na základe viacerých faktorov zhodnotili regionálni epidemiológovia.

Situácia je vážnejšia: Slovensko
Zobraziť galériu (5)

Podľa jedného z kľúčových faktorov máme až 9 čiernych okresov

Podľa posledného schváleného rozdelenia okresov je v bordovej farbe 5 okresov, v červenej 39, v oranžovej 34 a v zelenej len jeden. Analytici z Dát bez pátosu prepočítali incidenciu za posledných sedem dní a keby rozhodoval len tento faktor, okresy na Slovensku by na tom boli oveľa horšie. 

Čiernych okresov by bolo až deväť. Lídrom by sa medzi čiernymi okresmi stal Bardejov spoločne s Čadcou a Martinom. K ďalším čiernym okresom by patrila Stará Ľubovňa, Žilina, Krupina, Námestovo, Skalica a Svidník. Všetky okresy majú incidenciu nad 250, Bardejov až 457. Bordových okresov by bolo 19, oranžových 10 a zelený by nebol ani jeden. 

Situácia je vážnejšia: Slovensko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Dáta bez pátosu)

Bratislava bude zelená len nakrátko

K najlepším okresom z hľadiska sedemdňovej incidencie patrí Hlohovec (18), Banská Štiavnica, Gelnica, Komárno a paradoxne aj Revúca, ktorá bola na tom pred pár dňami najhoršie. Bratislava by bola červená, no situácia by sa mala zlepšiť.

Situácia je vážnejšia: Slovensko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Dáta bez pátosu)

Momentálne sa hlavné mesto oficiálne nachádza v oranžovej fáze. "Dnes už vieme potvrdiť Bratislavu v zelenej farbe od 4. októbra. Ale nadlho to asi nebude, predikujeme tak jeden až dva týždne," uviedli analytici. 

Viac o téme: RozdelenieOkresyKoronavírusIncidenciaAktuálne covid opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu