Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poslanci Národnej rady prerokujú zrýchlene novelu zákona o hospodárskej mobilizácii

Poslanci NR SR počas rokovania v parlamente
Poslanci NR SR počas rokovania v parlamente (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú v skrátenom legislatívnom konaní novelou zákona o hospodárskej mobilizácii aj zmeny v zákone o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii. Rozhodli o tom vo štvrtkovom hlasovaním.

Novela zákona o hospodárskej mobilizácii má vytvoriť predpoklady na to, aby sa mohol skončiť núdzový stav a aby mohli naďalej platiť viaceré opatrenia na boj s pandémiou. Návrh z dielne koaličných poslancov hovorí, že niektoré opatrenia hospodárskej mobilizácie by mohli byť prijaté nielen v núdzovom alebo výnimočnom stave, ale aj v mimoriadnej situácii.

Z novely zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti s ochorením COVID-19 a v justícii vyplýva, že advokáti, exekútori a notári by mohli počas mimoriadnej situácie či núdzového stavu voliť a hlasovať elektronicky. Podmienky, za akých sa bude volebné a hlasovacie právo vykonávať, má určovať ten, kto voľbu alebo hlasovanie zvoláva, či vyhlasuje. Malo by to byť na úvahe príslušnej komory, či túto právnu úpravu využije, konštatuje rezort.

Zdravotnícki odborári novelu zákona odmietajú

Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ ZaSS) považuje novelu zákona o hospodárskej mobilizácii predloženú do Národnej rady (NR) SR za nadbytočnú a odmieta ju. Povedal to predseda odborového zväzu Anton Szalay.

Tvrdí, že politici sa vždy snažia upravovať si platné zákony tak, ako im to vyhovuje. „Súčasný núdzový stav v krajine využívajú na predkladanie rôznych 'nežiaducich' úprav cez poslanecké návrhy, ktoré sa nepripomienkujú v medzirezortnom pripomienkovom konaní a navyše idú v skrátenom legislatívnom konaní bez odbornej diskusie odbornej verejnosti,“ uviedol. Dodal, že ak sú slová v paragrafe 11 „v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu alebo núdzového stavu“, tak má toto vymedzenie veľký význam aj dnes.

Viac o téme: ZákonNovelaRokovanie NR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu