Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Rozčúlený Mičovský píše Matovičovi: Ja ti prestávam rozumieť, nespravodlivé vyhadzovy a poriadna kritika Vlčana!

Igor Matovič dostal od exministra Jána Mičovského veľmi nepríjemný list. Zobraziť galériu (4)
Igor Matovič dostal od exministra Jána Mičovského veľmi nepríjemný list. (Zdroj: TASR/Jakub Kotian, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Už to dlhšie nevydržal a na šéfa najsilnejšej parlamentnej strany si poriadne vystúpil. Hovoríme o exministrovi pôdohospodárstva za OĽaNO Jánovi Mičovskom, ktorý ministrovi financií a šéfovi spomínaného subjektu Igorovi Matovičovi poslal pomerne štipľavý otvorený list. Ten hovorí o celom jeho pôsobení na rezorte a aj o údajných prehreškoch aktuálneho vedenia pod Samuelom Vlčanom. Vicepremiérovi sa tento list ale asi pohodlne čítať nebude, hlavne preto, že Mičovský ho celý zverejnil.

Urobil tak na sociálnej sieti, kde si ho môže prečítať skutočne každý. Ten list začína tým, že do hnutia OĽaNO ho priviedlo hlavne protikorupčné presvedčenie. Matovičovi pritom v liste tyká. "To si si v roku 2012 všimol a zrejme aj vďaka tomu si ma v roku 2020 poctil veľkou dôverou návrhom na vymenovanie za člena vlády. Toto presvedčenie ma o túto vysokú službu napokon aj spravodlivo pripravilo. Za návrh vymenovať za generálnu riaditeľku (Gabarielu Bartošovú, pozn. red.) pozemkového fondu osobu, ktorá mala v minulosti blízko k mafii a ktorá je dnes obvinená z korupcie, som bol politicky naozaj zodpovedný ja, hoci to nebola moja voľba," bráni sa Mičovský.


Vyhodili ju kvôli alkoholu, no vrátila sa: Hovorkyňa má na ministerstve opäť teplé miesto!


Dnes ostali len pochybnosti a nespravodlivé vyhadzovy

Dnes je to podľa Mičovského slov všetko spochybnené. Mnohí jeho bývalí kolegovia sú vraj novým ministrom Samuelom Vlčanom zo služby nepochopiteľne prepúšťaní. Mičovský spomína konkrétnych ľudí: pracovníkov protikorupčného oddelenia, ktoré vytvoril pod vedením kolegu z bývalých vyšetrovateľov NAKA, radový IT pracovník či bývalá riaditeľka verejného obstarávania.

Rozčúlený Mičovský píše Matovičovi:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

"Takéto postupy nemôžem hodnotiť inak ako hrubý prejav neúcty k ľuďom, ktorí nielenže rozumejú svojej profesii, ale šíria aj ducha osvety, čo je vždy, dnes však zvlášť, mimoriadne potrebná kombinácia," tvrdí exminister.

Prestávam ti rozumieť

Mičovský v závere pridal a prešiel aj na osobnú nôtu. "Ja však po našom poslednom rozhovore prestávam rozumieť Tebe. Naozaj si sa rozhodol prehliadať personálne kroky ministra Samuela Vlčana, ktoré znevažujú ľudí, čo s nesmiernym osobným nasadením pomáhali renovovať rezort?" pýta sa Matoviča Mičovský.

Neobišiel pritom ani Matovičovu kauzu s diplomovou prácou. "Kde začala prameniť táto skrytá neprajnosť? Vo chvíli, keď som úprimne verejne povedal, že za plagiátorstvo sa v kultúrnej krajine z verejnej funkcie odchádza, no aj to, že Tvoje úlohy sú väčšie ako Tvoje previnenie? Či vtedy, keď som za alkohol na pracovisku prepustil obľúbenkyňu hnutia? Alebo už vtedy keď som sa rozhodol pre odchod súčasného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana z funkcie štátneho tajomníka?" kladie ďalšie otázky Mičovský.

"Ak by som v tejto situácii mlčal, urobilo by to zo mňa zbabelca.  Takže nebudem. Nemlč, prosím, ani Ty, hnutie, ktoré si založil, si to nezaslúži," ukončil list Mičovský.

Mičovský odišiel hlavne kvôli Bartošovej

Exminister pôdohospodárstva Ján Mičovský podal demisiu k 31. máju 2021 v súvislosti s dianím v Slovenskom pozemkovom fonde (SPF), najmä s policajným zadržaním a väzbou generálnej riaditeľky SPF Gabriely Bartošovej.

"Rozhodol som sa rezignovať z tejto funkcie. Myslím, že využijem veľmi jednoduchý článok Ústavy SR číslo 116, ktorý mi umožňuje podať demisiu do rúk prezidenta SR. Urobím tak budúci pondelok pre to - keďže o tomto mojom rozhodnutí informujem prvýkrát, nikto o ňom nevie -, aby som mohol tento týždeň ešte odcestovať do Bruselu. Tam sa konajú veľmi závažné rozhodnutia vo veci tzv. trialógu, uzatvárajú sa výrazné momenty pre poľnohospodársku politiku na nasledujúce sedemročné obdobie," povedal Mičovský pri oznamovaní svojho odchodu.

Tlačová konferencia ministra pôdohospodárstva
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Následne Mičovského miesto zaujal nový minister Samuel Vlčan.

Rozčúlený Mičovský píše Matovičovi:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

VIDEO Mičovský podal demisiu ešte v máji tohto roka aj pre kauzu hovorkyne:

Minister Mičovský pre situáciu na SPF odstupuje z funkcie ministra pôdohospodárstva (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Celý list Jána Mičovského Igorovi Matovičovi si môžete prečítať nižšie v Mičovského statuse:

Viac o téme: Otvorený listIgor MatovičJán MičovskýSamuel Vlčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu