Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

FOTO Exminister Draxler vyhlásil vojnu Matovičovi: Hnojom a reťazami sa to len začína, prezradil nám

Bratislava zažila po Draxlerovej aktivite rušné ráno. Zobraziť galériu (6)
Bratislava zažila po Draxlerovej aktivite rušné ráno. (Zdroj: Topky - Maarty, Ján Zemiar, Facebook/Juraj Draxler, TASR - Dano Veselský)

BRATISLAVA - Dnešok je pre koalíciu kľúčový, keďže sa schádza predsedníctvo Sme rodina, ktorá zrejme rozhodne o osude rekonštrukcie vlády. Neskorá noc - až ráno však mali inú príchuť, keďže dlhodobo protestujúci ľudia predsedovi vlády Igorovi Matovičovi nachystali smradľavé prekvapenie. Pred brány Úradu vlády mu totiž nasypali hnoj a to nie je všetko! Horúco bolo aj pred ministerstvom zdravotníctva či pri Dunaji. Draxler nám v rozhovore prezradil aj detaily o tom, prečo to urobil a či v tom mieni pokračovať!

Reč je o bývalom ministrovi školstva Jurajovi Draxlerovi, ktorý už dlhšie neskrýva hnev a odpor k aktuálnej vláde a jej opatreniam. Počas dnešného rána to dal aj so svojou skupinou poriadne najavo. Pred Úrad vlády totiž vysypali kopec hnoja. Draxler túto akciu nazval "Noc plnú protivládnych aktivít"."Symbolicky sme zablokovali ministerstvá. Obmotali sme ich reťazami. Nad Dunaj sme vypustili klauna Matoviča, väčšieho ako minule. Matovičovi sme na bránu vysypali vlečku hnoja. On ho na nás kydá každý deň, teraz sme mu to vrátili," argumentuje Draxler.

Určite v tom budeme pokračovať, sľubuje Draxler

Exministra Draxlera sme v tejto súvislosti kontaktovali a poskytol nám menší rozhovor o tom, prečo sa počas ranných hodín udialo to, čo sa udialo.

Na sociálnej sieti ste hovorili o tom, že "vy" ste vysypali kopu hnoja pred ÚV. Môžete špecifikovať, kto je vo vašej skupine, kto ste "vy"?

- Mám priateľov a spolupracovníkov, ktorí sú podobne ako ja nahnevaní na to, čo robí vláda. S niektorými hľadáme dlhodobé, politické riešenie, ako z tejto celospoločenskej krízy, ale s inými sme si povedali, že treba konať aj takto, vyjadriť voči vláde silný protest. 

Kedy vznikla myšlienka uskutočniť niečo také? Bolo to spontánne?

- Podobne ako akcie, ktoré sme robili už minulý a predminulý týždeň samotný nápad je môj (pred dvoma týždňami sme pred Úrad vlády umiestnili klietku hanbu, kam sme symbolicky umiesntili ministro tejto vlády vo forme figurín, minulý týždeň sme spravili symbolický cintorín obetí covidu a vlády), ale ľudia, ktorí so mnou spolupracujú, to vedia kreatívne uchopiť, iní sa šikovne remeselne podieľať na pomôckach.

FOTO Exminister Draxler vyhlásil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

Je toto posledná z akcií, alebo máte v budúcnosti v zálohe aj ďalšie?

Jednoznačne chceme pokračovať. Za seba môžem povedať že až dovtedy, kým táto vláda neodíde. Kým bude ale pandemický situácia napätá, nechceme organizovať masové protesty.

Nepríde vám, ako bývalému ministrovi školstva, tento spôsob protestu proti vláde ako nedôstojný, nebol aj iný spôsob?

- Osobne paradoxne nie som veľký priateľ pouličných protestov. Dnes je ale situácia neúnosná, veď predseda vlády sa správa oveľa horšie, ako ktorýkoľvek iný premiér v Európe, a vláda ako taká funguje veľmi chaoticky. Niečo treba robiť, a pri organizácii protestov cítim veľmi silnú podporu verejnosti. 

Matovič rok od prvého prípadu infekcie vyzval verejnosť do víťazného boja s pandémiou (Zdroj: Facebook/Úrad vlády SR)

Celá šou začala nad ránom

Draxler roztočil celý kolotoč udalostí krátko po piatej hodine dnes ráno, keď na Facebook napísal: "Blesková správa: Matovičovi sme vyklopili kopu hnoja priamo na bránu Úradu vlády," píše sa hrdo v riadkoch, ktoré sú doplnené aj o autentické zábery.

Dlho to tam nezostalo

Teraz je však jasné len jedno - hnoj a ani reťaze na svojich miestach dlho nezostali. Už o pár hodín (o ôsmej ráno) bolo všetko vyčistené a nezostala ani stopa po reťaziach či hnoji.

Scénu pred bránou Úradu vlády sme zastili v čerstvo vyčistenom stave, kde ešte možno badať mokré škvrny na asfalte.

FOTO Exminister Draxler vyhlásil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Reťaze už nezostali ani pred ministerstvom práce a ani pred ministerstvom zdravotníctva.

FOTO Exminister Draxler vyhlásil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

FOTO Exminister Draxler vyhlásil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prípad riešila polícia, hrozí aj pokuta

V súvislosti s dnešnými rannými udalosťami sme oslovili aj políciu. "Policajti v skorých ranných hodinách v rámci hliadkovej činnosti zistili, že na chodníku pred úradom vlády sa nachádzajú približne 2 kubíky hnoja. Znečistenie verejného priestranstva objasňujú policajti prvého bratislavského okresu ako priestupok proti verejnému poriadku," povedala pre Topky hovorkyňa KR PZ v Bratislave Lucia Miháliková.

"Na základe hlásenia od polície zadal dispečing Oddelenia správy komunikácií úlohu na odstránenie uvedenej kopy, čo následne vykonala havarijná čata dodávateľa A.I.I., ktorá promptne vyčistila priestor pred Úradom vlády SR tak, aby pre obyvateľky a obyvateľov vykydaný hnoj nebol prekážkou pri prechádzaní daným úsekom," doplnila hovorkyňa mesta Bratislava Katarína Rajčanová.

Draxler sa poďakoval za podporu

Exminister dokonca po dnešnom dni na sociálnej sieti ešte poďakoval verejnosti za podporu. "Budem rád, ak sa v budúcnosti ako spoločnosť začneme správať slušnejšie, počas svojej kariéry vo verejných službách som sa aj vlastným príkladom snažil ukazovať, že komunikovať treba slušne a s rešpektom aj voči oponentom (tí to, bohužiaľ, ani vtedy nerešpektovali).  Takisto trvám na tom, aby ľudia protestovali s rozumom (napríklad, aby sa teraz neprispievalo k šíreniu nákazy) a nevyvolávali zbytočné konflikty, napríklad s políciou. Ale inak, inak dnes už naozaj nemáme na výber. Premiérovi a vláde treba posielať jasné odkazy: aj vysypaním kopy hnoja pred Úrad vlády," myslí si Draxler.

FOTO Exminister Draxler vyhlásil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Juraj Draxler)

Viac o téme: AkciaHnojPolícia Igor MatovičÚrad vlády SRJuraj Draxler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu