Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

SHMÚ varuje: Pozor dnes na pekelné horúčavy, v TÝCHTO častiach Slovenska hrozia búrky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V nedeľu popoludní môže v niektorých južných okresoch Slovenska dosiahnuť teplota vzduchu 35 stupňov Celzia. Meteorológovia preto vydali výstrahu druhého stupňa pred vysokými teplotami. Na väčšine územia s výnimkou západného Slovenska a krajného východu tiež hrozia búrky.

Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej stránke. Výstraha druhého stupňa pre teplotami platí pre niektoré okresy Bratislavského, Banskobystrického, Nitrianskeho a Trnavského kraja. SHMÚ vydal varovanie od 13.00 h, platí do 18.00 h. "Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká," upozornil SHMÚ.

Výstraha prvého stupňa pred vysokými teplotami je vydaná najmä pre Trenčiansky, Košický a Prešovský kraj. Teplota môže vystúpiť na 33 stupňov Celzia, výstrahy platia od 13.00 h do 18.00 h, v okresoch Trenčianskeho kraja je to do 17.00 h.

SHMÚ varuje: Pozor dnes
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Búrky hrozia počas dňa v okresoch všetkých krajov s výnimkou Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho. "S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu," uviedli meteorológovia.

Výstraha druhého stupňa pred vysokými teplotami platí do 18.00 h pre niektoré okresy Bratislavského, Banskobystrického, Nitrianskeho a Trnavského kraja. Výstraha prvého stupňa je vydaná najmä pre Trenčiansky, Košický a Prešovský kraj.   

SHMÚ varuje: Pozor dnes
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

V okresoch Bardejov a Svidník sa môžu v nedeľu vyskytnúť silnejšie búrky, ako aj povodne. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu druhého stupňa pred búrkami a prvého stupňa pred povodňou. Informuje o tom na svojom webe.

S búrkami môžu byť podľa SHMÚ spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 až 50 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu. Naďalej platia výstrahy prvého stupňa pred búrkami pre väčšinu územia okrem západu.

"Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uviedli meteorológovia s tým, že predpokladajú výskyt sprievodných povodňových javov aj mimo tokov.

Viac o téme: PočasieHorúčavyBúrkyVýstrahySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu