Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zdravotníkom zo zahraničia by mali zjednodušiť vstup na prácu v nemocnici

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Jon Super)

BRATISLAVA – Zdravotnícki pracovníci zo zahraničia by mohli pomáhať v slovenských nemocniciach v boji s pandémiou nového koronavírusu, ich vstup do pracovného procesu by sa mal zjednodušiť. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorým sa v súvislosti s druhou vlnou pandémie ochorenia COVID-19 menia a doplňujú niektoré zákony z oblasti zdravotníctva. Ten odobrila vláda na svojom stredajšom zasadnutí. Navrhuje ju schváliť v skrátenom legislatívnom konaní.

"V súčasnej situácii, keď je Slovenská republika v krízovej situácii a dopyt po zdravotníckych pracovníkoch neustále rastie, je dôležité prijať predkladaný návrh zákona, čím bude umožnený jednoduchší a rýchlejší prístup zdravotníckych zariadení k potrebnému zdravotníckemu personálu," uvádza sa v predkladacej správe.

Návrh zákona zároveň rieši otázku žiadostí o akreditáciu študijných programov ďalšieho vzdelávania zdravotníckych pracovníkov, pričom v niektorých prípadoch hrozí aj úplné pozastavenie vzdelávania, čo môže viesť k problémom so zabezpečením potrebných špecialistov v zdravotníckych zariadeniach. Podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktoré ho pripravovalo, Slovensko dlhodobo čelí nedostatku zdravotníckych pracovníkov, čím môže dôjsť k prehĺbeniu už teraz ohrozenej dostupnosti a kvality špecializovanej zdravotnej starostlivosti, a teda k ohrozeniu práva na ochranu zdravia.

Návrh rieši aj otázku následnej liečby pacientov s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19, ktorí predtým ležali na JIS či na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny a po prekonaní infekcie u nich pretrvávajú respiračné, nervovo-svalové alebo pohybové ťažkosti. Uhradená by im mala byť liečba v kúpeľoch. Návrh rieši aj otázku použitia nosových rýchlotestov určených na profesionálne použitie aj nezaškolenými osobami. Zároveň by vakcínu proti ochoreniu COVID-19 mala zdravotná poisťovňa uhradiť z verejného zdravotného poistenia aj poistencovi iného členského štátu.

Viac o téme: VstupNemocnicaZdravotníci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu